Katalanların yüzde 95'i bağımsız ya da federal devlet dedi

İspanya’dan ayrılma çabalarının giderek yoğunlaştığı Katalonya’da 9 Kasım’da düzenlenen referandumun kesin sonuçları açıklandı.

Katalanların yüzde 95'i bağımsız ya da federal devlet dedi
İspanya’dan ayrılma çabalarının giderek yoğunlaştığı Katalonya’da 9 Kasım’da düzenlenen referandumun kesin sonuçları açıklandı. Referanduma katılanların yüzde 95’i Katalonya’nın bağımsız veya özerk bir devlet olmasını istiyor.


İspanya Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı nedeniyle sembolik olarak düzenlenen referanduma 2 milyon 344 bin 828 kişi katıldı. Referandumda Katalanlara ‘Katalonya’nın devlet olmasını ister misiniz)’ ile ‘Ve evet ise, bu devlet bağımsız olmalı mıdır?’ soruları yöneltilmişti.

Katalonya Bölge Hükümeti tarafından açıklanan kesin sonuçlara göre, oy kullananların yüzde 80,91’i her iki soruya da ‘evet’ cevabı verdi. Sembolik referanduma katılanların yüzde 10’u ise Katalonya’nın devlet olmasına ‘evet’ derken, bağımsız olmasına ‘hayır’ dedi. Sadece yüzde 4,5’lik bir kesim ise her iki soruya da ‘hayır’ cevabını verdi.

İSPANYA YASAKLI REFERANDUMA KATILIMI ‘DÜŞÜK’ BULUYOR

Katalonya Bölge Başkanı Artur Mas’ın 9 Kasım’da resmi olarak düzenlemek istediği bağımsızlık referandumu Madrid’deki Anayasa yargıçları tarafından iptal edilmişti. Yasağa rağmen Mas, referandumun sembolik olarak düzenlenmesinde kararlı bir tutum sergilemiş ve 21 Kasım’da hakkında dava açılmıştı.

İspanya hükümeti, referanduma 6,3 milyon Katalonya seçmeninden 2,35 milyonunun oy kullanmış olmasını ‘Katalan halkının bağımsızlığa hayır dediği’ biçiminde yorumluyor. Ancak Katalonya Bölgesi yönetimi ise, referandumun Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmış olması ve düzenlenen referandumun bağlayıcılığının olmaması nedeniyle sandıklara ilginin beklenenden az olduğunu savunuyor.

BAĞIMSIZLIĞA GİDEN YENİ PLAN AÇIKLANMIŞTI

Geçtiğimiz Salı günü Katalonya’nın önde gelen siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de olduğu 3 bin kişiye bir konuşma yapan Katalonya Bölge Başkanı Artur Mas, yeni bir bağımsızlık planı için düğmeye basmıştı. Mas, bağımsızlığın hazırlıklarını yapmak için, İspanya’dan ayrılma yanlısı tüm partilerin blok halinde gireceği 2016 bölgesel seçimlerinin erkene alınacağını duyurmuştu.

El Mundo gazetesi tarafından yayınlanan son kamuoyu yoklamasına göre, Katalanların yüzde 60’ı İspanya’nın federal bir devlet olmasını öngören yeni bir anayasa yapılmasını istiyor. Ankete göre, Katalanların yüzde 36’sı federasyondan ziyade bağımsızlıktan yana.

Kendilerine ait ayrı bir dil konuşan Katalanların yaşadığı bölge İspanya’nın geri kalanına göre ekonomik olarak daha güçlü. Katalanların önemli bir kısmı bölgenin zenginliklerinin Madrid tarafından yönetilmesine ve kendilerinin daha az yetki sahibi olmalarına karşı çıkıyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER