DAİŞ, Rakka ve Til Ebyad'ta YPG/YPJ kabusu görüyor

İşgal ederek "Kale" ve "Başkent" olarak ilan ettikleri Rakka ve Til Ebyad'ta katliam, zulüm, kadın ticareti ve hırsızlık gibi bir çok insanlık dışı uygulamaya imza atan DAİŞ teröristleri, iki kentte yaşayan yerel halk için kabus olmaya başladı.

DAİŞ, Rakka ve Til Ebyad'ta YPG/YPJ kabusu görüyor
İşgal ederek "Kale" ve "Başkent" olarak ilan ettikleri  Rakka ve Til Ebyad'ta katliam, zulüm, kadın ticareti ve hırsızlık gibi bir çok insanlık dışı uygulamaya imza atan DAİŞ teröristleri, iki kentte yaşayan yerel halk için kabus olmaya başladı. İçeride, halkın giderek büyüyen öfkesi, dışarıdan da YPG ve YPJ kuşatması ile ablukaya alınan çetelerin tedirginliği uygulamalarına da yansımaya başladı.  


Irak topraklarındaki Musul, Tikrit, Suriye topraklarındaki Rakka’da direnişle karşılaşmadan kentleri işgal eden DAİŞ çeteleri, yönlerini çevirdikleri Batı ve Güney Kürdistan’da kimsenin beklemediği bir direnişle karşılaşıp tükenişini başlattı. Kendisi için sonun başlangıcı olan Kobanê direnişinde, binlerce üyesini, elinde bulunan zırhlı araç ve ağır silahların neredeyse tamamını kaybeden çeteler, çekildikleri ve kendileri için "Kale" olarak gördükleri Til Ebyad ve Rakka'da, ilerleyen YPG ve YPJ operasyonları nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşıyor.

KATLİAM, HARAÇ, ZULÜM VE HIRSIZLIK ŞEBEKESİ: DAİŞ

Mart 2013’te Suriye’deki iç savaşta muhalif olarak Esad rejimine karşı savaşan güçlerin Rakka’nın kontrolünü almasının ardından, DAİŞ çeteleri direnişle karşılaşmadan kenti işgal etti. DAİŞ teröristlerinin ele geçirdiği ilk ve en büyük şehir olan ve DAİŞ işgali öncesinde 200 bin nüfusa sahip olan Rakka'da yaşam, yerel kaynakların aktardığına göre neredeyse tükendi. Kaçamayıp kentte kalan nüfus için ise, yaşam kabusa döndü. Rakkalı bir yerel kaynak DAİŞ'in kendince "Şeriat hükümleri" olarak nitelediği bir uygulamayla insanları kırbaç, kol-bacak ve baş kesme gibi yöntemlerle cezalandırdığını söyledi. Kentte sigara, içki, traş olmayı yasaklayan teröristlerin kendi tekeline aldığı ürünleri ise tam 10 katı fiyatla halka sattığını belirten yerel kaynak, "Eskiden 10 karton sigara alabildiğiniz parayla şimdi ancak 1 paket sigara alabiliyorsunuz. Her ay zekat adı altında insanlardan haraç toplanıyor. Elektrik ve su kesik olduğu halde insanlardan elektrik ve su parası alınıyor. Örgütün gelir kaynağı ise, petrol kaçakçılığı, talan edilen sivillerin malları, kaçırılan kişiler için ödenen fidyeler, kamyon şoförleri ve yardım örgütlerinden geliyor. Kaçırdıkları kadınları burada kurdukları pazarlarda satıyorlar" dedi.

'YPG/YPJ'NİN KORKUSUNDAN KUAFÖRLERİ KAPATTILAR'

İki gün önce geldiği Rakka'da işgalin ilk dönemlerinde kentte bulunan çok sayıdaki Irak, Tunus, Çeçen, Dağıstanlı ile Avrupalı teröristin YPG ve YPJ güçlerinin ilerlemesinin ardından sayıca gittikçe azalmaya başladığını belirten kaynak, çeteler arasında yaşanan paniğin günden güne arttığına dikkat çekti. YPG ve YPJ güçlerinin şehre her an girme olasılığına karşı kendilerini gizlemek ve sivillerin arasında kaybolmak amacıyla tüm kentte saç sakal kesmeyi yasakladıklarını, bu nedenle de bütün kuaförleri kapattıklarını ifade eden yerel kaynak, "Orada yaşayan halk, başta Araplar olmak üzere artık bu DAİŞ kabusunun bir an önce bitmesini istiyor"  ifadelerinde bulundu.

YPG/YPJ'NİN SİLAH SESLERİ TİL EBYAD’A ULAŞMAYA BAŞLADI

DAİŞ saldırılarını püskürttükten sonra, özgürleştirme hattını genişleten YPG/YPJ güçleri batı cephesinde çetecilerin üs'ü olarak bilinen Cereblus'a dayanırken, doğu cephesinde ise DAİŞ’in karargahı olan Til Ebyad (Grê Spî) kentine 15 kilometre mesafede bulunan köylere vardı. Bexdîk, İdaniyê köylerinden sonra  Xanê, Axbaş ve Serzorê  köylerine yapılan operasyonla içinde bulunduğu abluka daha da daralan DAİŞ, adım adım yaklaşan  YPG ve YPJ güçleri karşısında korunmak amacıyla Girê Spi’nin etrafına hendek kazıyor, Kürtlerden ve Türkmenlerden kalan evleri bombalar ile havaya uçuruyor.

ARAP AİLELERDEN KORKUYORLAR

Arap nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerde YPG güçleriyle birlikte hareket eden ÖSO'nun (Özgür Suriye Ordusu) nüfusunun 10 bin’i Arap, 5 bin’i Türkmen, 5 bin’i ise Kürt olan Til Ebyad'ta(Grê Spî)  aşiret ve aile liderleriyle görüşerek anlaşma olasılığından rahatız olan DAİŞ çeteleri, buradaki aileleri tehdit ve baskılarla ittifaktan uzaklaştırmak istiyor. Urfa'nın Akçakale ilçesindeki yerel kaynaklar;  DAİŞ çeteleri, Kobanê saldırıları esnasında Kürt köylülerin mallarını talan eden Araplar ve yaklaşan çatışmalardan korkan birçok kişinin Türkiye tarafına geçtiğine işaret ediyor.

TİL EBYAD’TA ÇEMBER DARALIYOR

Aynı kaynaklar, doğusunda YPG'nin elinde bulunan Cizîr Kantonu’na bağlı Serêkaniyê kenti, güneyinde YPG kuşatması, batıda ise 15 kilometreye kadar yaklaşan ve devam eden YPG ve YPJ ilerlemesi ile büyük bir kuşatmanın ortasında kalan Til Ebyad kentinde sıkışan DAİŞ teröristleri, kentin içinde de uyguladıkları yöntemler ile kent sakinlerinin nefretini kazandığını anlattılar.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 22:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER