'Kadınlar erkek şiddetine karşı örgütlenmeli'

DÖKH Koordinasyon Sözcüsü Türkan Esen, kadına yönelik şiddeti durdurmanın yolunun kadınların örgütlenmesi olduğunu belirtti, "AKP kadına yönelik şiddeti önlemek istiyorsa, kadınların örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırsın" dedi.

'Kadınlar erkek şiddetine karşı örgütlenmeli'

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), bu yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne "Şengal'den Kobane'ye direnen kadınlarla özgürlüğe" sloganıyla hazırlanıyor. DÖKH'lüler, Kobane direnişine destek vermek için 25 Kasım'da Suruç'ta olacak, yarın da Bağcılar'da yürüyüş yapacak. Kürt kadınları, diğer kadın örgütlerinin eylemlerine de katılacak.

25 Kasım çalışmaları hakkında ANF'ye konuşan DÖKH Koordinasyon Sözcüsü Türkan Esen, IŞİD'in saldırılarına dikkat çekti, "Ortadoğu'da kadınlar direkt hedef haline gelmiştir" dedi. IŞİD'in Ortadoğu'da başta cinsel şiddet olmak üzere şiddetin her türlüsünü kadınlara yaşattığını belirten Esen, "Cinsiyetçi politikaları ile DAİŞ ile eş güdümlü giden AKP'nin iktidarı boyunca da kadına yönelik şiddet kat be kat artmıştır" dedi.

'AKP KADINLARI EVE KAPATMAK İSTİYOR'

AKP'nin 12 yıllık iktidarı boyunca kadınların hayatlarını kolaylaştıracak, özgürlüklerini kazanmalarını sağlayacak hiçbir politikasının olmadığına dikkat çeken Esen, "Kadını daha çok eve kapatan, sosyal alandan kopartan bir politika izledi" dedi. Eski Başbakan Erdoğan'ın "Üç yahut beş çocuk yapın" söylemleri ile kadınların bedenlerine dahi müdahale edildiğini hatırlatan Esen, "AKP'nin 12 yıllık iktidarında kadın daha çok içeriye kapatıldı, sosyal yaşamdan, politik yaşamdan koparıldı" diye konuştu.

Esen, kadın örgütlerinin AKP'nin bu politikalarına karşı durmaya çalıştığını ancak zayıf örgütlenmesi nedeniyle pek de başarılı olamadığını anlattı. 2 yıl önce 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde BDP'li Nazliye Sincar'ın eşi tarafından gözlerinin önünde öldürüldüğünü hatırlatan Esen, "Yeteri kadar örgütlenebilseydik, belki de bu cinayetlerin bazılarını önleyebilirdik" dedi. Kadınların örgütlenmesinin önemine dikkat çeken Esen, "Örgütlenmeli ve sokaklara çıkmalıyız" dedi.

AKP'nin kadına yönelik şiddeti önleme algısının temelinde ailenin korunmasının yer aldığını belirten Esen, "Kadına yönelik şiddeti durdurmanın yolu; kadının örgütlenmesidir" dedi. Kadınların şiddet gördüğü mekanların başında evlerinin geldiğine dikkat çeken Esen, "Kadınlar gördüğü şiddeti kimseye söyleyemiyor. Dört duvar arasında sıkışıyor" diye konuştu. Kadın sığınmaevlerinin yetersizliğine ve eksikliğine vurgu yapan Esen, "Kadınları korumanın en iyi yolu, örgütlenmelerinin önünü açmaktır. Kadın ancak örgütlenirse güçlü olur. "AKP kadına yönelik şiddeti önlemek istiyorsa, kadınların örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırsın" dedi.

'ROJAVA DEVRİMİ YOL GÖSTERİYOR'

DÖKH Koordinasyon Sözcüsü Türkan Esen, şiddete karşı mücadelelerinde artık Rojava devriminin kendilerine yol gösterdiğini vurguladı ve ekledi: "Rojava kadın devrimidir. Devrimin olduğu ilk andan itibaren kadına yönelik şiddeti önleyecek adımlar atılmıştır. Örneğin, kumalık sistemi yasaklanmıştır. 18 yaşın altında evlilikler yasaklanmıştır. Hiçbir kadın, istemediği halde kendisinden yaşça çok büyük erkekle evlendirilemez. Ayrıca tüm kurumlarda eş başkanlık sistemi tüm kurumlarda var. Yüzde 40 cins kotası Rojava toplumsal sözleşmesinde yer alıyor. Kadınlar özsavunmaları ile hem devrimi hem de kendini savunuyor. Dolayısıyla Rojava devrimi bize yol gösteriyor. Heyecanlandırıyor."

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER