Hakkari'de iki köylüyü öldüren astsubay Karaca'ya beraat

Hakkari’de 1995 yılının Haziran ayında Recep Kurt ve Kerim İncin’in öldürülmesinden sorumlu tutulan ve o dönem Geçimli (Rontkê) Jandarma Karakol KomutanıAstsubay Yunus Karaca'ya beraatına kararı verildi.

Hakkari'de iki köylüyü öldüren astsubay Karaca'ya beraat
Hakkari’de 1995 yılının Haziran ayında Recep Kurt ve Kerim İncin’in öldürülmesinden sorumlu tutulan ve o dönem Geçimli (Rontkê) Jandarma Karakol Komutanı olarak görev yapan Astsubay Yunus Karaca hakkında süren davada Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi Karaca’nın beraatına karar verdi.


Hakkari'de 1995 yılının Haziran ayında Recep Kurt ve Kerim İncin’in öldürülmesinden sorumlu tutulan ve o dönem Geçimli (Rontkê) Jandarma Karakol Komutanı olarak görev yapan Astsubay Yunus Karaca’nın yargılanmasına Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesinde 2010 yılından beri devam eden Recep Kurt ve Kerim İncin’in yargısız infazı ile ilgili davada bugün beklendiği gibi sanık astsubay Yunus Karaca’nın beraat ine karar verildi.

‘150 KORUCU İFADE VERDİ’

Konuya ilişkin bilgi veren mağdur avukatı Cemal Demir, “Mahkeme de 150 den fazla dönemin korucusu dinlendi. Tanık beyanları ile sabitlenen olayda mahkemenin beraat kararı vermesi bilinen Türk yargısının pratiğini bir kez daha göstermiştir. 2005 yılında Recep Kurt ve Kerim İncin’in yakınları bize başvurdu. Biz de Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunduk. Savcılığın yaptığı soruşturmada 150’ye yakın köy korucusu, 1 köy muhtarı ve bir imamın ifadelerine başvuruldu. Bu ifadeler doğrultusunda soruşturma başlatıldı. 18 Haziran 2009 tarihinde iki şahsın mezarlarını açtırdık. Mezarlarda çıkan kemikler İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderildi. Burada yapılan DNA testlerinde kemiklerin Kerim İncin ve Recep Kurt’a ait olduğu tespit edildi. Ancak tüm bunlara rağmen mahkeme beraat kararı verdi. Bu ülkenin yargısı yine açıkça suç işlediği ortaya çıkan askerleri korudu. Barışın, çözümün, geçmişle yüzleşmenin konuşulduğu böylesi bir süreçte bu kararın çıkması düşündürücüdür. Kararın verildiği tarihin Kürtler açısından anlam ve önemi de ayrı bir husustur. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi sergilediği hukuk ve yargı pratiğiyle bizce adeta bir cinayete onay vermiştir. Katil astsubay adeta ödüllendirmiştir ” diyerek karara tepki gösterdi.

‘DAVAYI AİHM’E KADAR GÖTÜRECEĞİZ’

Bu karara karşı Yargıtay’da temyiz yoluna başvuracaklarını dile getiren Demir, buradan da sonuç alamazlarsa anayasa mahkemesine bireysel başvuru yolunu deneyeceklerini dile getirdi. Buradan da bir sonuç elde edilemezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını da söyleyen Demir, şunları belirtti: “Ulusal ve uluslararası tüm hukuki mekanizmaları en etkili ve sonuç alıcı bir şekilde kullanacağız. Bu katliamın hesabının sorulmasının ısrarlı takipçisi olacağımızı burada bir kez daha tekrarlıyoruz.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER