Ey cemaat, basın özgürlüğünü nasıl bilirdiniz?

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir araya gelen ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu bir grup, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın ve ifade özgürlüğüne dönük baskıya ve tutuklu gazetecilere dikkat çekmek amacıyla demokrasi, basın ve ifade özgürlüğünün temsili cenaze namazını kıldı.

Ey cemaat, basın özgürlüğünü nasıl bilirdiniz?
Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir araya gelen ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu bir grup, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın ve ifade özgürlüğüne dönük baskıya ve tutuklu gazetecilere dikkat çekmek amacıyla demokrasi, basın ve ifade özgürlüğünün temsili cenaze namazını kıldı. 2009 yılında Van Gölü'nün kirliliğinin artması üzerine Tatvan İskelesi'nde Van Gölü'nün temsili cenaze namazını kılan ve kirliliğe dikkat çeken grup, beş yıl aradan sonra bu kez de yine aynı noktada basın ve ifade özgürlüğü için eylem yaptı. Cenaze namazında, temsili imam ile cemaat bir ağızdan dua ederek ülkeye demokrasi ve tutuklu gazetecilere özgürlük istedi.

'HEP SANSÜRLÜ BİLİRDİK'

"Ülkenin demokrasisini nasıl bilirdiniz?" sorusuna "Hep kötü bilirdik" cevabını veren temsili cemaat, "Ülkenin basın özgürlüğünü nasıl bilirdiniz?" sorusuna ise "Hep sansürlü bilirdik" cevabını verdi. Namazın ardından hep bir ağızdan "Ya Rabbûlalemin bu ülkenin gazetecilerine özgürlük getir, bu ülkenin ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne genişlik getir, bu ülkeye demokrasi getir" duası okundu. Temsili cenaze namazının ardından eylemin amacını açıklayan gazetecilerden Sinan Aygül, cezaevlerinde tutsak bulunan gazeteciler olduğu müddetçe bu günü kutlamanın anlamsız olduğunu söyledi. Aygül, "Bugün '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' ancak biz yine, ne yazık ki çalışamayan, çalıştırılmayan gazetecilerle ülkenin gündemindeyiz. 64 gazeteci arkadaşımız şu an zindanlarda tutsak bulunuyor. Yine yüzlerce arkadaşımız baskıyla, açılan davalarla, işten çıkarılmalarla korkutulmaya, yıldırılmaya ve bu şekilde sindirilmeye çalışılıyor. Böyle bir ortamda ne yazık ki çalışmaktan, özgürlükten bahsetmek mümkün değildir" dedi.

'ARKADAŞLARIMIZI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ'

Tutuklu bulunan, baskıya maruz kalan ve yaşamını yitiren gazetecileri unutmadıklarını dile getiren Aygül, "Ülkenin demokrasisi zaten öteden beri sıkıntılıydı, hele ki son dönemlerde iyice kötüleşti. Yine basın özgürlüğü hep problemliydi bu ülkede. Ancak son yıllarda yaşanan tutuklamalar, baskılar, cezalarla ayyuka çıktı bu sıkıntılar. Böyle bir atmosferde bu günü kutlamak, bunu bayram kabul etmek bizim için mümkün değildir. Tutuklu gazeteci arkadaşlarımızı unutmadık, unutturmayacağız. Basın şehitlerimizi unutmadık, davalarla, cezalarla, işten atılmalarla korkutulmaya çalışılan arkadaşlarımızı unutmadık, yalnız bırakmayacağız" şeklinde konuştu. / Evrensel
Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2014, 21:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER