'Mitinglerimize Türk Bayrağı'yla gelinmesinden memnuniyet duyarız'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin mitinglerine Türk Bayrağı’yla gelinmesinden memnuniyet duyacaklarını söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Star TV’de soruları yanıtladı. Demirtaş, Türk Bayrağı’yla mitingelerine gelinmesine ilişkin soruya memnuniyet duyarız diyerek yanıt verdi.

Demirtaş’ın konuşmalarından satır başları şöyle:

“Önümüzdeki dönem nitelikli, sıkı bir muhalefet yapmaya hazırlanıyoruz. Herhangi bir koalisyon seçeneğine hazırlığımız yok.

Hükümet kim olursa olsun, tek başına ya da koalisyon olsun, biz ilkelerimiz çerçevesinde iyi bir muhalefet yapacağız.

‘İstifa ederiz’

“HDP çok iyi mesajlarla %10 destek göremezse, suç ve günahlarla dolu AKP tek başına iktidar olursa eksiklik bizde olacak. %10 barajını aşamazsak sebebi programımızın kötü olması, sorumlusu da halk değil, biz eşbaşkanlar oluruz. İstifa ederiz.”

‘HDP’yi baraj altında bırakmak karlı geliyor’

“AKP’ye oy verin diyemiyorlar, HDP’ye oy vermeyin diyorlar. Oy isteyebilecekleri bir şeyleri yok. AKP sürekli düşüşte. Bir puan oy arttıramazlar. Ama HDP bir puan eksikte olursa, 60-70 milletvekiliğini bedavadan alacaklar.  AKP’ye bir puan oy arttırmaya çalışmaktansa HDP’yi baraj altında bırakıp bedavadan %9’luk MV kazanmak daha karlı geliyor.”

Akdoğan’a yanıt

“Ailem belediyelerimizden ihale almışsa, çalmışsa çırpmışsa sorsunlar ama aileleri seçim işlerine karıştırmak doğru değil.

Akdoğan ağabeyimi soruyor, çok meraktaysa söyleyeyim: Kendilerinin silah gönderdiği tecavüzcü barbar IŞİD’e karşı insanlık onurunu koruyor.”

‘Doğru şeyler söylüyorsam, HDP sayesinde’

“Başka partide olsaydım şu anda saçmalıyor olurdum. Doğru şeyler söylüyorsam, HDP sayesinde. Başka partide ben, ben olamam. Ben bu partide doğdum, ölene kadar da bu partide kalacağım.

‘Türkiye tek kimlikli değil’

“Türkiye tek kimlikli değil. Tek inançlı değil. Hangi partinin bünyesinde bunu kapsayan kadrolar var?

AKP bir korku ve kaygı ülkesi yarattı. Sürekli kızgınlar. Sürekli öfkeliler. Ağızlarından, gözlerinden şimşekler fışkırıyor.”

‘Kızım, oyum olsa sana vermezdim, diyor’

“Küçük kızım Dılda çok şikayetçi, ‘Oyum olsa vermezdim, sonra gidiyorsun’ diyor. Büyük kızım Delal eşime, ‘Anne, fotoğraflara bakıyorum da babam gülüyor, diğer partilerin başkanları neden kızgın?’ demiş.

Türk Bayrağı

Bizim Türk Bayrağı konusunda herhangi bir engellememiz yok. Seçmenlerimiz ve alana gelenler çoğu zaman parti bayrağı alıp geliyorlar ve bunların birçoğunu da biz dağıtmıyoruz. Türk Bayrağı’yla Türkiye Cumhuriyeti’nin devletinin bayrağıyla HDP mitinglerine insanların gelmesinden biz memnuniyet duyarız. Bu konuda ne bir sıkıntımız olur ne de Türk Bayrağı’yla bir sorunumuz olur. Cumhuriyetin, devletin yurttaşları olarak, vatandaşı olduğumuz devletin temsilini ifade eden bayrak bizim de bayrağımızdır.

Bizim karşı olduğumuz şey: bayrağa ırkçı milliyetçi anlam yüklemek. Milliyetçiliğin ve bir etnik kimliğin, ırkın temsilidir bu bayrak deyip zorla dayatılmasıdır. Bu yanlıştır. Bayrak devleti ve vatandaşları temsil eder ve biz bundan da gocunmuyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti hepimizin ortak devleti, Türkiye Cumhuriyeti’nin devletinin bayrağı da hepimizin ortak bayrağıdır.

Böyle yaklaşılırsa, dayatma yerine işte sen Türklüğü kabul edeceksin, kendi anadilini önce kimliğini inkar edeceksin, bu bayrağı da zorla kabul ettireceğim sana denirse; orada etki-tepki oluşur.”

‘Bayrak milliyetçi bir sembol değildir’

“Doğru bir yaklaşımla, bayrak doğru tanımlanarak, doğru olduğu, olması gerektiği gibi bir anlam yükleyerek hepimizin ortak değeri haline getirmek, çok daha bence makul olanıdır. Bir milliyetçi sembol değildir bayrak. Öyle yaklaşılmaması lazım. Bu yanlış olur.

Herkes öyle düşünüyor demiyorum ama devletin resmi ideolojisinin yüklediği anlam budur.

12 Eylül döneminde, Diyarbakır Cezaevi’nde ve Türkiye’nin birçok cezaevinde Kürt olduğu için tutuklanan siyasi tutuklulara Türk Bayrağı önünde diz çökmeleri, biat etmeleri, itirafçı olmaları dayatıldı. Yani bayrak işkence aleti olarak kullanıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı işkence aleti yapılamaz. Asıl bayrağa hakareti yapanlar onlardı biz değiliz. Onun sorgulanması lazım. ‘Siz nasıl ülkemizin bayrağını insanlara işkence aleti olarak kullandınız?’ demek lazım. Onu sorgulamak lazım ki o travma atlatılabilsin.

O travma atlatılırsa ben Türkiye’de hiçbir yurttaşın ülkenin ortak sembolüne asla ne tepki ne de bir rahatsızlık duyacağını düşünmüyorum. Ben de eş başkan olarak mitinglerimizde Türk Bayrağı olmasından memnuniyet duyarım. Hiçbir sıkıntımız olmaz.”

‘Benim kültürüme de saygı gösterilmesini beklerim’

Türkiye’nin ortak değerleri Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının ortak değeri olmak durumundır. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının da kendine ait değeri saygı görmek zorundadır.

Ben de bir Kürt’üm, Kürt halkının bir evladıyım ve benim de bir tarihim var, halkımın bir tarihi var ve bu cumhuriyet tarihinden de eskidir. Binlerce yıldır yaşadığım anavatanımdayım. Benim de bir dilim var, kültürüm var, renklerim var. Bunlar da bu ülkenin ortak değeriyse -ki öyle olmalı- ona da saygı gösterilmesini beklerim. Her etnik kimlik, her mezhep, her inanç kendine saygı gösterilmesini bekler. Böyle yaparsak o zaman Türkiye’de kardeşlik dediğimiz, eşitliğe dayalı ve adalet dediğimiz şey gerçekleşir. Hiç kimsenin birbirinden korkusu kalmaz, hiç kimsenin renklerden bayraklardan sembollerden marşlardan korkusu kalmaz.”

‘HDP normalleştirme adına siyaset yapıyor’

“Hepimizi korkutan şey bu sembollere yüklenen farklı anlamlardır. Bunlar tabi ki kolay işler değil, bir anda çözülecek şeyler değil ama HDP bütün bunları normalleştirme adına siyaset yapıyor. Türkiye toplumu bize destek verdikçe bu anormal duruma dönüşmüş durumu normalleştirmek çok daha kolay olacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2015, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER