Sarıyıldız: Cizre'de seçim güvenliği tehlikede

HDP Milletvekili Sarıyıldız, Cizre'de sandık kurulları başkanları ve üyeleri listelerinin Eğitim Bir Sen Şırnak Şubesi tarafından ilçe seçim kuruluna gönderildiği ve görevlendirmelerin bu listedeki isimlerden yapıldığına dikkat çekti.

Sarıyıldız: Cizre'de seçim güvenliği tehlikede
 HDP Milletvekili Sarıyıldız, Cizre'de sandık kurulları başkanları ve üyeleri listelerinin Eğitim Bir Sen Şırnak Şubesi tarafından ilçe seçim kuruluna gönderildiği ve görevlendirmelerin bu listedeki isimlerden yapıldığına dikkat çekti. Sarıyıldız, seçim güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek, gelişmeyi Davutoğlu'na sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, AKP'ye yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen üyelerinin seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üye olarak görevlendirilmeleri hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'LİSTELER EĞİTİM BİR SEN ŞIRNAK ŞUBESİ'NDEN GÖNDERİLDİ'

Sarıyıldız, önergesinde, şu bilgilere yer verdi: "Şırnak’ın Cizre ilçesinde 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerde sandık kurullarında görevlendirilen sandık kurulları başkanları ve üyeleri listelerinin hükümete yakın sendika olan Eğitim Bir Sen Şırnak Şubesi tarafından ilçe seçim kuruluna gönderildiği ve görevlendirmelerin bu listedeki isimlerden yapıldığı iddia edilmektedir. Sandık kurullarında görev yapacak AKP müşahitlerinin devlet memuru olan yandaş sendika üyesi kadrolu öğretmenler arasından görevlendirildiği, bu durumunda sandık kurulunda sehven AKP müşahidi olarak görevlendirilen Eğitim Sen üyesi bazı öğretmenlere gelen görevlendirme SMS ile tespit edilmiştir. Cizre’de öğretmenlik yapan Eğitim Sen üyesi çok sayıda öğretmen bilgisi ve talebi dışında sandıkta AKP asil üye olarak görevlendirilmiştir. Eğitim Sen Üyesi öğretmenlerden R.E’ye 29 Nisan 2015 tarihinde saat 15:06’da telefonla gönderilen SMS’de 'Cizre 1198 Nolu Sandıkta AK Parti partili asil üye olarak görevlisiniz. Görev belgenizi Parti İlçe Başkanlığından alınız' ifadesi mevcuttur."

'SEÇİM GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE'

AKP sandık müşahidi olarak görevlendirilen öğretmenlerin, görevlendirme iptal talebi için Cizre İlçe Seçim Kuruluna gittiklerinde AKP Cizre İlçe Başkanlığına yönlendirildiklerini aktaran Sarıyıldız, "AKP İlçe Başkanlığı ise öğretmenlere şifahen yaptığı açıklamada sandıklarda görev alacak olan öğretmenlerin isim listesinin Eğitim Bir Sen tarafından kendilerine verildiğini söylemiştir" dedi.
AKP'nin, Şırnak ve ilçelerinde sandıklarda görevli üye bulmakta zorlandığı için bu tür gayri hukuki yollara başvurduğuna dikkat çeken Sarıyıldız, sandık kurulu başkanları ile memur üyelerin tamamının hükümete yakın belli bir sendikadan seçilmesi ve devlet memuru olan öğretmenlerin parti müşahidi olarak görevlendirilmelerinin seçim güvenliğini tehlikeye sokacağını kaydetti. 
"Türkiye halkları için kader niteliğinde olan 7 Haziran seçimlerinde sandık ve veri güvenliğini sağlamak Yüksek Seçim Kurulu’nun asli görevlerinden biridir" diyen HDP'li Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

'HUKUKİ VE YASAL DAYANAĞI NEDİR?'

"AKP’ye yakın olan Eğitim Bir Sen üyelerinin sandık kurulu başkanı ve üye olarak görevlendirilmelerinin hukuki ve yasal dayanağı nedir?

Sandık Kurulu başkanı seçilenlerin herhangi bir görev talebinin bulunmamasına rağmen kendilerinden habersiz başvuru yapıldığı ve resmi görevlendirme yazısının çıkarıldığı iddiası doğru mudur?

Eğitim Bir Sen Şırnak Şubesi’nin, üyelikten istifa eden ve görev talep etmeyen öğretmenler adına da sandık üyeliği için başvuru yaptığı ileri sürülmektedir. Söz konusu iddiaya ilişkin herhangi bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır?

Hükümete her türlü yakınlığı ile bilinen bir sendikanın neredeyse bütün üyelerinin müşahit ve sandık başkanı olarak görevlendirilmeleri seçim güvenliğini tehlikeye atmamakta mıdır? Seçim güvenliğini tehlikeye atan ve yurttaşları kaygılandıran bu durumun önüne geçmek için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır? 

Hükümetin eğitim politikalarına karşı yıllardır muhalif bir duruş sergileyen Eğitim Sen üyesi öğretmenlerini sandıklarda AKP üyesi olarak gösterip rencide eden,  telefon ve kimlik bilgilerini izinsiz olarak paylaşan sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?

Görev talep etmeyen ve bilgisi dışında kaç memur AKP’nin sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görevlendirilmiştir?"

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 19:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER