Katalanlar 'bağımsızlık' dedi

İspanya’da Anayasa Mahkemesi’nin durdurma kararına rağmen özerk yönetimin çağrısıyla sandık başına giden Katalonya da resmi olmayan sonuçlara göre halkın yüzde 80’ni bağımsızlık dedi.

Katalanlar 'bağımsızlık' dedi

İspanya’da Anayasa Mahkemesi’nin durdurma kararına ve hükümetin uyarılarına rağmen özerk yönetimin çağrısıyla dün Katalonya’da  halk oylaması yapıldı. Oylamanın resmi olmayan sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 80’den fazlasının bağımsızlıktan yana oy kullandığı açıklandı.

Katalonya özerk bölgesinin lideri Artur Mas, gayrıresmi olarak yapılan oylamanın başarılı geçtiğini ifade ederek bu sonuçların resmi bir referandumun yolunu açması gerektiğini belirtti.

Bölge yönetiminin Başkan yardımcısı Joana Ortega, oylamaya 2 milyondan fazla kişinin katıldığını, hemen hemen tüm oyların sayıldığını ve katılımcıların yüzde 80.72’sinin bağımsızlıktan yana oy kullandığını belirtti.

Ortega, gayrıresmi referandumun ardından yaptığı konuşmada, oy çokluğunun bağımsızlıktan yana çıkması sonucunu değerlendirirken “Referanduma hak kazandık” dedi.

Ne olmuştu?

İspanya’nın Katalonya bölgesi 28 Eylül 2014 ‘te bağımsızlık için referanduma gitme kararı almış, İspanya hükümeti ise, referanduma karşı çıkmıştı.

İspanya Anayasa Mahkemesi, 9 Kasım’da Katalonya’da yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu askıya almıştı.

14 Ekim’de Katalonya Özerk Yönetimi, 9 Kasım’da yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna alternatif olarak kamuoyu yoklaması yapılacağını açıkladı.

Dün (09.11.2014) Anayasa Mahkemesi’nin durdurma kararına rağmen özerk yönetimin çağrısıyla Katalanlar halk oylaması için sandık başına gitti.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER