Kürkçü: 'Erdoğan'ı sarayına hapsedeceğiz!'

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçim çalışmaları devam ediyor. Seçmenlerle buluşan adaylar, Yeni Yaşam Projesi'ni anlatırken, halktan büyük destek görüyor.

Kürkçü: 'Erdoğan'ı sarayına hapsedeceğiz!'
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçim çalışmaları devam ediyor. Seçmenlerle buluşan adaylar, Yeni Yaşam Projesi'ni anlatırken, halktan büyük destek görüyor. Selçuk'taki etkinlikte konuşan HDP İzmir Adayı Kürkçü, Erdoğan'ın "barış sahtekarı" olduğunu belirterek, PKK lideri Öcalan sayesinde çatışmaların yaşanmadığını vurguladı. Kürkçü, "Barajı geçersek Erdoğan Türkiye'nin başına diktatör olarak musallat olamayacak. Sarayına hapsedeceğiz" dedi. Bingöl'de konuşan HDP Amed Milletvekili Adayı Baluken ise "7 Haziran'da Çewlik sandıklarında vereceğiz" dedi.


BİNGÖL

HDP Bingöl Milletvekili ve Amed Milletvekili Adayı, İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, Bingöl'de düzenlenen mitinge katıldı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti kast ederek, "Onların planları ne olursa olsun, onlar ne kadar rotayı savaşa kırarsa kırsın Bingöl halkı buna izin vermeyecek. Bizler rotayı barışa kıracağız" diyen Baluken, şunları söyledi:

'SAYIN ÖCALAN'IN YANINA GİTMEMİZ GEREKİYOR'

"Buraya gelip iki gün önce çözüm sürecinden söz edenler ortada masa yok diyorlardı, izleme heyetini doğru bulmuyorlardı, Dolmabahçe'yi yanlış buluyorlardı, ortada masa yok, taraflar yok diyorlardı, öyle hadlerini aştılar ki 'Kürt sorunu yok' diyorlardı. Nereye kadar, Bingöl'e kadar. Siz onlara masayı da çözümü de gösterdiniz. Buraya gelip çözüm sürecini devam edeceklerini söylediler. Çözüm masasını tekmelemeye çalışanlar, çözüm masasına gelmeye çabası içine girdiler. Sizin mesajınız iyi oldu. Masaya hala oturmadılar. Masaya oturmak için izleme heyetiyle heyetimiz Sayın Öcalan'ın yanına gitmemiz gerekiyor."

'BİNGÖL AKP'Yİ SİLİP SÜPÜRECEK'

7 Mayıs'ta Bingöl'de miting yapan Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mitinge gelenleri Kirmancikî selamlamasına dikkat çeken Baluken, "Yine sizin gücünüz öyle bir güçtür, sizin dilinizle alay edip, hakaret ederek, Zazaki eğitim ve Kurmanci eğitimi inkar ediyorlardı. Buraya geldiklerinde siz onları yola getirdiniz. Zazaki selamın anlamı sizin karşınızda diz çöktüler. Şimdi sıra ikinci mesajda, halkımızla birlikte 7 Haziran'da Çewlik sandıklarında vereceğiz. Allah'ın izniyle önemli bir ders vereceğiz" dedi.

AKP liderlerinin büyük bir panik ve korku içinde olduğunu söyleyen Baluken, "Algı yönetiyorlar, HDP barajı geçmezse süper olacak diyorlar. Bingöl bunları silip süpürecek, iyi olacak, süper olacak" dedi.

Baluken, şöyle konuştu: "En büyük barış ve müzakere çalışmasına Bingöl bir temsilci ve vekil verdi. Başımız dik, anımız açık geldik. Ailemizin zenginliği için çalışmadık, tek bir çabamız oldu, o da bu ülkeye barış getirmek için çalışmaktı. Hakkımızda açılan fezlekelerden de korkmuyoruz. Daha zor koşullarda bizi Ankara'ya gönderdiniz, şimdi işimiz daha kolay üç arkadaşınızı Ankara'ya göndermenizi bekliyoruz."

Bingöl mitinginde "3 sıfır" diyen Başbakan'a aynı meydandan seslenen Baluken, "Boş meydana 3 sıfır diyor, 3 sıfır olsun, kırmayın Başbakan'ı ama doğru olsun. 3 milletvekili aday arkadaşımızı ve patimize gönül vermiş 17 aday adayımız arkadaşımızla birlikte Bingöl halkımızın hizmetinde olacağız. Sizin hizmetkarınız olmaya devam edeceğiz. Amed halkı şunu diyordu, bizden bir ricada bulunuyordu, eğer Kürdistan'a dünyaya bakan gözü Amed ise siz Kürt halkının, Kürdistan'ın gözbebeğisiniz. Gözbebeğinize sahip çıkın" diye konuştu.

ANTALYA

HDP Antalya milletvekili adayları Saruhan Oluç, Hadi Cin, Gülkız Türk ve İshak Kahraman, Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi'nde halk toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Oluç, yüzde 10 baraj uygulamasının yalnızca Türkiye'de olduğunu belirterek, bu antidemokratik uygulamayı 8 Haziran tarihinde yok edeceklerini söyledi. Oluç, "Hem hayal ettikleri krallığı kurmaya çalışıyorlar, hem de halkların sesini kısmak için bunu yapmak istiyorlar" dedi.

HDP Adayı Cin ise HDP'nin halklar için umut olduğunu vurgulayarak, AKP'nin 'çözüm süreci'ne samimiyetsiz davrandığını belirtirken, "Bu halkın mücadelesi AKP'yi dize getirecek" dedi.

'SÜRECİN DEVAMI İÇİN BARAJI AŞMAMIZ ÖNEMLİ'

AMED

HDP Amed Milletvekili Adayı Nursel Aydoğan, seçim çalışmaları kapsamında Silvan ilçesinde bazı kurumların temsilcileri ve esnaflarla bir araya geldi. Belediye eşbaşkanlarının da eşlik ettiği Aydoğan, YPG ve YPJ gerillalarının cenazelerinin gelmeye devam ettiğini hatırlatarak, bu nedenle yapacakları şöleni iptal ettiklerini duyurdu.

Aydoğan, 'çözüm süreci'nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çabasıyla yürüdüğüne ancak Erdoğan'ın süreci "Kürt sorunu yoktur" noktasına getirdiğine dikkat çekerek, Aydoğan, sürecin devam etmesi için HDP'nin barajı aşmasının önemine işaret etti.

MARDİN

HDP Mardin Milletvekili Adayı Mithat Sancar, akşam saatlerinde Artuklu ilçesinde bulunan Yalımköy Mahallesi'ni ziyaret etti ve burada halk toplantısı düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan Sancar, seçimlerin Türkiye'nin kaderini belirleyecek önemde olduğuna dikkat çekerek, "Seçimler, bizim için sadece meclise aday göndermek değildir. Bizim için Kobanê'de o büyük direnişi büyük zaferi burada demokratik siyasetle taçlandırma imtihanıdır. Bu imtihandan başarılı çıkmamız gerekiyor" dedi. Sancar, seçimlerin çözüm sürecini de etkileyeceğini ifade etti.

Sancar, Artuklu ilçesinde bulunan Kayacan Mahallesi'ne de geçerek, burada da halk toplantısı düzenledi. Toplantıya katılanların çoğunluğunu Arap halkından kişiler oluşturdu. Sancar, halka Arapça hitap ederek, HDP için destek istedi.

ÖCALAN: KOMPLOLARI VE BARAJLARI YIKACAĞIZ

URFA

HDP Urfa Milletvekili Adayı Rasim Çakmak, seçim çalışmaları için gittiği Halfeti ilçesinde yoğun ilgiyle karşılandı. İlçenin girişinde çok sayıda kişi tarafından araç konvoyuyla karşılanan Çakmak, aile ve esnaf ziyaretleri düzenledi. Halfeti Belediye Eşbaşkanı Mustafa Bayram, HDP, DBP İlçe Eşbaşkanları ve ilçe yöneticilerinin eşlik ettiği Çakmak, inşaat işçileri, esnaf ve kadınlarla sohbet ederek, sorunlarını dinledi. Gittiği birçok yerde güllerle karşılanan Çakmak, destek istedi.

HDP Urfa Milletvekili Adayı Dilek Öcalan, Suruç ilçesinde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Öcalan, Rojava Devrimi'nin öncü gücü olan Kürt kadınlarının tüm toplumun değişimindeki rolüne dikkat çekerek, halkların kendi kendini temsiliyeti önüne kurulan seçim barajının yıkılmasında yine en büyük görevin kadınlara düştüğünü anlattı. Tarih boyunca Kürtlere yönelik geliştirilen komploların devam ettiğini vurgulayan Öcalan, "Ama halkların kardeşliği, birlikte ve özgür bir yaşam için hem komploları hem de barajları boşa çıkaracağız" dedi.

BAYDEMİR: URFA'YA SURİYE SAVAŞININ FATURASI ÖDETİLİYOR

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, kentteki Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Baydemir'i Oda Başkanı Sabri Ertekin ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Burada konuşan Baydemir, bir aydır kentin tüm dinamikleri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Emeklisinden işçisine, işsizine, esnafımızdan girişimcimize bütün dinamiklerimize bir dokunuyoruz bin ah işitiyoruz. Hatırlarsanız 2014 seçiminde yaratılan algılardan bir tanesi 'Baydemir gelirse kepenkler inecek' algısıydı. Üzülerek ifade ediyorum, Haşimiye'den Arap Meydanı'na, Kapaklı Pasajı'na Gümrük Meydanı'na kadar kepenkler kapalı. Gerçekten kapalı. Esnaf siftah yapmadan günü kapatıyor. Urfa birnevi Suriye savaşının ağır faturasını ödüyor."

Baydemir, "HDP'nin bakış açısında sizlerle birlikte olmak vardır. Çiftçiyle birlikte olmak vardır. Bütün ekonomik dinamiklerle birlikte perspektif oluşturmak ve bu perspektifi birlikte hayata geçirmek" dedi.

Ertekin ise yerelde güneş enerjisinden elektrik üretmenin mümkün olduğunu belirterek, "Yaptığımız bir çalışma var. Sulanabilir alanlarda devlet bize sadece kredi versin. Biz maaş istemiyoruz. Faizli kredi versin. Ürettiğimiz fazla elektriği de satalım. Çiftçinin sulaması bedavaya gelir ve belki o borcu bittikten sonra para da kazanır" diye konuştu.

KÜRKÇÜ: ERDOĞAN 'BARIŞ SAHTEKARI'

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Selçuk ilçesinde halk toplantısı düzenledi. HDP'nin İzmir milletvekili adayları Ertuğrul Kürkçü, Pınar Aydınlar ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Dilek Ayhan'ın da katıldığı toplantı, saygı duruşu ile başladı.

Aydınlar, egemen siyasetin Türkiye'deki tüm farklılıklara yönelik uyguladığı ayrımcı politikalara dikkat çekerek, bu kutuplaştırıcı politikalara karşı Kobanê direnişinin ruhuyla mücadele edeceklerini söyledi.

Kürkçü ise tüm ezilenlerin ortak mücadelesi anlamına gelen HDP'nin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın demokratik siyaset önerisiyle geliştiğini söyledi. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin Türkiye'nin genel demokrasi mücadelesiyle birleşmesi gerektiğine işaret eden Kürkçü, "Kürdistan'dan Karadeniz'in bir kıyısına geçeceğiz. Ege'de, Akdeniz'de, Çukurova'da, Anadolu'da zalimlere karşı mücadele edeceğiz. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Diyanet Başkanı, YÖK Başkanı, yerel yönetimleri ele geçirmiş tüm belediye başkanları; onlarla iş yapan müteahhitler ve hırsızlar HDP'ye karşı saflaşıyor" dedi.

AKP iktidarının Türkiye'de yaşayan Alevi, Sünni, Kürt ile Türk halklarını birbirine düşürmeyi amaçladığını da belirten Kürkçü, şunları söyledi: "Partimiz Demirtaş ile sosyalist hareketten Yüksekdağ'ı olduğu gibi birbirlerinin karşısına konulan tüm toplulukları yan yana getirdi. Türkiye'yi yönetenler, 'Alevi ile Sünniyi, Kürt ile Türkleri karşı karşıya getiremezsek ne yaparız' diye düşünüyorlar. İktidardan ineceksiniz; yapacağınız tek şey, bu."

