HDP, Kürtçe tiyatro oyununun engellenmesini sordu

HDP, Eğitim-Sen’in Hakkari’de gösterimini yapmak istediği Kürtçe tiyatro oyununun engellenmesini sordu.

HDP, Kürtçe tiyatro oyununun engellenmesini sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adil Zozani Hakkari’de gösterimini yapmak istediği Kürtçe tiyatro oyununun engellenmesini sordu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Bu tutum; hükümetiniz ve partiniz tarafından yapılan Kürtçe önündeki engellerin kaldırıldığı propagandaları ile çelişmemekte midir” diye sordu.

Zozani soru önergesinde Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin oynadığı ve birçok ilde gösterilen “Mala Extiyaran” oyununun Hakkari’deki gösteriminin Hakkari Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından engellendiğini belirterek, “, “Kürtçe oyunun Hakkari Kültür Merkezi’nde gösterim yapabilmesi için üç kere başvuru yaptıklarını ve Vali Yardımcısı ile de görüştüklerini anlatan Eğitim-Sen Hakkâri Şubesi, ‘salonun dolu’ olduğu gerekçesi ile kendilerine tahsis edilmediğini, ancak Kültür Müdürlüğü yetkililerinin salonun dolu olduğunu belirttikleri saatlerde, salonun boş olduğunu tespit ettiklerini açıklamıştır” dedi.

Zozani Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e şu soruları sordu:


* Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün salon boş olduğu halde, ‘dolu’ diyerek, bu salonu Kürtçe oyunun oynanması için tahsis etmemesinin gerekçesi nedir?

* Hakkari Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri ile Hakkari Valiliği’nin Kürtçe bir oyunun oynanmasında gördükleri sakınca nedir? Bu tutum, yapılan yasal düzenlemelere aykırı olup adli açıdan bir suç niteliği taşımamakta mıdır? Bu hususa ilişkin Bakanlığınız bir soruşturma açacak mıdır?

* Oyunun Kürtçe olması nedeniyle, salonu tahsis etmeyen Bakanlığınıza bağlı İl Kültür ve Turizm Müdürü ve yetkilileri hakkında idari bir işlem başlatacak mısınız?

* AKP’nin yakın zamanda yaptığı il kongresi, tanıtım toplantıları, temayül yoklaması gibi bütün etkinlikleri için her zaman uygun olan salonun, Kürtçe bir oyun ve Eğitim-Sen için uygun olmaması durumu, ideolojik bir tavır mıdır?

* Hükümetinizin atadığı mülki amir ve Bakanlığınıza bağlı atanmış bir İl Kültür ve Turizm Müdürü’nün bir Kürtçe oyunu oynanmasına dair sergilediği bu tutum; Hükümetiniz ve partiniz tarafından yapılan Kürtçe önündeki engellerin kaldırıldığı propagandaları ile çelişmemekte midir?

* Eğitim-Sen Hakkari Şubesi’nin söz konusu ‘Mala Extiyaran’ oyunun Kültür merkezinde oynanması için dördüncü kez yaptığı başvuru kabul edilecek midir?

* Bugüne kadar Kürtçe veya başka bir dilde oynandığı için Bakanlığınıza bağlı herhangi bir kültür merkezinin tahsis edilmediği bir durum söz konusu mudur? Elinizde böyle bir veri mevcut mudur?
Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 22:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER