Newroz coşkusu her yerde

Newroz kutlamaları Kürdistan ve Türkiye kentlerinde büyük coşku ile kutlanmaya devam ediyor.

Newroz coşkusu her yerde
 Kutlamalarda  PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Amed Newroz’unda okunan mesajının demokrasi ve özgürlük manifestosu olduğu belirtilerek selamlandı.


ADANA

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Küçük Dikili Mahallesi'nde bir araya gelen binlerce kişi, Newroz'u kutladı. Alana Kürt Halk Abdullah Öcalan'ın posterlerinin yanı sıra PKK, KCK, YPG ve YPJ bayrakları asıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlama, Newroz ateşinin yakılması ile devam etti. Kutlamada konuşan HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Yıldız, Halkların Newroz Bayramını kutladı. Newroz'un tarihini kısaca anlatan Yıldız, "Önder Apo'un özgürlüğünü istiyorsak onun yarattığı değerlere daha çok sahip çıkmalıyız" dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Rojgirya isimli Kobanêli kız çoğunun Kobanê'de yaşamını yitiren ağabeyi için okuduğu şiirde duygulu anlar yaşandı. Sıklıkla "Biji Serok Apo", "Biji Berxwedana Kobanê" sloganlarının atıldığı kutlamada, yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekildi. 

MERSİN

Mersin'in Yenişehir ilçesi Şahintepesi Mahallesinde Newroz etkinliği gerçekleştirildi. HDP Yenişehir İlçe Örgütü öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Alan poster ve bayraklarla süslenirken, Newroz ateşinin yakılması ardında konuşan HDP Yenişehir ilçe Eş Başkanı Hüseyin Doğan, "21 Mart'ın dünyada gece ve gündüzün eşit olduğu bir gündür bizlerde Kürt ve Türk halklarının eşit haklara sahip olmasını istiyoruz" dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile etkinlik geç saatlere kadar sürdü.

MANİSA 

Manisa'da HDP Saruhanlı İlçe Örgütü, Azimli köyü meydanında köylüler ile birlikte Newroz kutlaması gerçekleştirdi. HDP Manisa il eş başkanlarının da katıldığı kutlamada, posterler ve bayraklar açıldı. Sloganların atıldığı kutlamada, kişilar yakılan Newroz ateşi etrafından halay çekti. Kutlamada, yerel sanatçılar da sahne aldı.

İSTANBUL

HDP Bağcılar İlçe Örgütü, Fevziçakmak Mahallesi'nde Newroz kutlaması düzenledi. Yüzlerce kişini katıldığı etkinlikte Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu posterler ile PKK bayrakları açıldı. "Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı kutlamada özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Erkan Karabay, Haseke'de gerçekleştirilen saldırıları kınadı. 

Newroz kutlaması yakılan ateş etrafında çekilen halaylarla devam etti. 

ŞIRNAK

Beytüşşebap ilçesinde bir haftadır devam eden Newroz kutlamaları dün gece de ilçe merkezinin birçok noktasında yakılan ateşler ve havai fişek gösterileriyle devam etti. Kişiler aynı zamanda Kato Dağı'nın eteklerinde bulunan meydanda kutlama gerçekleştirdi. Yerel sanatçıların çaldığı ezgilerle halaya duran halk, gece boyunca halay çekti. Pınarbaşı Mahallesi'nde yapılan kutlamada ise, ateş ile "APO" yazısı yazıldı. 

İZMİR

İzmir'in Konak ilçesinde HDP İlçe Örgütü öncülüğünde Kadifekale'de bir araya gelen kişiler, Newroz'u kutladı. PKK, YPG bayrakları ve  Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı alanda, 21 Mart 1992 tarihinde İzmir'in Kadifekale semtinde bedenini ateşe veren Rahşan Demirel'in fotoğrafı asıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada konuşan HDP Konak İlçe Eş Başkanı Mahsum Koç, Kobanê direnişinde yaşamını yitirenleri anarak, 2015 Newroz'unun tüm ezilen halkların özgürlüğü ve direnişini simgelediğini söyledi. 
Ardından konuşan HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur ise Ortadoğu'nun tarihi bir süreçten geçtiğini ifade ederek, eşit yurttaşlık ve demokratik siyaset temelinde mücadelenin sürdüğünü söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajına da değinen Uğur, "Sayın Öcalan açıklamasıyla devlete bir şans daha vermiştir. Bugün Kürt halkı tüm ezilenlerin ve emekçilerin özgürlüğünü temsil etmektedir. Öcalan'ın mesajına bir kez daha saygılarımızı sunuyor, İmralı'yı selamlıyoruz" diye konuştu. Kutlama çalınan müzikler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu. 

MENEMEN
HDP Menemen İlçe Örgütü ise yüzlerce kişinin katılımıyla Asarlık Demokrasi ve Barış Parkı'nda Newroz'u kutladı. Newroz'un yapıldığı alana Öcalan ve Kobanê'de yaşamını yitiren savaşçıların posterleri ile "Devrimci Kawa Kobane'ye isyan" , "Newroz ateşi sönmeyecek" pankartları asıldı. "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz" sloganlarının kesilmediği kutlama saygı duruşu ile başladı. 
Kutlamada konuşan HDP Menemen İlçe Eş Başkanı Mustafa Aydın kitleyi selamlayarak, Newrozlarını kutladı. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama halaylarla sona erdi.

BUCA

HDP Buca İlçe Örgütü de Çamlıkule'de şölen düzenledi. Şölene yüzlerce kişi yanı sıra HDP il yöneticileri katıldı. Newroz'un kutlandığı alanda "Şengal ve Kobane'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" pankartı asılırken sık sık "Bijî berxwedana Kobane", "Bijî YPG/YPJ'ê" sloganları atıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada konuşan HDP Buca İlçe Eş Başkanı Cevdet Arga, Newroz kutlamalarında milyonların bir araya geldiğini ve özgürlük ateşini yaktıklarını söyledi. Ardından konuşan HDP İl Yöneticisi Hacay Yılmaz Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'unda okunan mektubuna değinerek, "Sayın Abdullah Öcalan, Amed Newroz'unda milyonların önünde okunan mektubu dünya ve Türkiye halkları için demokrasi manifestosudur" dedi. Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılarak, halaylar çekildi.

ÇİĞLİ
HDP Çiğli İlçe Örgütü öncülüğünde Güzeltepe Mahallesi'nde Newroz kutlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada, "Bijî Newroz" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıldı. Saygı durunun ardından yapılan konuşmalarda, bedenlerini Newroz ateşi yapanların takipçisi olunacağı vurgusu yapılarak belirtilerek, tüm halkların Newroz'u kutlandı. Konuşmaların ardından kutlama halaylarla sona erdi.

BALÇOVA
HDP Balçova İlçe Örgütü öncülüğünde Çetin Emeç Mahallesi'nde Newroz kutlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada "Şengal ve Kobane'de yanan Newroz ateşi Ortadoğuyu özgürleştiriyor" pankartı asıldı. Newroz da sık sık "Bijî Serok Apo", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan HDP İzmir İl Yöneticisi Sevim Kılıç Filiz, 2015 Newroz'nun, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün talep edildiği Newroz olduğunu söyledi. 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere de değinen Kılıç, HDP'nin barajı aşma gibi bir sorunun olmadığını ve HDP'nin barajı yıkıp gideceğini söyledi.

KARBAĞLAR

HDP Karabağlar İlçe Örgütü ise Limontepe Mahallesi'nde kutlama yaptı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterinin asıldığı kutlamada "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Kadınların yöresel kıyafetler ile katıldığı kutlamada konuşan HDP İlçe Başkanı Dilek Aykan, Hesekê'de yaşamını yitirenleri anarak, "AKP ve DAİŞ ortaklaşa Kürt halkını katlediyor. Katliamları durduracağız. HDP barajları yıkacak" dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 23:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER