HDP, Erdoğan için AYM'ye başvurdu

HDP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasadaki yetkilerini aşarak, bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

HDP, Erdoğan için AYM'ye başvurdu

HDP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasadaki yetkilerini aşarak, bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Daha önce YSK’ye başvuruları reddedilen HDP, YSK’nin kararının kendisine tebliğ edilmesinden sonra HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt ve HDP Merkezi Hukuk Komisyonu üyesi Hülya Çapar Duran, bireysel başvuru kapsamında saat 16.15’te Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

HDP’nin başvurularını reddeden YSK, red kararlarına gerekçe olarak kısaca, “YSK ancak seçim iş ve işleyişlerine göre karar verebilir. Cumhurbaşkanının faaliyetleri bizim takip edeceğimiz iş ve işleyişlerimiz dışındadır” nedenlerini paylaşmıştı.

Anayasa Mahkemesi’ne giden HDP, seçme ve seçilme hakkını düzenleyen Anayasa’nın 67/2. maddesi, yasama organlarının seçilmesinde halkın karar ve kanaatlerinin özgürce açıklanmasını düzenleyen AİHS’nin 3. maddesine ve Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığını düzenleyen Anayasa 101/4 maddelerinin ihlal edildiğini bildirdi.

Başvuru gerekçesinde ise, Cumhurbaşkanı’nın Siyasi Parti ile ilişiğinin kesilmesi ve Meclis üyeliğinin sona ermesine ilişkin hükmünün ihlal edildiği belirtilerek, bu durumun yaratacağı sonuçların telafisinin mümkün olmayacağını, başvurunun öncelikli olarak incelenmesini ve tedbir kararı alınması istendi.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 13:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER