Yüksekdağ: Sayın Öcalan 10 maddeyi sürecin temeli olarak ele aldı

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, PKK lideri Öcalan'ın halkların beklentilerini yansıtan stratejik ve tarihi önemi olan bir mesaj verdiğini belirtti.

Yüksekdağ: Sayın Öcalan 10 maddeyi sürecin temeli olarak ele aldı
"Sayın Öcalan, açıklanan 10 maddenin gereklerinin yerine getirilmesini, hazırlanan çözüm ve demokratikleşme sürecinin temeli olarak yeniden ifade etti" diyen Yüksekdağ, AKP'nin acilen adım atması gerektiğini vurguladı.


HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Amed Newrozu'nda okunan tarihi mesajını ANF'ye değerlendirdi...

'SAYIN ÖCALAN HALKLARIN İSTEMİNİ YANSITTI'

Yüksekdağ, Öcalan’ın Newroz mesajının yalnız Kürt halkı değil, tüm Türkiye ezilenler ve bölge halkları tarafından heyecanla beklendiğine dikkat çekerek, "Zira, milyonların barış ve demokratik haklar talebi bu dönemde çok güçlü bir biçimde dışa vurmuştu. Sayın Öcalan’ın Newroz mektubu da başta Kürt ve Türk halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının tam da bu istemini yansıttı.  Sadece içeriğiyle yansıtmakla kalmadı aynı zamanda barışa, özgürlüğe ve demokrasiye gidişin yolunu da bir kez daha güçlü bir şekilde gösterdi" dedi.

'AKP'NİN ACİL ADIM ATMASINI İSTEDİ'

Dolmabahçe'de HDP ve AKP tarafından okunan deklarasyona değinerek, "Sayın Öcalan, açıklanan 10 maddenin gereklerinin yerine getirilmesini, hazırlanan çözüm ve demokratikleşme sürecinin temeli olarak yeniden ifade etti. Mesajın en dikkat çekici vurgusu da buradadır. Yani deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşması ve tarafların görevlerini yerine getirmesi. Silahsızlanma da dahil olmak üzere çözümün yolu özellikle ve öncelikle AKP hükümetinin mutabakat ilkelerine uygun davranması, demokratikleşmenin acil adımlarını atması gereğidir. Zaten Kürt Özgürlük Hareketi 15 yıldan daha uzun bir zamandır Kürt sorununa demokratik siyasal bir çözüm için ısrar etti, bu doğrultuda çok kritik adımlar attı. Ancak hazırlanan bütün süreçler devletin adım atmaması nedeniyle boşa çıkarıldı. Sayın Öcalan’ın bu mesajı Kürt Özgürlük Hareketi’nin demokratikleşme ve Kürt sorununa siyasal çözüm yolundaki samimiyetinin zirvesidir, diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

'STRATEJİK VE TARİHİ ÖNEMDE'

Öcalan'ın mesajının en güçlü yanlarından birinin de, bütün Ortadoğu halklarının kardeşliği, eşitliği ve özgürlüğü temelinde inşasının ifade edildiği Ortadoğu’nun Demokratik Ortak Evi vurgusu olduğunu belirten Yüksekdağ, emperyalistlerin Ortadoğu halklarını özellikle DAİŞ gibi güçler üzerinde bölüp kıyıma sürüklediği bir yerde, Öcalan'ın hiçbir ulusal çıkara ve inanca öncelik vermeksizin bütün halkları eşit temelde ortak bir yaşama davet ettiğini kaydetti. "Bu anlamda stratejiktir ve tarihi önemdedir" diye ekleyen Yüksekdağ, şunları ifade etti:

'MÜCADELEYİ YÜKSELTEREK KARŞILIK VERECEĞİZ'

"Hem Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi hem de Rojava devriminin kazanımları Ortadoğu’nun Demokratik Ortak Evi’nin inşasının temeli olarak görülmelidir. Halklarımızın Sayın Öcalan’ın Newroz mesajına vereceği karşılık ise bu doğrultuda barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini daha da yükseltmektir."

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER