Diyarbakır'da Tarihi Newroz

Diyarbakırlılar günün ilk ışıklarıyla Newroz alanını doldurmaya başladı. Yağış ve soğuk havaya rağmen, kutlamalar sabahın erken saatlerinde davul ve zurnalarla başladı.

Diyarbakır'da Tarihi Newroz

Diyarbakır Bağlar ilçesi Newroz alanında yapılacak tarihi Newroz kutlamalarına katılmak isteyen halk sabahın erken saatlerinden itibaren alana akmaya başladı.

Newroz alanına ilçelerden ve köylerden gelenler belediyenin tahsis ettiği otobüslerle alana gitmeye çalışıyor. Aynı şekilde toplu taşıma araçlarında yer bulamayan on binlerce kişi de kentin birçok noktasından yaklaşık 10 km yolu yürüyerek alana kutlamaların yapılacağı alana gidiyor.

Newroz alınına Kobani’de yaşamını yitiren Halk Savunma Birlikleri (YPG) savaşçıları Arin Mirkan, Kamil Mete, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanı Yuhanus Ekinci, MLKP’li Sibel Bulut, Irak Kürdistan’ın Maxmur Kampı’na dönük IŞİD saldırısında yaşamını yitiren Gazeteci Leyla Yıldıztan (Deniz Fırat), IŞİD’e karşı Til Hemis operasyonunda yaşamını yitiren Avustralyalı YPG savaşçısı Asê Johnston, Til Temir’de yaşamını yitiren MLKP’li İvana Hoffmann, Mazlum Doğan ve Cizre’de polislerce öldürülen Nihat Kazanhan’ın fotoğrafları asıldı.

Platformun yan taraflarında yer alan 2 kuleye ise “Hun bı xê hatin Kobanê ve Şengal” yazılı tabelalar asıldı.

Newroz alanında sayıları bini bulan yerli ve yabancı gazeteciler de Newroz’u takip edecek.

Newroz alanında yaklaşık 50 canlı yayın aracı bulunurken, GSM operatörleri de mobil baz istasyonları taşıyan araçları Newroz alanının dışında belli noktalara yerleştirmiş durumda.

Kutlamalarda 5 bin 36 polis görev yapacak ve 5 ayrı noktada arama yapılacak. Newroz komitesi de 3 bin kişiyi görevlendirdi.

Halk arasında “Newroz Treni” adı verilen ve her sene Bismil’den Diyarbakır Newroz’una gelen trene bu yıl binlerce kişi bindi.

Konuklar

Newroz kutlamalarına 25 ülkenin büyükelçiliklerinden müsteşarlar, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 35 farklı heyet, Rojava’nın her üç kantonundan aralarında PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve üç kantonun eş başkanlarının da bulunduğu kalabalık bir heyet katılıyor.

Ayroca Sibel Bulut ve Suphi Nejat Ağırnaslı başta olmak üzere Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin aileleri, Gezi direnişi sırasında polis şiddetiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi ve abisi Mustafa Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın ailesi, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ESP, EMEP, ÖDP’nin genel başkanları ve İHD, TUHAF-FED, YAKAY-DER, KESK, Devrimci 78’liler Federasyonu, Halkevleri gibi sivil toplum örgütlerinin genel başkanları da Newroz alanında olacak.

Program

Newroz kutlamaları Newroz Tertip Komitesi adına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Ali Şimşek yapacağı konuşmayla başlayacak.

Kutlamaya gönderilen mesajların ardından Mezopotamya Kültür Merkezi Korosu (MKM) Dünya Devrim Şarkıları Korusu marşlar okuyacak ve Newroz ateşi tutuşturulacak.

Ateşin yanmasıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları konuşacak.

KJA adına Özgür Kadın Elif Kaya ve PYD Eş Başkanı Asya Abdullah’ın konuşmasıyla devam edecek olan kutlamada son olarak DTK Eş Başkanı Selma Irmak söz alacak.

Konuşmaların son bulmasıyla, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajı İmralı heyeti tarafından Kürtçe ve Türkçe olarak okunacak.

Kutlama Berfîn Mamedova, Nistihman, Koma Agiri (Rojava Grubu), Suavi ve Kawa’nın sahne almasıyla sona erecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2015, 18:16
YORUM EKLE
YORUMLAR
hakkari li
hakkari li - 9 yıl Önce

Maşallah her beji

SIRADAKİ HABER