AKP'liler tarafından "barışın mimarı" olduğunu iddia edilen Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ı "barış sahtekarı" olarak nitelendiren Kürkçü, "Halkı 'barış yapacağım' diye kandırmaya çalıştın. Halklar birbirini öldürmüyorsa, öldürmeyecekse sevgili yoldaşımız, Kürt halkının önderi Öcalan 'barış' dediği içindir" dedi.

Hükümetin HDP'ye dini istismar ederek saldırmasını gündeme getiren Kürkçü, halkın bu oyuna gelmediğini vurgulayarak, sivil cuma namazlarını hatırlattı.

'AKP'NİN ÇALDIĞI SANDALYELERİMİZİ ALACAĞIZ'

HDP'nin yüzde 10 barajını aşmasının önemine işaret eden Kürkçü, şunları kaydetti: "HDP barajı yıktığı takdirde sadece 60'dan fazla vekili Meclis'e sokmakla kalmayacağız. Özellikle Kürdistan'da bağımsız adaylarla girmek zorunda kaldığımız için AKP tarafından çalınan 30 sandalyemizi alacağız. Erdoğan'ın altından 30 sandalyeyi çekeceğiz. Artık AKP Türkiye'yi tek başına yönetmekten yoksun kalacak. Biz parlamentoya yüzde 10 barajını geçerek girersek Türkiye'nin başına diktatör olarak musallat olamayacak. Sarayına hapsedeceğiz."

HAKKARİ

HDP Hakkari milletvekili adayları, köy ve mezra ziyaretleri ile seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. HDP Hakkâri Milletvekili Adayı Abdullah Zeydan ve beraberindeki partililer, kentin 35 kilometre uzaklığında bulunan ve 3 bin rakımlı Küp dağlarının eteklerine kurulan Demirtaş köyünü ziyaret etti. Zeydan, köy meydanlarında yurttaşlarla bir araya gelerek, yurttaşların talep ve önerilerini dinledi. Kadınlarla da bir araya gelen Zeydan, AKP'nin kadınları yardım paraları ile kandırıp tehdit ettiğini ifade ederek, "Sizlere 'oy vermezseniz para alamayacaksınız' demelerine inanmayın, o paraları AKP olsa da olma da alacaksınız, bu sizin hakkınız, hatta AKP olmasa daha fazla alacaksınız" dedi.

BİTLİS

HDP Bitlis Milletvekili Adayı Zeynel Omay, KJA aktivistleri ve HDP yöneticileriyle birlikte Güroymak'a (Norşên) bağlı Gedikpınar (Berîk), Çıtak (Çitak) Gedikpınar Mezrası (Kanîye Kevan), Taşüstü (Korxak) ve İstasyon köylerinde toplantı alarak tek tek ev ziyaretlerinde bulundu. Gidilen her yerde halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Omay, HDP'nin Yeni Yaşam Projesi'ni halka anlatarak 7 Haziran'da halkların kardeşliğinin zafere ulaşacağını söyledi.

'SEÇİMLER REFERANDUM OLARAK GÖRÜLMELİ'

VAN

HDP'nin Van'da yürüttüğü seçim çalışmaları kapsamında Edremit ilçesinde mahalle toplantıları ve ev ziyaretleri gerçekleştirildi. Toplantılarda, İran rejiminin Mahabbad kentinde Ferinaz Xosrowanî şahsında Kürt halkına ve kadına dönük imhacı tutumuna tepki gösterildi.

Şehit Fırat Mahallesi'nde düzenlenen halk toplantısına HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Edremit Belediye Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin katıldı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı toplantıda konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, Kürt halkının dört parçada tarihi bir süreçten geçtiğini belirtti. İran rejiminin Kürt halkına ve kadına yönelik tutumunun gerici, sömürü ve imha anlayışı üzerinden geliştiğini belirten Dilekçi, Farinaz Xosrowanî şahsında Kürt halkına ve kadınına dönük İran rejiminin ceberut yüzünün bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin ise Xosrowanî şahsında kadına ve Kürt halkına teslimiyeti ve tecavüzü dayatan İran'ı nefretle kınadıklarını belirtti.

HDP Van milletvekili adayları Tuğba Hezer ve Adem Özcaner de seçim çalışmaları kapsamında ilçeye bağlı Aktaş (Axtaş) Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda halk ile bir araya geldi. Mahallede bulunan taziye evinde düzenlenen toplantıya İpekyolu Belediye Eşbaşkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser'de eşlik etti. Toplantıda konuşan HDP Van Milletvekili Adayı Adem Özcaner, seçimlere kısa bir süre kaldığını ifade ederek, bu kısa süre içerisinde herkesin seferberlik ruhu ile bu seçimlere hazırlık yapmasını ve bu seçime referandum gözü ile bakılması gerektiğini söyledi.

AKP'nin son 13 yılda Kürt halkının tüm barış çağrılarına cevapsız kaldığını dile getiren Özcaner, "Sayın Öcalan'ın ve gerillanın tüm çabalarına rağmen AKP yine savaşta ısrar ediyor. 13 yıldır AKP'nin Kürt halkına dayattığı tek şey asimilasyon ve baskıdır. Bizlerin de bu baskılara 'dur' dememiz, AKP'nin bu ret ve inkârcı sistemine karşı 7 Haziran'da gereken dersi vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Hezer ise seçimlerde en büyük görevin gençlere ve kadınlara düştüğünü ifade etti.

MUŞ

HDP Muş milletvekili adayları Burcu Çelik Özkan, Ahmet Yıldırım, Mensur Işık ve Muş Milletvekili Demir Çelik, DEM-GENÇ'in Muş'un Muratpaşa Mahallesi'nde "Xwedi Derkeve" hamlesi kapsamında düzenlediği halk şölenine katıldı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı şölende konuşan HDP adayı Yıldırım, 7 Haziran seçimlerinin Kürtler ve Türkiye halkları için tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek, Muş'ta gösterilen 3 adayı da Meclis'e taşımak için kararlı olduklarını ifade etti.

Bulanık ilçesinde devam eden seçim çalışmaları kapsamında HDP seçim komisyonları tarafından köy ve mahallelerde bir yandan ev toplantıları, diğer taraftan şölenler düzenleniyor. İlçeye bağlı tüm mahallelerde kadın meclisi tarafından kadınlara yönelik yapılan çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Mahallesi'nde alınan ev toplantısına kadınlar büyük ilgi gösterdi. Seçim sürecini değerlendiren kadınlar, 7 Haziran'a kadar gece gündüz demeden çalışmalarına hız vereceklerini kaydetti.

Kültür Mahallesi'nde bulunan çay bahçesinde gerçekleştirilen şölene HDP ve DBP eşbaşkanları, mahalle komisyonu üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı. "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı etkinlikte konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Deral Koca, ezilen ve ötekileştirilenleri çatısı altında birleştiren HDP projesine tüm halkların sahip çıkması gerektiğini belirterek, günbegün büyüyen büyük projeden korkan AKP hükümetinin her türlü iftira ve karalama politikalarına sarıldığını söyledi.

'KÜRT HALKI ARTIK BASKI VE ŞİDDETİ KABUL ETMİYOR'

SİİRT

HDP Siirt'te yürüttüğü seçim çalışmaları kapsamında kent genelinde 19'uncu seçim bürosunu da binlerce kişinin katılımıyla Conkbayır Mahallesi'nde açtı. Büro açılışına HDP Siirt milletvekilli adayları Hatice Sevip Tekin, İsmail Aydın ve partililerin yanı sıra halk katıldı. Açılışta konuşan Aydın, Mahabat'ta başlayan isyana değinerek, egemen devletlerin Kürt halkına yönelik saldırılarının devam ettiğini söyledi.

HDP Siirt Milletvekili Adayı Hatice Sevip Tekin de Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile birlikte, yaşadığı her alanda büyük bir örgütlülük sağladığını söyledi. Kürt halkının hiçbir baskı, şiddet ve tacizi kabul etmediğini belirten Tekin, en son Doğu Kürdistan'ın Mahabat kentinde özgürlük meşalesinin yaktığı ifade etti.

Etkinlikte MKM tiyatro grubu Zibarê tarafından "Patron-Saray" skeci oynandı. Ardından ise MKM Müzik grupları konser verdi.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 22:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER