HDP: AKP, grevi 'sermaye güvenliği' için yasakladı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Kubilay, metal grevini yasaklayan hükümete tepki göstererek, yasağın 'milli güvenlik' değil, sermaye güvenliği için verildiğini belirtti.

HDP: AKP, grevi 'sermaye güvenliği' için yasakladı
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Kubilay, metal grevini yasaklayan hükümete tepki göstererek, yasağın 'milli güvenlik' değil, sermaye güvenliği için verildiğini belirtti. Kubilay, AKP'nin darbe yasasını uyguladığına dikkat çekerek, HDP olarak işçilere her türlü destek ve dayanışmayı sunacaklarını bildirdi.


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, metal grevinin "milli güvenliği tehdit ettiği" gerekçesiyle Bakanlar Kurulunca yasaklamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

AKP hükümetinin pek çok grevi “milli güvenlik” bahanesiyle yasakladığını belirterek, Lastik, cam, darphane, Çaykur, İzelman ve havayolu işçilerinin yasaklanan grevlerini örnek gösterdi.

'SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKMEKTEN BAŞKA ANLAMA GELMEZ'

Bakanlar Kurulu’nun kararını, "insanca ve onurluca yaşamak için işveren sendikası MESS’in dayatmalarına boyun eğmeyen metal işçilerine karşı bir darbe" şeklinde yorumlayan Kubilay, "Hükümetin grevi yasaklama kararı işçilerin, emekçilerin kendi hakları için direnme ve grev hakkına yönelik bir açık saldırıdır. Metal işçilerinin en temel demokratik haklarını işverenin istekleri doğrultusunda yasaklayan AKP hükümeti, aynı zamanda işçilerin en temel anayasal haklarını gasp ederek açıkça Anayasa’yı da çiğnemiştir" dedi.

Kararın aynı zamanda, kendilerine dayatılan kölece çalışma koşullarını ve adil olmayan ücret artışlarını reddeden on binlerce metal işçisinin hak arayışını ortadan kaldıran bir saldırı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, "Bu yasak, işçilerin emeğinin ve alın terini MESS bünyesindeki sermayeye peşkeş çekmekten başka bir anlama gelmez" diyen Kubilay, şunları kaydetti:

'AKP DARBE YASASININ ARKASINA SAKLANDI'

"Metal işçilerinin grev haklarını engellemeye yönelik ileri sürülen 'milli güvenlik' gerekçesinin aslında 'milli güvenlik'le uzaktan yakından alakası yoktur. Yapılmak istenen, metal işçilerine 3 yıllık sözleşmeyle dayatılan ucuz işçiliğin kalıcılaştırılması, ücretler arasındaki eşitsizliğin sürdürülmesi, üretim maliyetlerinin işçinin emeğinden çalınarak düşürülmesi ve 'sermaye güvenliği'nin sağlanmasıdır."

AKP hükümetinin, bu kararı, '12 Eylül Askeri Darbesinin bir ürünü olan 2822 sayılı yasanın arkasına saklanarak aldığını' ifade eden Kubilay, kararı kınayarak, hükümeti, işçilerin işverenler karşısındaki en temel hak arama yöntemi olan grev hakkını yasaklama kararından vazgeçmeye çağırdı.

'HER TÜRLÜ DESTEK VE DAYANIŞMAYI GÖSTERECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, "Kölece yaşam koşullarına boyun eğmeyen metal işçilerinin grev haklarını sonuna kadar savunacağımızı, sendikanın ve işçilerin ihtiyaç duyduğu her türlü destek ve dayanışmayı göstereceğimizi, onlarla yan yana olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz" mesajını verdi.

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2015, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER