Dünya'da 2021'in öne çıkan olayları

Geride bıraktığımız yıl dünyada pek çok önemli gelişme yaşandı. İşte siyasetten spora 2021'in akıllarda kalan bazı anları.

Dünya'da 2021'in öne çıkan olayları

6 OCAK

ABD'nin başkenti Washington'da, başkanlık seçimi sonuçlarının resmileştirileceği Kongre oturumu kaosa sürüklendi. Yenilgiyi kabul etmeyen Başkan Trump'ın destekçileri Kongre'yi bastı.

20 OCAK

Joe Biden, ABD'nin 46'ıncı başkanı olarak yemin ettikten sonra yaptığı ilk konuşmada birlik mesajı vererek "Söz veriyorum, tüm Amerikalıların başkanı olacağım" dedi. Biden, Beyaz Saray'a gelir gelmez de Trump'ın tartışmalı kararnamelerinin birçoğunu iptal etti.

1 ŞUBAT

Myanmar ordusu, yönetime el koyduğunu ve 1 yıl boyunca ülkeyi yöneteceğini açıkladı. Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi gözaltına alındı. Askerler sokaklara inerken, telefon ve internet kesildi.

19 NİSAN

Afrika ülkesi Çad'ı 1990 yılından beri yöneten ve 11 Nisan'daki seçimleri kazandığı dün ilan edilen Cumhurbaşkanı İdris Debi'nin cephede öldüğü açıklandı. Bir ordu sözcüsü, seçim zaferini kutlamak yerine kuzeydeki Libya sınırında isyancı gruplarla savaşan askerleri ziyaret eden Debi'nin cephede öldüğünü duyurdu.

13 HAZİRAN

İsrail'de Gelecek Var ve Yamina partilerinin öncülüğünde kurulan koalisyon hükümetinin güvenoyu almasıyla 12 yıldır devam eden Başbakan Binyamin Netanyahu dönemi bitti.

7 TEMMUZ

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin öldürüldüğü duyuruldu. Ülkenin geçici Başbakanı Claude Joseph, Moise’nin konutuna giren kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
Seçimleri 2016 yılında kazandığı duyurulan Moise, görevine resmen Şubat 2017'de başlayabilmişti. Kötü ekonomik koşullara ve yolsuzluğa karşı 2019'da başlayan gösterilerde, protestocular Moise'nin istifasını talep etmiş ancak Moise, koltuğu bırakmayacağını açıklamıştı. Moise, başkanlık görev süresinin Şubat 2022'de dolacağını öne sürerken, muhalefet partileri görev süresi bu yıl 7 Şubat’ta dolan ancak devlet başkanlığını bırakmayan Moise’nin anayasal suç işlediğini söylüyordu.

11 TEMMUZ

EURO 2020'nin normal süresi ve uzatmaları 1-1 tamamlanan final maçında İngiltere'ye penaltılarda 3-2 üstünlük sağlayan İtalya, kupayı kazandı. İtalya 53 yıl sonra yeniden Avrupa Şampiyonu oldu.

15 AĞUSTOS

Afganistan'da ABD ve NATO güçlerinin apar topar çekilme kararının ardından Taliban yönetimi ele geçirdi. Başkent Kabil'in düşmesiyle birlikte yaşanan tahliyeler kaotik bir ortamda gerçekleşti.

26 EYLÜL

Almanya'da 2005 yılından beri Şansölye koltuğunda oturan Angela Merkel dönemi bitti. Federal parlamento seçimlerinde kazanan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. Ardından kurulan koalisyon hükümetinde SPD'nin lideri Olaf Scholz, Federal Meclis'te yapılan oylamada 303'e karşı 395 oyla başbakan seçildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER