Elektrik kesintilerine öfke büyüyor

Şırnak, Batman, Urfa ve Mardin’den sonra Amed'de elektrik kesintilerini protesto eden çiftçiler Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) merkez binasını basıp kapı ve pencerelerini kırdı.

Elektrik kesintilerine öfke büyüyor
Şırnak, Batman, Urfa ve Mardin’den sonra Amed'de elektrik kesintilerini protesto eden çiftçiler Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) merkez binasını basıp kapı ve pencerelerini kırdı.


Bölgede sık sık yaşanan elektrik kesintilerine yönelik protestolar devam ediyor. Pazartesi günü Şırnak'ın Silopi ilçesinde DEDAŞ binasının ateşe verilmesi ardından, bugün de Amed'de Urfa yolu üzerindeki DEDAŞ merkez binası çiftçiler tarafından basıldı.

Elektrik kesintilerini protesto eden çiftçiler, ana binaya görerek binada bulunan kapı ve pencereleri kırdı.  Çiftçiler daha sonra, özel güvenlik ve polis ekiplerinin araya girmesiyle binadan çıkarıldı. Bölgeye gelen polis ekipleri, binanın zarara uğrayan bölümlerinde inceleme başlattı.  Zarar gören katlara güvenlik şeridi çeken polis, parmak izi çalışması yaptı. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

DEDAŞ bölgesinde, elektrik idaresine yönelik ilk eylem Urfa'nın Siverek ilçesi başladı ve ardından Şırnak'ın Silopi ilçesinde devam etti.  30 Haziran Pazartesi günü Şırnak’ın Silopi ilçesinde elektrik kesintilerini protesto eden bir grup, İpek Yolu’nda lastik yakarak yolu trafiğe kapatmış ve sonra da DEDAŞ binasını basarak ateşe vermişti. Günlerdir Silopi’de elektrik kesintileri nedeniyle protestolar var.

Mardin'in ilçelerinde de DEDAŞ'ın bankalardaki tarımsal destekleme primlerine elektrik borçları nedeniyle bloke koydurmasını protesto eden çiftçiler, kurum binasına taşlarla saldırmış ve büyük oranda maddi hasara neden olmuştu.  Derik ve Kızıltepe ilçesindeki protestolarda, devlet güçlerinin müdahaleleri sırasında şiddet olayları yaşanmıştı.

Batman'da da son haftalarda DEDAŞ’ın elektrik kesme uygulaması sonucu yaşanan su kesintileri tepki konusu oldu.  Bunun üzerine 30 Haziran günü belediye eş başkanları bir basın toplantısı düzenledi.

Batman Belediyesi Eş başkanı Gülistan Akel, önceki yıl olduğu gibi bu yıl da DEDAŞ ve TEİAŞ'tan kaynaklı elektrik kesintileri ve elektrik salınımı sebebiyle bölgenin pek çok ilinde yaşanan su kesintilerinin Batman'da da etkili olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Akel, yıllardır kalıcı bir çözüm bulunmayan salınım ve elektrik kesintileri nedeniyle su pompaları devre dışı kalan belediyelerin bulundukları kente su vermekte zorlandığını dile getirdi. Akel, "Aynı sıkıntıyı biz de yaşıyoruz. Yaşanan bu sıkıntının kaynağı ve gerçekler konusunda halkımızı bilgilendirmek zorundayız. Halkımızın şunu iyi bilmesini istiyoruz; kentte yaşanan su kesintilerinin nedeni, elektrik kesintileri ve voltaj dengesizliğine bağlı elektrik salınımlarıdır" dedi. 

29 Haziran günü Güneydoğu Anadolu Dernekler Federasyonu (GÜNFİAD), sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Kürt illerinde DEDAŞ yetkilileri tarafından elektriklerin keyfi olarak kesilmesinin kabul edilemez olduğu tepkisinde bulunarak "Dillerinden sözde vatan, millet ve memleket meselesini düşürmeyen yetkililer artık bu rezalete bir son vermelidir" çağrısını yaptı.

Bir gün öncesinde, DEDAŞ tarafından yapılan açıklamada kesintilerin kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığı ileri sürüldü.  Açıklamada, dağıtım bölgesinde yer alan Amed, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta Türkiye ortalamasının 3 katı elektrik kullanıldığı belirtildi. Kaçak elektrik oranının yüzde 75'in üzerinde olduğu, kırsal kesimlerde ise bu oranının yüzde 90 seviyesini aştığının iddia edildiği açıklamada, bu nedenle hizmetin verilemeyeceği belirtildi.  / anf

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 00:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER