Güneş enerjisiyle çalışan uçak yola çıktı

Dünya’nın güneş enerjisiyle çalışan ilk uçağı olan Solar Impulse’in ikinci versiyonu bugün yolculuğuna başladı. 72 metre kanat uzunluğundaki Solar Impulse 2’nin hedefi, 120 saat boyunca aralıksız olarak uçarak okyanusları turlamak.

Güneş enerjisiyle çalışan uçak yola çıktı

Dünya’nın güneş enerjisiyle çalışan ilk uçağı olan Solar Impulse’in ikinci versiyonu bugün yolculuğuna başladı.

İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve André Borschberg tarafından geliştirilen Solar Impulse adlı güneş enerjisiyle çalışan uçak, bugün Abu Dabi’den yola çıkıyor.

Saatteki hızı 70 km civarında olacak olan Solar Impulse 2’nin bugünden itibaren 12 ayrı etapta toplamda 35 bin kilometre uçması planlanıyor. Pasifik ve Atlantik Okyanusu’nu turlaması da planlanan uçağın en fazla 8 bin 500 metre yüksekliğe çıkması mümkün görünüyor.

Abi Dabi’nin güneşin bol olması nedeniyle seçildiği belirtilirken uçağın Hindistan üzerinden Myanmar ve Çin’e, oradan da Pasifik üzerinden geçerek ABD’ye uçması ve toplamda 25 gün havada kalması hedefleniyor. Uçak ABD üzerinden geçtikten sonra Atlantik üzerinden Güney Avrupa’ya ve oradan da Kuzey Afrika üzerinden Temmuz ayında tekrar başlangıç noktası olan Abu Dabi’ye dönecek.

Solar Impulse 2’nin kanatlarının uzunluğu 72 metre ve dünyanın en büyük uçaklarından Airbus A380 ile yarışıyor. Toplam ağırlığı ise sadece 2 bin 300 kilo olan uçak tümüyle güneş enerjisiyle çalışıyor ve sadece bir pilotu olacak.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 13:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER