Gever'de cenaze sonrası polis müdahalesi: 1 çocuk başından yaralandı

On binlerce kişinin uğurladığı YPG'lilerden Mazlum Altekin'in cenaze töreninin ardından polis halka saldırdı ve 14 yaşındaki bir çocuk başından yaralandı.

Gever'de cenaze sonrası polis müdahalesi: 1 çocuk başından yaralandı
 Rojava'da DAİŞ çeteleri ile yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren YPG'liler Metin Ceylan (Tufan Gernas), Tayfun Kaygısız (Hasan Kıvırcık) ve Mazlum Altekin Mardin ile Hakkari'de düzenlenen cenaze törenleri ile son yolculuklarına uğurlandı.


BİNLER YPG'Lİ ALTEKİN'İ UĞURLADI

Kobanê'nin güneyindeki Sırrın beldesinde, 14 Mayıs'ta insanlık düşmanı DAİŞ çeteleri ile çıkan çatışmada yaşamını yitiren YPG'li Mazlum Altekin'in (Botan Gever) dün Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan alınan cenazesi, memleketi Hakkari'nin Yüksekova ilçesine getirildi. Şakitan Köprüsü'nde binlerce kişi tarafından karşılanan cenaze, ilçeye doğru ilerlerken, polisler ise cenazenin ilçe merkezine girişini engellemek amacıyla Eczaneler Sokağı, İpekyolu, Dağlıca yol ayrımı ve Abdullah Canan Köprüsü üzerinde onlarca zırhlı araçla barikat oluşturdu. 

Yüzlerce kişi çarşı merkezindeki yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaparken, cenaze konvoyu ise onlarca zırhlı araç ve özel harekat timi eşliğinde Dağlıca yol ayrımından eski cezaevi kavşağına getirildi. Burada bekleyen on binlerce kişi tarafından, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin" sloganları ile karşılanan cenaze, Kışla Mahallesi'ndeki Eski Merkez Kışla Camisi'ne götürüldü. 

Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından TEV-DEM bayrağına sarılan ve güllerle donatılan tabutu omuzlara alan kitle, 4 kilometre uzakta bulunan Orman Mahallesi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, YPG'li Altekin ve arkadaşları ile çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren gerillaların posterleri, PKK, KCK ve YPG bayraklarının taşındığı yürüyüşte, sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê" ve "Şehîd namirin" sloganları atıldı. 

"Ey Reqîp" marşının okunduğu cenaze töreninde konuşan MEYADER Temsilcisi Cengiz Ortaç, "Ölüm kaçınılmazdır bunu biliyoruz. Ama şerefli ölüm bir başkadır. Şerefli ölüm, toprağı, namusu ve şerefi için şahadet elbisesi giymektir" dedi.

AİLE: SEROK APO VE KÜRDİSTANLILARIN BAŞI SAĞ OLSUN

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Adayı Selma Irmak ise çocuk yaştaki gerillanın ülkesine ve toprağına karşı verdiği mücadele ve şehadeti dünyanın görmediğini dile getirdi ve şunları söyledi: "Biz bu genç gerillaya, Botan Gever'e minnet duyuyoruz. Botan Gever halkların, insanlığın ve Kürdistanlıların onuru olmuştur. Çocuktular, ama gönülleri çok büyüktür. Bu çocuklar insanlığın onuru, özgür ve güzel bir dünya için dünyayla savaştı diyecekler."

Aile adına konuşan YPG'li Altekin'in babası Daris Altekin ise "Ben Kobanê'den buraya kadar şehide sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Bu şehit tüm Kürdistanlıların şehididir. Serok Apo'nun ve tüm Kürdistanlıların başı sağ olsun" dedi. 
Konuşmaların ardından kitle mezarlıktan ayrıldı. YPG'li Altekin'in taziyesi Yeşildere Mahallesi'nde kabul edilecek. 
14 yaşındaki çocuk gaz isabet etmesiyle yaralandı

Öte yandan ilçe merkezine cenazeyi sokmamak için ilçeyi ablukaya alan polis, cenazenin defin işlemlerinden sonra çarşı merkezinde toplanan gençlere gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırıda 14 yaşında olduğu öğrenilen bir çocuğun kafasına gaz bombası isabet etti. Yaralanan çocuk Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 
Olaylar ilçe merkezinin yanı sıra Kışla, Cumhuriyet ve Güngör mahallelerinde devam ediyor.

YPG'Lİ CEYLAN MEMLEKETİ SAVUR'DA UĞURLANDI

Mardin'in Savur ilçesine bağlı Yeşilalan (Barman) Mahallesi'nde toprağa verilen YPG'li Metin Ceylan'ı, son yolculuğuna binlerce kişi uğurladı.

Otopsi işlemlerin ardından Kızıltepe İpekyolu Hastanesi'nden cenazesi alınan YPG'li Ceylan'ın naaşını alan binlerce kişi, oluşturulan yüzlerce araçlık konvoy ile doğduğu köye doğru yola çıktı. Pınardere Mahallesi'nde karşılanan cenaze, binlerce kişi tarafından sloganlar ve karanfillerle karşılandı. Cenaze aracından alınan Ceylan'ın cenazesi, omuzlanarak önce doğduğu eve getirildi. 

Buradaki törenin ardından mahalle mezarlığına getirilen Ceylan'ın naaşı, dualar eşliğinde toprağa verildi.
'SAYELERİNDE SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURDUK'

Defin işleminin ardından konuşan MEYA-DER Mardin Şube Başkanı Abdullatif Tabar, bu mücadelede yaşamını yitirenlerin mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Cenazeye katılan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk de bu uğurda yaşamını yitirenler sayesinde Kürt halkının bugünlere geldiğini ve sesinin tüm dünyaya duyulduğunu dile getirdi. 
Defin işlemlerinin tamamlanmasının ardından mezarlıktan ayrılan aile ve kitle, MEYA-DER ve ailesi tarafından kurulan taziyeye geçti.

YPG'Lİ KAYGISIZ'I NUSAYBİN'DE ON BİNLERCE KİŞİ UĞURLADI

Rojava'nın Serekaniyê kentinde DAİŞ çeteleri ile çıkan çatışmada yaşamını YPG'li Tayfun Kaygısız'ın (Hasan Kıvırcık) cenazesi ise Mardin Nusaybin ilçesinde toprağa verildi. 

Dün Kızıltepe Şenyurt Sınır Kapısı'ndan teslim alınan cenaze, bugün Nusaybin'e getirildi. Yapılan törene HDP'li milletvekili adayları, kurum temsilcileri ve 10 bine yakın yurttaş katılırken, cenaze Newroz Alanı'nda karşılandı. Buradan mezarlığa götürülen cenaze, HPG ve YPG'lilerin mezarlarının bulunduğu bölüme defnedildi. 

AKP VE DAİŞ'E: KÜRTLER VAZGEÇMEZ!

Törende konuşan DBP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, "Gün birlik beraberlik olma günüdür, AKP hükümeti ve DAİŞ çeteleri bunu iyi bilsin ki, Kürtleri öldürmekle yakalamakla bitiremez, Kürtler hiçbir zaman özgürlük mücadelesinden vazgeçmez" şeklinde konuştu. 

Tayfun Kaygısız'ın (Hasan Kıvırcık) annesi Hafize Kaygız ise, "Tayfun 13 yıldır özgürlük mücadelesi veriyordu. Tayfun'un şahadetiyle gurur duyuyoruz. Tayfun'un silahı yerde kalmayacak, kimse merak etmesin" dedi.
YPG'li Kaygısız için 8 Mart Mahallesi'nde kurulan taziye 3 gün boyunca açık kalacak. 

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2015, 16:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER