HRW: çArşı Davası Kötü Bir Komedya

İnsan Hakları İzleme Örgütü çArşı üyelerinin yargılandığı davada sanıklarla ilgili gerçek bir delil olmadığını bildirdi.

HRW: çArşı Davası Kötü Bir Komedya
 İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 35 futbol taraftarının darbe teşebbüsüyle yargılanmasının ceza adalet sisteminin bariz bir şekilde kötüye kullanılması olduğunu bildirdi.

HRW’nin kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb “Beşiktaş futbol kulübü taraftarlarını bir halk protestosuna katıldıkları için devlet düşmanı olmakla suçlamanın son derece kötü bir komedya” olduğunu söyledi.

“İddianamede darbe teşebbüsü suçunu destekleyen hiçbir delil yok ve iddianame mahkemeye bile gelmemeliydi. Savcı bu suçlamalarla ilgili derhal sanıkların beraatini istemelidir.”

Delil yok

HRW açıklamasında, savcılık iddianamesindeki deliller arasında hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasını ya da sanıklara isnat edilen örgüt kurmak, üye olmak ve polise direnmek gibi diğer suçları destekler nitelikte herhangi bir delil olmadığı da ifade edildi.

“İstanbul savcısının 35 sanık hakkında hazırladığı Eylül 2014 tarihli iddianamedeki deliller dinlenen telefon görüşmeleri ve mesajları, sanıklara ait biber gazından korunmak için kullandıkları gaz maskeleri ve koruyucu gözlükler ile taraftarların diğer binlerce kişiyle birlikte gösterilere katıldığını gösteren video görüntülerinden ibaret.”

Suçlama

Açıklamada, iddianamede herhangi bir şiddet eylemi veya suç fiiline dair özel bir suçlama bulunmadığına da dikkat çekildi.

“Polisin bazı sanıkların evlerinde bulduğu ateşli silahların gösteriler sırasında kullanıldığı veya kullanılmasının planlandığına dair herhangi bir iddia yer almıyor.

“Sanıkların iddianameye giren telefon görüşmeleri ve mesajlarında hükümet karşıtı ifadeler, gösterilere destek veren heyecanlı sözler ve bazı iddialı düşünceler var ancak bunların hiçbiri suç delili oluşturmuyor.”

Adalete baskı

Sinclair-Webb durumu şu sözlerle özetledi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi protestolarını hükümeti devirme teşebbüsü olarak tanımlamasının savcının iddianamesinin temelini oluşturduğunu görmek korkutucu. Bu, hükümetin Türkiye adalet sistemine nasıl büyük bir baskı uyguladığını büyük ölçüde ortaya koyuyor.”

Tutuksuz yargılanıyorlar

Beşiktaş futbol kulübünün taraftar grubu çArşı'ya üye 35 kişinin yargılanmasına bugün İstanbul'da başlandı. 

çArşı üyelerinin, Gezi direnişinde sokağa çıkarak “Başbakanlık ofisini ele geçirmeye çalıştığı ve darbe yapmaya teşebbüs ettiği” iddiasıyla açılan dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. 

Tutuksuz yargılanan taraftar grubu Gezi protestolarına katılmıştı. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2014, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER