Kazanhan davasında sanık polis: Delilleri gizledik

Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın polis ateşiyle öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması ikinci gününde devam ediyor. İfadesi alınan sanık polis H.V., “Emirleri amirlerimizden aldığımız için tüm delilleri gizledik” dedi.

Kazanhan davasında sanık polis: Delilleri gizledik

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak’ta polislerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’la ilgili dava ikinci gününde devam ediyor.

Bugün görülen davada, tutuksuz sanıklardan polis H.V.’nin ifadesi alınırken diğer tutuksuz sanıklar salondan çıkarıldı. İfade alınmadan önce konuşan Mahkeme Başkanı, baroların SEGBİS’i (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi)  eleştiren bir basın açıklaması yaptığını, SEGBİS’te yaşanan sorunları Adalet Bakanlığı yetkililerine ilettiğini, sorunun çözülmemesi halinde Bakanlığın adının kötüye çıkacağı uyarısında bulunduğunu belirtti.

Evrensel’de yer alan haberde ifade veren tutuksuz sanık H.V., “Emirleri amirlerimizden aldığımız için tüm delilleri gizledik” dediği belirtildi.

H.V. ifadesinde şunları söylediği belirtildi:

“Amirimizin emriyle gaz attık”

“Biz unsur amirimizin emriyle birer gaz attık. Amirimiz ikinci kez gaz atmamızı istedi. İkinci gazı ben atmadım ancak tutuklu sanık M.N.G., aracın içinde olan bana ait silahı alıp hedef gözetmeksizin çocuklara doğru ateş açtı. Bu esnada askeri araçlar da bölgeden geçiyordu ve o araçlardan da çocuklara gaz atıldı. Daha sonra bir çocuğun yere düşüp hastaneye götürüldüğünü gördük. Olay esnasında hiçbir şekilde yüzümü kapatmadım ve yürüyerek askeri karakola döndüm.

“Tutuklu sanık M.N.G. benden sonra geldi ve bazı gaz fişeklerini karakol bahçesindeki taşın altına sakladı. Daha sonra, unsur amirizimizin aramasıyla 3 komiserimiz karakola geldi. Amirimiz olayı anlattı ve dinlenmek için tank taburuna döndük. Orada unsur amirimiz olayla ilgili görüntülerin olduğunu söyledi. Perşembe günü karakola gittik.

 

“Delileri gizledik”

“Karakolda unsur amirimiz rütbelilerle birlikte bir odaya girip görüntüleri izledi. Odadan çıktıktan sonra, görüntülerin sorun teşkil etmediğini ve olayın kapanacağını söyledi. Bizlere daha sonra araç içindeki görüntülerin de olduğunu ve bunların cumhuriyet başsavcılığına iletildiğini söyledi. Tutuklu sanık M.N.G. herhangi bir sorun olması halinde tüm gerçekleri anlatacağını ifade etti.

“Emirleri amirlerimizden aldığımız için tüm delilleri gizledik. Ben silahımdaki fişekleri eksik vermiştim. Herhangi bir tutanak da imzalamadım. Daha sonra bu durumu amirlerime söylediğimde, ‘Sen merak etme, biz senin yerine tutanak tutup imzaladık’ dediler. Ve o tutanağa göre silahımdaki fişekler tamdı. Amirlerimiz tüm bunlardan dolayı herhangi bir sorun yaşamayacağımızı söylemişti.

Ne olmuştu?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünden bir gün sonra, 15 Ocak’ta İçişleri Bakanı’ndan bilgi aldığını ve Kazanhan’ın ölümünde emniyet görevlilerinin herhangi bir sorumluluğu olmadığını açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı’ndan 20 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada ise “Bazı güvenlik görevlileri kusurlu olabilir” denilmişti.

Kazanhan’la ilgili yürütülen soruşturmaya savcılık tarafından gizlilik kararı konulmuştu.

Kazanhan’ın vurulma anına ait görüntüler ise 28 Ocak’ta ortaya çıktı.

Kazanhan öldürülmesi ile ilgili görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 29 Ocak’ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olay günü görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube’sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Olay yerindeki boş mermi kovanlarının tutuklanan polisin üzerinde zimmetli olan av tüfeğine ait olduğu belirlenmişti.

Malatya Cezaevi’ne gönderilen H.V. daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadesinde M.N.G. adındaki polisin yaptığını söyleyince tahliye edildi.

H.V.’nin ifadesinde Nihat Kazanhan’a ateş ederek öldürdüğünü öne sürdüğü özel harekat polisi M.N.G. ise Ankara’da tutuklandı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER