Ermenek'te yaşamını yitiren 9 işçinin ailesi tazminat davası açtı

Ermenek’te yaşanan iş cinayetinin ardından yaşamını yitiren 18 işçinin 9’unun ailesi, cinayetin sorumluları hakkında dava açtı.

Ermenek'te yaşamını yitiren 9 işçinin ailesi tazminat davası açtı

Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyü Cenne mevkiinde Has Şekerler Madencilik şirketinin işlettiği kömür ocağında yaşamını yitiren 18 madenciden 9’unun ailesi, iş cinayetinde sorumluluğu bulunanlar hakkında tazminat davası açtı.

Aileler, ocağı işleten Has Şekerler Madencilik Şirketi, ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömür Şirketi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan karşı manevi tazminat istedi.

Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davalarda madencilerin eş, çocuk, anne-baba ve kardeşlerinin sayısına göre 400 bin ile 1 milyon 200 bin lira arasında tazminat talep edildi.

9 madenci yakının açtığı davalarda istenen toplam tazminatın yaklaşık 6 milyon lira olduğu, diğer madenci ailelerinin de dava açmaya hazırlandığı bildirildi.

Her iki şirketin mal varlığına da ihtiyati tedbir kararı konuldu.

Ne olmuştu?

28 Ekim’de Karaman’ın Ermenek İlçesi’ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarında Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında yaşanan iş cinayetinde madende yaşanan su baskını sonucu 18 işçi mahsur kalmıştı.

18 işçinin mahsur kaldığı iş cinayetine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan şirket sahibi Saffet Uyar savcılık ifadesinde, kazayı öngörmediklerini ve böyle bir kazayı tahmin etmediklerini söylemişti.

30 Ekim’de ocağın işletmecisi Has Şekerler Madencilik’ten açıklama yapıldı. Açıklamada “doğal bir afetten bahsediliyor” denilmişti.

Adresinde bulunmadığı için hakkında yakalama kararı çıkan Uyar, 9 Kasım’da ifade vermek için Ermenek Cumhuriyet Savcılığı’na gitti.

İş cinayetiyle ilgili 8 Kasım’da 7 kişi gözaltına alınmıştı.

Madenin sahibinin de aralarında bulunduğu ve 5 kişi taksirli öldürme suçundan tutuklandı.

Madende mahsur kalan 18 işçiden ikisinin cenazesine 6 Kasım’da ulaşılmıştı.

17 Kasım‘da 2 işçi, 18 Kasım‘da 6 işçi, 29 Kasım‘da 2 işçi, 2 Aralık günü ise 1 işçi 4 Aralık‘ta ise işçilerin tamamının cesedine ulaşıldı.

Cenazeleri çıkartılan 12 işçinin ismi şöyle: Kerim Haznedar, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Hüsnü Çolak, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Mehmet Tokat, Tezcan Gökçe, Recep Çiloğlu ve Mehmet Baha.

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2014, 22:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER