Kobanê'ye dönüşler hızlandı

Kobanê'de 15 Eylül günü yeniden başlayan DAİŞ çetelerinin ağır saldırı dalgasına karşı YPG güçlerinin sergilediği büyük direniş Kobanê halkının kente geri dönmesini de beraberinde getirdi.

Kobanê'ye dönüşler hızlandı
Kobanê'de 15 Eylül günü yeniden başlayan DAİŞ çetelerinin ağır saldırı dalgasına karşı YPG güçlerinin sergilediği büyük direniş Kobanê halkının kente geri dönmesini de beraberinde getirdi. Savaş koşullarındaki kentte yaşam ilk günlere nazaran canlanırken, tedbiri elde bırakmayan Kobanêliler YPG’nin yanında sonuna kadar direnme kararlılığında.

DAİŞ cetlerinin, tank, top, füze dahil ağır silahlarla saldırdığı Kobanê'de ilk günlerde yaşanan göç dalgası, YPG savaşçılarının sergilediği amansız direniş ile terse dönmeye başladı. Binlerce Kobanêli YPG direnişinden aldıkları güçle kentlerine geri döndü.

Kobanê'de saldırıların ilk günlerinde tamamen kepenk indiren esnaflar geri dönüşlerle birlikte birçok yerde kepenklerini açtı. Eczane, manav, market, kasap, elektronik dükkanları, berberler, kentte bir bir açılmaya başladı. Kobanê sokaklarında yaşanan normalleşme çatışmaların şiddetinin azalmasından öte, YPG ve YPJ savaşçılarının 13. günü geride bırakan DAİŞ saldırılarına karşı sergilediği destansı direniş ile doğrudan bağlantılı. Zira her geçen gün direnişi büyüten ve DAİŞ çetelerine ağır darbeler vuran YPG/YPJ savaşçıları halkta yeniden derin bir güven duygusu yaratmış durumda.

Kobanê'de savaş koşullarında olabilecek normalleşmenin bir diğer işareti de sokaklarda koşuşturan, oyunlar oynayan çocuklar ve kapı önlerinde sohbet eden kadınlar. Kobanê'den ilk günlerde göç ederek daha sonra dönenlerden biri olan Edlê Xelîl isimli üç çocuk annesi genç kadın, ilk günlerde bir korku psikolojisi oluştuğunu bu yüzden gittiklerini ancak daha sonra YPG'nin güvenlerini boşa çıkarmayarak direndiğini görünce kente gelerek YPG'nin yanında direnmeye karar verdiklerini belirtiyor. Xelil, devamında şunları aktarıyor; ''Bu saatten sonra asla Kobanê'yi bırakmayacağız. YPG direniyor ve bizi koruyacağına inanıyoruz.''

Mıhemed Muslim Eli'de ilk günlerde gidenlerden. Elî'de YPG direnişi üzerine geri dönmüş ve kent merkezinde bulunan petrol ürünleri satan dükkanını yeniden açmış. Elî, DAİŞ saldırılarına karşı direniş büyüdükçe geri döndüklerini söyledi. “Son günlerde binlerce kişi giriş yaptı. Benim dükkanım giriş kapısına yakın bir yerde bu yüzden görüyorum, her gün binlerce insanımız geri dönüyor ve asla Kobanê'yi bırakmayacağız” diye kaydetti.

Kobanê'de objektifleri, kameraları gören 7 den 70'e herkes istisnasız zafer işareti yaparak çete saldırılarına karşı YPG'nin zaferine olan inancını ifade ediyor.

Sokakta karşılaştığımız Feyad Berkel isimli 65 yaşındaki Kobanê'li elindeki kleş ile dikkat çekiyor. Berkel, kent içi güvenlikte gönüllü olarak yer aldığını kaydediyor. Berkel, “Kobanê'nin çamurunda öleceğiz ama yine de DAİŞ'e teslim olmayacağız” diyor. Berkel'in bu sözleri üzerine etraftakiler “Biji berxwedana YPG” sloganı atmaya başlıyor.

Kobanê'ye geri dönenler arasında özellikle gençler dikkat çekiyor. Gençler kente dönüşlerini “Savaşa katılmaya geldik, Toprağımıza DAİŞ'in kirli elleri değmeyecek” diye açıklıyor.

Çatışmaların şiddetinden hiç bir şey kaybetmediği Kobanê'de moraller ve YPG'ye olan inancın her geçen gün daha da yükselmesi ile birlikte hayatta ilk günlere nazaran normalleşme işaretleri gösteriyor. Kobanê içi güvenlik sistemi de her türlü olumsuz duruma karşı tüm önlemlerini almış durumda.

Foto: Veysi Altay

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 17:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER