'Katar'ın güvendiği üs'

ABD'nin eski üst düzey diplomatlarından Dennis Ross: Katar, topraklarındaki Amerikan üssünün sağladığı güvenlik garantisine güvenerek istediğini yapabileceğini zannediyor.

'Katar'ın güvendiği üs'
ABD’nin kıdemli diplomatlarından Dennis Ross, Katar’ın Körfez ülkeleriyle yaşadığı krizde topraklarındaki Amerikan üssüne güvendiğini söyledi. Ross, Katar’ın ev sahipliği yaptığı El Ubeyid Amerikan üssünün sağladığı garantilere dayanarak ‘istediğini yaptığını’ belirtti.


ABD’de Bush, Clinton ve Obama yönetimlerinde görev yapmış olan eski diplomat, Fox News’a demecinde şu ifadeleri kullandı: “Bizi topraklarından atmazlar çünkü üssü kullanmamıza izin vermelerinin nedeni, burayı ABD’nin onlara verdiği bir güvenlik garantisi olarak görmeleri. Bu onlara istediklerini yapmaları açısından hem bir teminat, hem bir izin sağlıyor.” 

ABD’nin bir dönem Ortadoğu politikasında şekillendirmede üst düzey görevler üstlenmiş olan Ross, “Buradaki kilit nokta şu: Onlara şunu anlatmamız gerekiyor ki, bu üssü kullanmaya devam etmeyebiliriz, alternatif aramaya ve geliştirmeye hazır olabiliriz. Bunu bir güvenlik kaynağı olarak istiyorlar. [Oysa] Şunu anlamalılar ki, yöntemlerini değiştirmezlerse üssü riske atacaklar” dedi.

Suudi Arabistan ve Mısır’ın başını çektiği bir dizi ülke, terörü desteklediği gerekçesiyle 5 Haziran’da Katar’a abluka dayatmıştı. Doha’ya verilen 13 maddelik talep listesinde, ülkedeki Türkiye üssünün kapatılması, İran ve Müslüman Kardeşler’le ilişkilerin kesilmesi gibi istekler bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2017, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER