DTK öncülüğünde koordinasyon oluştu

Şengal ve diğer bölgelerde IŞİD çetelerinin saldırısı nedeniyle göç eden Kürtlere yardım için DTK öncülüğünde bir koordinasyon oluşturuldu.

DTK öncülüğünde koordinasyon oluştu
Şengal ve diğer bölgelerde IŞİD çetelerinin saldırısı nedeniyle göç eden Kürtlere yardım için DTK öncülüğünde bir koordinasyon oluşturuldu. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, IŞİD çetelerinin saldırısının Kürt halkının geleceğine yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, "Bizler buradan tüm Kürt halkına, siyasetçilerine ve dünyaya sesleniyoruz. Bu çeteler için artık birleşin" dedi. 

Mardin'de Demokratik Toplum Kongresi (DTK) öncülüğünde, HDP'nin bölge milletvekilleri, DBP'li belediye başkanları ve bölgedeki kimi sivil toplum örgütlerinin de içinde yer alarak Şengal, Maxmur ve Rojava gibi Kürt yerleşim alanlarına IŞİD tarafından yapılan saldırılara karşı oluşturulan koordinasyon basın toplantısı düzenledi. Mardin Otel'de yapılan toplantıya HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Ahmet Türk, Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir, Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin katıldı. Burada konuşan Ahmet Türk, Kürt halkının kazanımlarına ilişkin büyük bir saldırı ve soykırımın yapıldığına dikkat çekerek, IŞİD'in Kürt halkının geleceğine ve kazanımlarına yönelik bir saldırı gerçekleşmekte olduğunu vurguladı. Kendilerinin de bir insan olarak yaşanan bu saldırılar sonrasında bölgeye yerleşen halka ve saldırılara karşı neler yapabileceklerine ilişkin toplandıklarını kaydeden Türk, "Bizler bu amaçla halkımızla bir dayanışmada bulunmak istiyoruz. Bizler sadece onlara yer vermekle bu sorunun halledilmeyeceğini, ulusal bir birlik ruhu ile beraber olmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla merkezi koordinasyonlarla ve oluşturduğumuz komisyonlarla her türlü talebi yerine getirmeye çalışacağız" dedi.

IŞİD çetelerinin sadece Kürt halkına yönelik bir tehlike olmadığını, tüm dünya için bir tehlike yarattığını kaydeden Türk, bugün IŞİD'i destekleyenlerin dahi başına bela olduğunu dile getirdi. Bu amaçla IŞİD'e karşı sadece Kürt halkının mücadele edeceği bir bela olmadığını vurgulayan Türk, "Bu belayla ve tehlikeyle savaşmak için tüm dünyaya çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "kardeşlik" sözlerine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Kardeşlikten bahseden kesimler hala IŞİD çetelerine terör demekten çekiniyor. Eğer bugün ABD, AB ve 'ben büyük devletim' diyenler IŞİD çetelerine karşı güçlerini ortaya koyamıyorsa, onların samimiyetliğine inanmıyor ve onların samimiyetliği bizim için önemli değildir. Bizler sadece bir dayanışma değil meşru bir savunma yapmaktayız. Bugün tüm Kürt halkına ve Kürt siyasetçilerine sesleniyoruz. Parti menfaatlerini artık bir tarafa bırakmalı, meşru bir savunmayı ortaya koymalılar. Aynı şekilde meşru savunma yapılmadığı takdirde de silahlı güç hiçbir şekilde işe yaramaz. Eğer bugün Kobanê halkı meşru savunma yapmamış olsaydı, Kobanê kazanılmazdı. Bizler buradan Şengal'daki halkımıza da sesleniyoruz. Onlarda olabildiğince meşru savunma yapsınlar. Yurtlarını terk etmemeye baksınlar. Bizler burada onlara yardım etmeye her zaman hazırız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne Duhok'ta bir kamp kurmaya karar verdikleri takdirde kendilerinin de yardıma hazır olduklarını belirten Türk, devletin oraya yerleşen halkın güvencesini sağlaması gerektiğini söyledi. Türk, "Ortadoğu üzerinde yapılan hesaplar var. Kürtlerde burada özgürlüğü için mücadele ediyor. Bunun içinde tüm halkları duyarlılığa çağırıyoruz. Tüm halklar birlik olmalılar. Eğer tüm halklar birlik olmazsa hepimiz kaybedeceğiz. Çünkü bu IŞİD çeteleri herkes için bir tehlikedir" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak da, Ortadoğu'nun bir cadı kazanına dönüştüğünü ve bu cadı kazanında kaynayan kanında Kürt kanı üzerinden götürülmeye çalışıldığını belirterek, IŞİD'in bugün sadece Ortadoğu'yu değil tüm dünyayı yakacak bir tehlike olduğunu dile getirdi. Irmak, "Bu unutulmamalıdır ki yaratılan canavarlar bir gün sahibini de yiyip bitirecek. Bu amaçla IŞİD çetelerinin yapmış olduğu saldırılara ilişkin kurmuş olduğumuz komisyona herkesin katılmasını ve büyümesini istiyoruz. Bugün sadece Êzidî bölgesi değil aynı zaman da Maxmur Kampı da boşaltıldı. Şu an da onların sıkıntısı devam ediyor. Bunlara insani yardım için kurulacak komisyonlar daha da büyümelidir. Tüm illerde, ilçelerde bunun çalışmasının yapılması gerekli. Yani artık halkların ortak cephesi kurulmalı ve herkes bu cepheye gelmelidir" dedi.

Yapılan açıklamanın ardında basın mensuplarının sorularına cevap verilirken, ABD'in uçaklarının IŞİD çetelerine yönelik yapılan saldırıya ilişkin soruya cevap veren Türk, göstermelik bazı müdahalelerin IŞİD gibi çeteleri bitiremeyeceğini vurgulayarak, "Ciddi cepheler bu çetelere karşı kurulmalıdır. Daha güçlü bir şekilde olunmalıdır. Aynı şekilde şuanda sınırlarda binlerce Êzidî halkı var. Hükümetin 'kapıları sonuna kadar açmayacağız' demeleri 'Kapıları kapalı tutacağız' demeleridir" dedi. 
Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2014, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER