Irak Cumhurbaşkanı, Barzani ile görüştü

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Erbil ile Bağdat arasındaki krizi görüşmek üzere Irak Kürdistanı'na gitti. Öte yandan Süleymaniye'de Irak'ın Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Barzani'nin başkanlık ettiği, KDP ve KYB politbürolarının katıldığı bir toplantı yapıldı.

Irak Cumhurbaşkanı, Barzani ile görüştü
Irak hükümetine bağlı askeri ve milis güçlerin Kerkük’ün güneyine konuşlandığı ve kente girme hazırlıkları yapıldığı öne sürülürken, İran’ın en aktif komutanlarından Kasım Süleymani kriz diplomasisi için harekete geçti.


Reuters’in haberine göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Erbil’le Bağdat arasındaki krizi görüşmek üzere Irak Kürdistanı’na gitti.

Öte yandan kent çevresinde Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasındaki mesafenin yer yer 10 metreye kadar düştüğü, karşılıklı hendeklerin kazıldığı belirtiliyor.

Kent üzerinde ise savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığı belirtildi.

KDP VE KYB POLİTBÜROLARINDAN TOPLANTI

Bu gelişmeler yaşanırken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüroları, Süleymaniye’nin Dokan ilçesinde Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un başkanlığındaki toplantıda bir araya geldi.

Rûdaw’a konuşan Fuad Masum’un Başdanışmanı Abdullah Alyaweyi, toplantının gündem konuları hakkında bilgi verdi. Barzani ve Masum’un başkanlığında gerçekleşecek toplantının öncekilerden farklı olacağını belirten Alyaweyi “Amaç durumun normalleştirilmesi ve Erbi ile Bağdat arasında yaşanan krizin aşılması. Çözüm için de umut var” dedi.

Kasım Süleymani geçen günlerde Süleymaniye’de Celal Talabani’nin kabrini ziyaret ederken görüntülenmişti. Süleymani’ye, Haşdi Şabi güçlerini saldırıya geçmek için teşvik ettiği suçlamaları da yöneltiliyor.

 

Irak merkezi hükümeti, Kerkük’teki havalimanı ve petrol kuyularının kontrolünün kendilerine devredilmesini istiyor.

DHA’nın haberine göre Kürt asıllı olan Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, IKBY’nin Süleymaniye kentinde Kürt yetkililerle bir araya gelerek Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile Şii ağırlıklı Haşdi Şabi milislerinin taleplerini iletti. Merkezi hükümetin ilettiği talepler şöyle:

– Kerkük Havalimanı Irak ordusuna teslim edilecek.

– K1 Keyvan askeri karargâhı Irak ordusuna verilecek.

– Tüm petrol kuCMSyuları, yatakları ve şirketlerin kontrolü Irak ordusuna geçecek.

– Kerkük valisi Necmettin Kerim görevden alınacak.

– Peşmerge’ye teslim olan IŞİD militanları Irak ordusuna teslim edilecek.

SÜRE GECE BİTTİ

Merkezi Irak hükümetinin, Peşmerge güçlerinin Kerkük’ün güneyi ve güney batısındaki mevzileri teslim etmesi için belirlediği süre 02.00 itibarıyla sona erdi.

Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasındaki mesafe metrelere düşmüş durumda.

Haşdi Şabi güçleri 13 Ekim akşamı Tuzhurmatu’daki Peşmerge mevzilerine taciz ateşi açmış, Peşmerge ise savunmada kalmıştı. Ancak 14 Ekim akşamı itibariyle, Peşmerge’ye, ‘Ateş açılırsa karşılık verin’ talimatı verilmişti.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2017, 20:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER