Kadınlar şiddet, taciz ve savaşa karşı alanlarda

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bu yıl, Özgecan Aslan cinayetiyle büyüyen kadın cinayetlerine karşı öfke ve Kobani’li kadınların özgürlük direnişiyle karşılanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar cinayetlere, şiddete, sömürüye, savaşa karşı eşitlik ve özgürlük talepleriyle yürüdü.

Kadınlar şiddet, taciz ve savaşa karşı alanlarda

İstanbul 8 Mart Platformu’nun çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar, sloganları ve dövizleriyle erkek şiddetine karşı kadınları öz savunmaya çağırırken, Kobanê’de direnen kadınları selamladı. İstanbul 8 Mart Platformu’nun Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlediği mitinge, kadınlar “Kimliğimizin yok sayılmasına, emeğimizin sömürülmesine, erkek devlet şiddetine karşı dayanışma ve isyanımız büyüyor” pankartıyla yürüdü.

İzmir

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fuar Lozan kapısı önünde toplanan kadınlar, Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. “Savaşa, IŞİD vahşetine, erkek egemenliğine, kadın katliamlarına, nefret cinayetlerine direniyoruz” pankartı taşıyan kadınlar, AKP iktidarının kadın emeği üzerinden çalışma yaşamını esnekleştirme girişimlerini kabul etmeyeceklerini ifade etti. Kadınlar Kobanê’de direnen kadınlara de selam gönderdi.

Ankara

Ankara’daki 8 Mart Yürüyüşü saat 13:00’te başladı. Kurtuluş Parkında  biraraya gelen kadınlar Kızılay Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar,  saat 20.30’da Kuğulu Park’tan Kızılay’a ayrı bir yürüyüş düzenlencek.

Diyarbakır

Diyarbakır’da yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, binlerce kadının Şeyh Sait Meydanı’ndan mitingin alanına yürüyüşüyle başladı. Önceki gün Nusaybin’de başlayan Dünya Kadın Yürüyüşü’ne katılan, dünyanın 17 farklı ülkesinden kadınların da katıldığı miting yürüyüşü için meydanda buluşan kadınların çok büyük bir bölümü yöresel kıyafetler giydi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP’li kadın milletvekilleri, Barış Anneleri, ve sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri katıldı.

Urfa

Urfa’da düzenlenen mitinge katılan kadınlar, miting henüz başlamadan polis şiddetine maruz kaldı.

Urfa İl Kadın Platformunun düzenlediği miting için bir araya gelen kadınların önünü kesen polisler, pankartalrdan bazılarının indirilmesini istedi. Bunun üzerine kadınlarla polis arasında tartışma çıktı. Görüşmeler sürerken, kadınlara dönük polis müdahalesi yaşandı. Müdahaleye tepki gösteren kadınlar,Atatürk Bulvarı’nın tamamını trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. Yaklaşık yarım saat trafiği kesen kadınlar, daha sonra polis engelini aşarak topçu meydanındaki mitingin alanına yürüdü.

Hakkari

Hakkari ve Yüksekova’da gerçekleşen mitinglerinde kadınlar, kadın kırımına karşı isyan ve özgürlük sloganları attı. Mitingin yapıldığı alana

Paris’te katledilen üç kürt kadın siyasetçi sakine cansız, fidan doğan, leyla şaylemez ile arin Mirxan, Kader Ortakaya ve dünya kadın devrimi öncülerinin fotoğraflarının bulunduğu “Kobanê’de direnen kadınla örgütlenelim, yaşamı özgürleştirelim” pankartı asıldı.

Yozgat

Yozgat’ta Bozok Üniversitesi öğrencileri Cumhuriyet Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Öğrencilere kurt işareti yapan bir grup saldırdı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER