IŞİD rehin gazeteci Goto’yu öldürdü

IŞİD, Japonyalı gazeteci Kenji Goto’nun başını keserek öldürdü.

IŞİD rehin gazeteci Goto’yu öldürdü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Japonyalı gazeteci Kenji Goto’nun başını keserek öldürdüğü bir video yayınladı.

Yüzü kapalı bir IŞİD’linin Goto’nun boğazına bir bıçak dayadığı videoda, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ‘Japonya için kabus başlasın’ sözleriyle tehdit ediliyor.

Japonya hükümeti görüntülerdeki kişinin Goto olduğunu henüz doğrulamadı.

Goto, Kobani’den Rakka’ya giderken IŞİD tarafından kaçırılmıştı.

Goto, kaçırılmadan kısa süre önce YouTube’dan yayınladığı son videosunda neden Rakka’ya gitmek istediğini “Suriye halkı üç buçuk yıldır acı çekiyor, artık yeter. IŞİD’in Suriye’de ne yapmak istediğinin haberini yapmayı umuyorum” sözleriyle açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Kobani’de görev yapan gazeteci Kenji Goto, Rakka’ya gitmek isterken IŞİD tarafından kaçırılmıştı.

IŞİD, 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada gazeteci Kenji Goto ile özel bir askeri şirketi işlettiği belirtilen Haruna Yukawa’yı kaçırdığını açıklayarak 72 saat içinde 200 milyon dolar ödenmesini istemişti.

72 saatte talepleri yerine getirilmeyen IŞİD bir video daha yayınlayarak Yukawa’yı öldürdüğünü açıklamış, fidye ücretine ek olarak da Ürdün’de tutuklu bulunan Sacide el-Rişavi’nin serbest kalmasını da istemişti.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida IŞİD’in rehin aldığı Goto’nun serbest bırakılması amacıyla görüşmeler yapmak için Ürdün’e gitmişti.

Japonya hükümeti 26 Ocak günü yaptığı açıklamada IŞİD’in kaçırdığı Goto’nun kurtarılması için elinden geleni yapacağına dair söz verdi.

Goto’nun arkadaşı olan gazeteci Taku Nishimae de Facebook’ta “Ben Kenji’yim” (I am Kenji) kampanyası başlatmıştıSayfada fotoğraflarını paylaşan çok sayıda kişi Goto’nun serbest bırakılmasını talep etmişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF) 22 Ocak’ta yayınladıkları basın açıklamasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe’den iki rehinin salıverilmesi için tüm olanakları kullanmalarını istemişti.

IŞİD, daha önce de ABD’li gazeteciler James FoleySteven Sotloff, İngiltereli insani yardım görevlisi David Haines, Fransa vatandaşı Herve Gourdel, İngiltereli yardım görevlisi Alan Henning’i ve Sama Salah Aldeen TV kameramanı ve foto muhabiri Al-Azaoui’yi öldürmüştü.

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2015, 18:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER