HDK'den tutuklu vekiller için faks eylemi

HDK Amed sözcüsü Mustafa Akengin, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tutuklu vekilleri bırakmayan yerel mahkemelerin kararını tanımadıklarını söyledi.

HDK'den tutuklu vekiller için faks eylemi
HDK Amed sözcüsü Mustafa Akengin, Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tutuklu vekilleri bırakmayan yerel mahkemelerin kararını tanımadıklarını söyledi. Açıklamanın ardından HDK'liler tutuklu vekillerin tahliye edilmesi için HSYK ve Adalet Bakanlığına faks çekti. 


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Amed Meclisi, KCK davalarından tutuklu BDP 5 milletvekilinin tahliye edilmemesi nedeniyle oluşan hukuksuzluğa dikkat çekmek için Adalet Bakanlığı'na, HSYK ve Meclis Başkanlığı'na faks çekme eylemi gerçekleştirdi.

Amed Büyük Postahane önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan HDK sözcüsü Mustafa Akengin, 16 Aralık tarihinde demokratik siyasete yerel mahkemelerin darbe vurduğunu belirterek, “Diyarbakır Özel Yetkili 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri, Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayarak tutuklu vekillerimiz İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız’ın tahliye taleplerini reddetti. Tutsak Kürt vekillere ilişkin verilen son karar ile AKP hükümeti ve Türk yargısının Kürtlere karşı yaklaşımının ret, inkar ve imha amaçlı olduğunu göstermektedir. CHP milletvekili Mustafa Balbay için uygulanan hukuk Kürt oldukları için Kürt milletvekillerinden esirgenmiştir. Hukuk karşısında eşit muamele gösterilmemiştir. Adeta hukuk ayaklar altına alınmıştır” dedi.

Hükümetin Kürt sorununu zamana yayarak çözüme yanaşmadığını belirten Akengin, “14 Nisan 2009 ’da start alan ve Kürt siyasal hareketinden binlerce insanın cezaevine konulması ile başlayan siyasi soykırım operasyonları halen devam ediyor. Anayasa Mahkemesinin kararlarına rağmen yerel mahkemeler tutuklu vekillerle ilgili hukuktan yoksun bir karar vermiştir. Ama biz bu kararı tanımıyoruz. Tam 1706 gündür başta Hatip Dicle olmak üzere tutuklu binlerce Kürt siyasetçisi cezaevinde tutsaktırlar. Sormak isteriz, Hatip Dicle veya Selma Irmak ihaleye fesat mı karıştırdı, Devletin güvenlik birimleriyle silahlı çatışmaya mı girdi, suçları tam olarak nedir.? Öğrenmek istiyoruz. Kürtlerin sabrını sınamayın, bu devlet 1925’te, 1938’ de ve 1984’ten buyana her türlü yöntemi Kürtlerin üzerinde denedi. Yeter artık diyoruz. Bu coğrafyada özgürlük ve adalet hepimiz için gereklidir. Tutuklu BDP milletvekilleri ve tüm siyasi tutsaklar ile ceza evlerindeki tüm hasta tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalıdırlar” şeklinde konuştu. / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2013, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER