Kürt gazeteciler için uluslararası kampanya

2 yıldır hukuksuz bir şekilde rehin tutulan Kürt gazeteciler için uluslarası alanda bir imza kampanyası başlatılıyor.

 Kürt gazeteciler için uluslararası kampanya
2 yıldır hukuksuz bir şekilde rehin tutulan Kürt gazeteciler için uluslarası alanda bir imza kampanyası başlatılıyor. Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı'nın çağrıcıları arasında olduğu kampanya metninde gazetecilerin yargılandığı dava "tarihin en büyük gazetecilik davası" olarak nitelendirildi. 


Azadiya Welat, Özgür Gündem, DİHA, ANF, Fırat Dağıtım ve Demokratik Modernite başta olmak üzere 20 Aralık 2011'de Kürt basın kurumlarına yönelik yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan ve "KCK Basın Komitesi"ne bağlı oldukları iddiasıyla tutuklanan özgür basın çalışanlarının serbest bırakılması için Türkiye'nin önde gelen gazetecileri tarafından imza kampanyası başlatılıyor.

10 Eylül 2012'de 36'sı tutuklu 46 basın çalışanı ile başlayan davada halen 19 Kürt gazeteci tutuklu olarak yargılanıyor.

DİHA'nın haberine göre, Kürt gazetecilerin serbest bırakılması için Aslı Aydıntaşbaş, Aydın Engin, Ahmet Hakan, Ece Temelkuran, Eren Keskin, Hasan Cemal, Hüseyin Aykol, Kadri Gürsel, Murathan Mungan, Nadire Mater, Nuray Mert, Oral Çalışlar, Pınar Öğünç, Ragıp Duran, Ragıp Zarakolu, Tarhan Erdem, Tuğrul Eryılmaz ve Yıldırım Türker ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mogens BLicher Bjerregard'in çağrıcısı olduğu bir grup gazeteci ve yazar tarafından önümüzdeki günlerde bir imza kampanyası başlatılacak. Düşünce özgürlüğüne vurgu yapılarak Kürt gazetecilerin özgürlüğünün talep edildiği kampanya 13 Ocak'ta yeniden görülecek dava öncesi bazı gazetelerde yayımlanacak ilanla kamuoyuna duyurulacak.

20 Aralık 2011'de polisin baskın düzenlediği kurumların "Kürt medyasının özgür basın geleneğini sürdüren organları" olduğunu, gözaltına alınanlarınsa "Kürt medyası çalışanları" olduğuna yer verilen metinde yargılama, "Tarihin en büyük gazetecilik davası" olarak nitelendirildi.

Gazetecilik faaliyetleriyle ilgili sanıkların suçlanamayacağına işaret edilen çağrı metninde şu çağrıda bulunuldu: 

"20 Aralık 2011'de 'KCK Basın' operasyonu adıyla birçok basın kurumu ve evler basılarak 46 gazeteci gözaltına alındı. Basılan kurumlar Kürt medyasının özgür basın geleneğini sürdüren organları, gözaltına alınanlar ise Kürt medyası çalışanlarıydı. Tarihin en büyük gazetecilik davası bu biçimde başlamış oldu.

Hedef seçilmelerinin 'muhalif olmak, görülmeyeni göstermek, yazılmayanı yazmak' gibi bir anlamı vardı. 36 Kürt gazeteci tutuklandı. Tutuklandıktan altı ay sonra hazırlanan iddianamede gazetecilik faaliyetleri önlerine 'suç delili' olarak konuldu.

Gazetecilerden 19'u halen cezaevinde. İki yıldan fazla bir süredir, onlar özgürlüklerinden yoksun kalırken bizler de doğru haber alma hakkımızı yitiriyoruz.

Tutuklu gazeteciler, tıpkı 1994'te Özgür Ülke bombalandığında 'Bu ateş sizi de yakar' manşetiyle çıktığı gibi 'Özgürlük size de lazım' dedi. Şimdi herkes için lazım olanı tutsak gazeteciler bir kez daha bizim aracılığımız ile seslendiriyor: Herkes için düşünce özgürlüğü, demokrasi ve özgürlük…

Tutuklu gazeteciler, 13 Ocak'ta bir kez daha hakim karşısında olacaklar. İfade ve düşünce özgürlüğü olmadan demokrasi ve özgürlüklerin mümkün olmadığını bilen bizler, tutuklu gazetecilerle birlikte olduğumuzu ve gazetecilik faaliyetlerinin 'suç' sayılamayacağını belirtiyor, tutuklu gazetecilerin özgürlüklerini talep ediyoruz."

Başlatılacak kampanyaya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu üyesi ve Özgür Gündem gazetesi editörü Sedat Yılmaz, "Türkiye'de siyasal gündemin çalkalandığı, çatışmaların yoğunlaştığı bu süreçte öteden beri Türkiye'nin antidemokratik yapısı ve ifade özgürlüğü noktasında gerici ırkçı anlayışlar nedeniyle bedel ödeyen arkadaşlarımızı unutturmamak için bu kampanyayı başlattık. Yargılanan arkadaşlarımızın davası yürütülmektedir. Türkiye'nin içinde olduğu çıkmazın, bugünkü kavganın sırrı davada gizlidir. Kürt sorununun devasa bir hal almasının sonucunda Türkiye bu krizleri yaşıyor" dedi. 

"Kürt sorununun çözümü noktasında kalemiyle, hür özgür düşüncesiyle hareket eden arkadaşlarımız hiç uğruna derin devletle paralele devlet arasındaki kavga sonucu rehin alınmış arkadaşlarımızdır" diyen Yılmaz, kamuoyuna hatırlatma yapmak ve rehin alınmış gazetecilerin özgürlüğü için bu kampanyayı yürüttüklerini ifade etti. 

REHİN TUTULAN 19 GAZETECİ

10 Eylül 2012'de 36 tutuklu 46 basın çalışanı ile başlayan yargılamada halen 19 medya çalışanı tutuklu olarak yargılanıyor. En son, 6 Aralık 2013 günü yapılan duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere bir gazeteci serbest bırakılırken, "KCK Basın Komitesi" davasında tutuklu yargılanan 19 gazetecinin isimleri şöyle: Semiha Alankuş, Ayşe Oyman, Nahide Ermiş, Dilek Demiral, Sibel Güler, Nevin Erdemir, Yüksel Genç, Kenan Kırkaya, Mazlum Özdemir, Ertuş Bozkurt, Mehmet Emin Yıldırım, Turabi Kişin, Nurettin Fırat, Hüseyin Deniz, Haydar Tekin, Şehmus Fidan, Davut Uçar, Ramazan Peköz ve Mikail Barut. / anf

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2014, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER