KESK: Ağrı'da yaşananlar provokasyondur

KESK, Ağrı Diyadin’de PKK ile TSK arasında yaşanan çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada, 7 Haziran seçimlerine yaklaştıkça karanlık oyunlar bir bir devreye sokulduğunu belirterek İzleme Heyeti kurulmasını istedi.

KESK: Ağrı'da yaşananlar provokasyondur

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Türk Silahlı Kuvevetleri’nin (TSK) bölgede operasyon başlatması üzerine PKK’liler ve askerler arasında yaşanan çatışmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

KESK, 7 Haziran seçimlerine yaklaştıkça karanlık oyunlar bir bir devreye sokulduğunu belirterek “Son bir ayda yaşananlar açıkça belli bir odaktan planlı ve ayarlı bir stratejinin uygulandığını gösteriyor. Bu stratejinin ana hedefi tek partiye ve tek adama dayalı başkanlık sisteminin getirilmesi, faşizmin kurumsallaştırılmasıdır!” dedi.

‘Yeni bir Silvan olayı’

Ağrı’da yaşananların yeni bir Silvan olayının planlandığı sorularını akıllara getirdiğini ifade eden KESK, “Özellikle Cumhurbaşkanının tehlikeli ve sınırsız iktidar tutkusu önümüzdeki günlere dair kaygılarımızı artırmaktadır” dedi.

Oy uğruna Kürt sorununun diyalog ve müzakereler yoluyla demokratik çözümü sürecini heba etme dahil her şeyin göze alındığını belirten KESK, “Son olaylar İzleme Kurulu’nun niçin son anda Cumhurbaşkanı tarafından engellendiğini de anlaşılır kılmıştır” diye belirtti.

‘Algı operasyonu’

Yaşananlara dair gerçeklerin ortaya çıkarılması yerine bir algı oluşturulmak istendiğini ifade eden KESK, bu algı operasyonunun bir parçası da son aylarda operasyonları artıran, Roboskililerin katırlarını telef eden, siyasi parti gibi demeçler veren Genelkurmay Başkanlığı olduğunu belirtti.

Ancak halkın ölümü göze alarak çatışma bölgesine gitmesi ve yaralı askerleri taşıyarak çatışma bölgesinden çıkarması bu algı operasyonunu bozduğunu belirten KESK, “Öncelikle Ağrı Valisi Musa Işın’ın ortada bir silahlı hareketlilik yokken niçin operasyon emri verdiği, yeniden gözyaşı dökülmemesi ve canlar yitirilmemesi için çatışma bölgesine giden sivil vatandaşlara ateş açılması emrini kimin verdiği, bir çatışma ortamı hazırlamak için niçin bu kadar hevesli olunduğu açığa çıkarılmalıdır” dedi.

İzleme Heyeti

Benzer olayların bir daha yaşanmaması, sorumluların açığa çıkartılması, diyalog ve müzakere sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için bir an evvel tarafsızlığından şüphe duyulmayan kişilerden bir İzleme Kurulu oluşturulmasını isteyen KESK, provokasyonların derhal durdurulmasını, seçimlere gölge düşürülmemesini, kutuplaştırma siyasetinden vazgeçilmesini, Diyadin olayının açığa çıkarılarak sorumluların yargılanmasını istedi.

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde 11 Nisan’da yapılmak istenen ağaç dikimi öncesi Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Türk Silahlı Kuvevetleri’nin (TSK) bölgede operasyon başlatması üzerine PKK’liler ve askerler arasında çatışma çıktı.

Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada çatışmada 5 PKK’linin yaşamını yitirdiği, 1 PKK’linin ise yakalandığı öne sürüldü. Ayrıca 4 askerin de yaralandığı belirtildi.

HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Sabri Tayfun imc tv’ye yaptığı açıklamada ise çatışmada bir PKK’linin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Çatışma sonrası bölgeye gitmek isteyenlerin üzerine askerlerin ateş açması sonucu HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak yaşamını yitirdi, MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğa ise yaralandı.

KCK çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Ateşle oynamaya devam ederlerse kendi sonlarını getirirler” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2015, 19:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER