Hakkari-Beşiktaş Kardeşlik Prokolü: 'Barış için devlete gerek yok'

DBP’li Hakkari Belediyesi ile "Kardeşlik Protokolü" imzalayan CHP’li Beşiktaş Belediyesi, Kuzey Kürdistan'da kardeşlik protokollerine devam edecek.

Hakkari-Beşiktaş Kardeşlik Prokolü: 'Barış için devlete gerek yok'

DBP’li Hakkari Belediyesi ile "Kardeşlik Protokolü" imzalayan CHP’li Beşiktaş Belediyesi, Kuzey Kürdistan'da kardeşlik protokollerine devam edecek.

1 Eylül Dünya Barış Günü Hakkari'de 50 bin kişiyle "Barış Şöleni" organize eden Hakkari ve Beşiktaş belediyeleri, bir ilke de imza atmış oldu.

Kentte ilk kez bir belediye batıdaki bir belediye ile "Kardeş Belediye Protokolü" imzaladı. Öneriyi Hakkari Belediyesi'ne götüren Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, süreci ANF'ye  anlattı.

Hakkari ile Beşiktaş belediyeleri arasında imzalanan "Kardeş Belediye Protokolü" ile birlikte, kentte barış şöleni düzenlendi. Yapılan protokol ve düzenlenen kardeşlik şöleni anlatan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, barışı devletin değil halkların getireceğini belirterek, "Barış için ayrıca devlete de gerek yok" dedi.

BEŞİKTAŞ BANDO EKİBİ BİR AY KÜRTÇE MÜZİK DERSİ ALDI

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, tarafından belediyenin hazırlamış olduğu 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne dair resim sergisini Türkiye'nin her tarafında sergileme önerisi getirdiğini ve bunun yerine Hakkari ile Kardeş Belediye önerisini sunduğunu ve kabul edildiğini belirten Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy, şöyle konuştu: "Kabul edince onun projesine dönüştürdük. 1.5 aylık bir çalışma sonrası Hakkari'de çok önemli ve de anlamlı bir işe imza attık. Hakkari sürekli ölümler, göçler ve acılarla anılan bir kentimizdi. İstedik ki buradan ölümler değil, kucaklaşmalar yaşansın. Var olan önyargılar kırılsın, İstanbul ve Hakkarili aynı cadde yürüsün, eğlensin ve barışı beraber haykırsın. Bando takımımız bir ay boyunca Kürtçe eğitim gördü. Beşiktaş'taki her okuldan bir öğrenciyi seçip sosyal paylaşım sitelerinden tanıştırdık. Mahalle muhtarlarımızın hepsi buradaydı. Fırat'ın ötesine ilk kez gelen insanlarımız oldu. Beşiktaş Kulübü'nün vefalı taraftar grubu Çarşı'yı Hakkarili taraftarlarla buluşturduk."

HALKLAR ARASINDA SORUN YOK

Hakkari'ye birlikte geldikleri Beşiktaşlı Çarşı Grubu'ndan 50 taraftarlarının burada çiçeklerle karşılandığını belirten Tüy, şunları söyledi:  "Belediye Başkanımızın talimatıyla kentin bazı cadde, sokak ve binalarında tadilatlar, asfaltlama ve badana yaptık. Kentin bazı refüjlerine barış çiçekleri ektik. Protokol gereği sokaklara Hakkari'de 'Beşiktaş Barış', Beşiktaş'ta 'Hakkari Barış' isimleri sokaklara verilecek. Bu buluşma sadece Hakkari'de sınırlı kalmayıp Beşiktaş'ın cadde ve sokaklarında hissedilecek. Hakkarilileri İstanbul'da, Beşiktaş'ta en iyi şekilde ağırlayacağız. Çünkü biz orada şunu gördük. Halklar arasında bir sorun yok. Sorun siyasilerin kafasında. Hakkari'de barış panayırı vardı adeta. Otellerde yer bulamadık. Halk bizi evlerinde ağırladı, ekmeğini paylaştı, bizimle barış güvercinlerini Sümbül Dağı'na saldı. Bu halkın evlatları ölmesin istiyoruz. Ne kışladaki askerin ne de dağdaki gerillanın anası ağlamasın artık. Ve yine diyoruz ki gözlerin rengi farklı olabilir ama gözyaşının rengi hep aynıdır. Biz barış için sadece elimizi değil gövdemizi taşın altına koymak için yola koyulduk. Bu vesileyle bölge belediyeleriyle kardeşlik protokollerimiz ileriki süreçte devam edecektir."

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER