Atanamayan Kürtçe öğretmeni milletvekili adayı

Atanamayan Kürtçe öğretmeni Yunus Aslan açlık grevi sırasında "Kurdistan'a Min" adlı kısa filmi gösterdikleri için, 'örgüt propagandası' yapmak suçlamasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aslan atanamayan Kürtçe öğretmenlerine dikkat çekmek ve ana dilde eğitim için, milletvekili aday adayı oldu.

Atanamayan Kürtçe öğretmeni milletvekili adayı
Yunus Aslan 2012 yılında Harran Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. 2013 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji bölümü açılınca, Kürdoloji eğitimi alarak 'Kürtçe öğretmeni' diplomasını aldı. Aslan, beraber mezun olduğu 500 arkadaşıyla atama bekledi. Ancak hiç atama yapılmayınca o ve arkadaşları Eylül 2014 tarihinde Mardin Karayolları Parkı'nda dönüşümlü açlık grevi eylemine başladı. 18 gün süren açlık grevinde parkta her gün bir film gösterimi yapıldı. Eylemin 15’inci gününde Iraklı Kürt yönetmen Aras Koyi’nin çektiği Kurdistan’a Min (benim Kürdistan’ım) adlı kısa filim gösterimi yapılınca Aslan ve iki arkadaşı ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.


FİLM GÖSTERİMİNE 10 AY HAPİS

İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Aslan ve iki arkadaşına 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılama sonucunda Aslan ve iki arkadaşı 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Açlık grevine son veren Aslan ve arkadaşları atama için son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’a mektup yazdı.




ATAMAYINCA ADAY OLDU

Ancak bütün girişimlere rağmen Kürtçe öğretmenlerine yine atama çıkmayınca Ağrı’da belediye bünyesinde açılan, Ahmede Xani Eğitim Evi'nde Kürtçe öğretmenliği yapan Yunus Aslan, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) başvurarak Diyarbakır’dan milletvekili aday adayı oldu. Milletvekili seçildiği takdirde Meclis'te Anadilde eğitim ve Kürtçe atama bekleyen öğretmenler için mücadele vereceğini söyleyen Yunus Aslan, ‘Öğretmen olarak okulda öğrencilere ders vermek istedim. Ancak bize böyle bir fırsat hiç tanınmadığı için siyasete atılmaya karar verdim’ diyor.


'BÜTÜN ÖĞRETMENLERİ TEMSİL ETMEK İSTİYORUM' 

Atama bekleyen iki bin Kürtçe öğretmeni olduğunu söyleyen Aslan siyasete atılma amacını da şöyle anlattı: "Bizim dönemimizde Kürdoloji bölümü 500 mezun verdi. Şu anda 2 binden fazla Kürtçe öğretmeni atama bekliyor. Atanma için 25’e yakın basın açıklaması yaptık. Hocalarımız Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüştü. Ancak beklenen atama hiç olmadı. Kürtçe öğretmenleri siyasi malzeme olarak kullanıldı. Kürtçe öğretmenlerine haksızlık yapıldı. Anadilde eğitim Kürtlerin her zaman kırmızı çizgisi olmuştur. Eğer vekil olursam anadilde eğitim için üzerime düşeni yapacağım. Bir öğretmen olarak sadece anadilde eğitim konusunda değil, eğitimin bütün alanlarında yaşanan sorunları çözmek için üzerime düşen görevi yerine getireceğim."

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAKLAR


Yunus ve arkadaşlarına film gösterisi için verilen cezaya itiraz edeceklerini söyleyen avukat Sezgin Dinç ise şunları söyledi, "Biz film gösterimi için açılan bir davada beraat bekliyorduk. Çünkü Kürdistan kelimesi Türkiye’de yasak değil. Hatta Türkiye'de isimlerinde 'Kürdistan' kelimesi geçen iki siyasi parti var. Dolayısıyla ortada bir propaganda yok."

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 18:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER