Kürdistan sergisi Amed'de açıldı

Amed’de beş gündür devam eden Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması kapsamında Kürdistan Sergisi açıldı.

Kürdistan sergisi Amed'de açıldı
Amed’de beş gündür devam eden Uluslararası Kürdistan Sanat Buluşması kapsamında Kürdistan Sergisi açıldı. Kürdistan’ın dört parçası ve dünyanın birçok yerinen 230 sanatçının Rojava’ya destek amacıyla çalışmalarını gönderdiği sergi, büyük ilgi gördü.


Resim ve Heykel sempozyumu, paneller ve seminerlerle beş gündür sürdürülen Kürdistan Uluslararası Sanat Buluşması 230 sanatçının eserinin yer aldığı sergiyle devam etti. Eserler Sümerpark Amed Sanat Galerisi, Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi ve Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda sergilendi. 

Sergide Portekizli sanatçı Ressam Carlos Farinha’nın elinde silahıyla ve daha sonra müzik enstrümanıyla resmettiği YPJ savaşçısı kadın tablosu, sanatçı Metin Çelik’in Jin û Hebûn (Yaşam ve Varoluş) adlı çalışması dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı. Ayrıca Amed’den sergiye katılan sanatçı Gökhan Aslan’ın darağacına birbirine zincirlerle bağlanmış, köle pazarlarında satılan Şengalli kadınları anlattığı “Qêrini” (Çığlık) adlı güncel sanat performansı serginin ilgi çeken çalışmaları arasında yer aldı. 

Sergi Aram Tigran Kent Konservatuarı Müzik Eğitmeni Şerko Kanîvar’ın sanatçıların üretimlerinden yola çıkarak, Rojava’daki direnişi anlatan şiirlerle sunduğu programda Tertip Komitesi adına Munîr Şêxê bir konuşma yaptı.

ÖZGÜR İNSAN ÖZGÜR SANATI YAPABİLİR

Münîr Şêxê Kürdistan projesi için Kuzey, güney, doğu, batı Kürdistan, İstanbul ve Avrupa’da kurulan komisyonlarda görev alan ve bu serginin hayata geçirilmesinde emek harcayan sanatçılara teşekkür etti.

Dünyanın her yerinden 230 Kürt ve Kürt dostu sanatçının eserlerinin sergileneceği bu serginin Kürt resim ve heykel sanatı tarihinde de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Şêxê, sözlerine şöyle devam etti: “Bu önemli kentte gerçekleşen bu güzel çalışma, Rojava’ya destek amacıyla yapılıyor. Büyük bir emekle ortaya çıkan bu serginin elbette ki siyasi bir mesajı da var. Ancak özgür insan özgür bir sanat yaratabilir.” Bahar Demirtaş ise özgür Kürt kadını ve tüm kadın sanatçılar adına katılımcıları selamlayarak, bu çalışmada kendileriyle birlikte oldukları için teşekkür etti.

BAĞIMSIZLIĞIN KAPISI AMED’DE YENİDEN AÇILDI

Katılan sanatçılar adına konuşan Beşar El İsa da, “Bugün buradaki şey büyük bir başarıdır. Kürtler için 400 yıl önce bağımsızlığının kapandığı kapılar, bu coğrafyada kahramanlar sayesinde ve bugün sanat aracılığıyla Amed’de yeniden açılıyor. Bugün sanatla, renklerle, kültürle dile gelen direnişin günüdür.” dedi. 

Bütün Kürdistan ve Kobanê adına sanatçı Ehmed Dalî de Kobanê’den selamlar getirdiğini söyleyerek, “Kobanê’de kanlarını döküp, canlarını feda eden, topraklarını kanlarıyla sulayan şehitlerin sayesinde bugün buradayım. Şehitlerimizin, şehit ailelerimizin ve Rojava’daki bütün kantonların selamını getirdim” dedi. Tarihsel bir süreçten geçtiklerini belirten Dalî, şöyle devam etti: “Düştük ama şimdi dimdik ayaktayız. İki yıldır Kürtler bu coğrafyada direniş gösteriyor. Kobanê’de çok kısa bir zamanda teröristler yüzünden yüzbinlerce insan bir anda yaşadıkları yerleri boşaltmak zorunda kaldı. Tarihimizde ihanet yoktur. ‘Mal ve mülk dünya malıdır ama namus ve şeref bizi ayakta tutan değerlerdir’ diyerek kızlarımız, erkeklerimiz topraklarını canlarıyla savundular.”

ROJAVA ANAYASASI OKUNDU

Rojava’daki diğer kantonlarda da kültür ve sanat çalışmalarının çok önemsendiğine dikkat çeken Dalî, Kobanê’de saldıırlar yüzünden ne yazık ki orada birçok şey gibi sanatsal aktivitelerin de durduğunu aktardı. “Sanat ve kültür her zaman barış ve insanlığa hizmet etmiştir” diyen Dalî, “Barışa ve insanlığa hizmet eden bu değerli çalışmadan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Daha sonra Şêrko Kaniwar’ın okuduğu Rojava Anayasası izleyiciden alkış aldı. 

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2015, 18:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER