Müslim: Kobani'de insanlık mücadelesi veriliyor

Hollanda’nın Amsterdam kentinde Kobanê’ye ilişkin yapılan panelde konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, “Kürtler Kobanê'de insanlık mücadelesi veriyor” dedi.

Müslim: Kobani'de insanlık mücadelesi veriliyor

Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen “DAİŞ'in Kobanê saldırısı ve Ortadoğu”nun geleceği konulu bir panel gerçekleşti. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim'in konuşmacı olarak katıldığı panele Kürdolog Martin Van Bruinessen, Ortadoğu uzmanı Robert Stroek, HİTP Başkanı Mustafa Ayrancı, DİDF temsilcisi Gazi Koçgiri, YNK ve KDP temsilcileri yanında sıra çok sayıda Hollandalı gazeteci, şahsiyet ve siyasetçi de katıldı.

Salih Müslim, Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı insanlık mücadelesi verildiğine dikkat çekerek, “Kobanê insanlık onurunun mücadelesidir. Sadece Kürt halkı için değil tüm Ortadoğu ve dünya halkları için verilen bir mücadeledir. Bundan dolayı Kobanê tüm dünyada özgürlük ve direniş sembolü oldu” dedi.

Kobanê'nin tarihi bir direnişe sahip olduğunun altını çizen Salih Müslim, devamla şunları söyledi: “Biz Baas rejimine karşı 2004’de Qamişlo isyanıyla mücadeleye başladık. Bu sürecin olacağını biliyorduk. Buna göre hazırlıklarımızı yaptık. Suriye'de iç savaş çıkınca bizim muhaliflerin içerisinde yer almamızı istediler. Biz bunu kabul etmedik. Çünkü bunlar özünde Kürtlüğünü inkar eden güçlerdi. Bunun için de üçüncü bir güç olarak kendi çizgimizi seçtik ve bu gerçeklikle mücadeleye başladık. Bazı çevreler bizi gerçek olmayan sözlerle rejim yanlısı olduğumuzu veya başka güçlerle birlikte olduğumuzu söyleyerek suçlamalarda bulundular. Bunları hiç biri gerçek değildi.”

'KOBANÊ’DE ÜSTÜN BİR DİRENİŞ VAR'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Rojava'da herkesin içerisinde bulunduğu özgürlüklere dayalı bir sistem kurduklarını ve bu saldırılarının nedeni de bu olduğunu kaydederek, “Bundan dolayı tüm güçleriyle üzerimize gelmektedirler. Barbar DAİŞ çeteleri insanların kafasını keserek insanlığı yıldırmak istiyorlar. Ama üstün irade ve inanç bizleri ayakta tutuyor. Uluslararası güçler, bu barbarların niyetini anladıktan sonra harekete geçti. YPJ ve YPG günlerce kısıtlı olanaklarla örneği olmayan bir direniş sergiledi” diye konuştu.

Müslim, Rojava'nın Afrin Kantonuna yönelik saldırılarılara da değinerek, “El-Nusra çeteleri, bu kantonumuza karşı saldırı hazırlığındadır. Bunu yapanda bölgenin bazı devletleridir. Biz bunları biliyoruz. Ancak Kobanê'de karşılaştıkları direnişin bir benzeriyle karşılayacaklar. Şunu herkes iyi bilsin, artık kimse Kürtleri Ortadoğu'da denklem dışında tutamaz” dedi. Kobanê'nin birçok ihtiyacı olduğunu belirten PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Avrupa ülkelerine Kobanêlilere yardım etme çağırdı.

Kurdolog Martin Van Bruinessen de yaptığı konuşmada Kürtlerin sahipsiz olduğu için 1. Dünya Savaşı'nda pay sahibi olamadıklarını belirtti. Bruinessen, günümüzde Kürtler Ortadoğu'da ciddi bir güç ve söz sahibi olduğunu söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 17:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER