Baydemir: Kürt halkı başkasından medet ummamalı

Newroz kutlamalarında İç Anadolu Kürtlerine seslenen Osman Baydemir, tek bir Kürdü bile AKP’nin kapısında görmek istemediklerini belirtti ve tüm Kürdistanlılara yapılacak milletvekili seçimlerinde oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu.

Baydemir: Kürt halkı başkasından medet ummamalı
İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Newroz kutlamalarında İç Anadolu Kürtlerine seslenen Osman Baydemir, tek bir Kürdü bile AKP’nin kapısında görmek istemediklerini belirtti ve tüm Kürdistanlılara yapılacak milletvekili seçimlerinde oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu.


Ortadoğu halklarının sömürüye ve zulme başkaldırı günü olan Newroz İsveç’in başkenti Stockholm’de binlerce kişinin katıldığı bir etkinlikle kutlandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren şehitlerin yanı sıra Kobanê direnişini selamlayan pankratlar, PKK, KCK, PYD, PJAK, YPG ve YPJ bayraklarıyla donatılan salonda yapılan Newroz etkinliğinin açış konuşmasını İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayşe Göktepe yaptı.

Newroz’un daha önceleri kapalı yerlerde ve sokak aralarında kutlanan bir bayram iken artık meydanlarda milyonların katıldığı serhildanlara dönüştüğünü belirten Göktepe, Newroz günü Amed’de toplanan 3 milyon kişinin Kürt Özgürlük Hareketi ve Önderliği’nin arkasında olduğunu gösterdiğini söyledi.

KOBANÊ VE ŞENGAL’DE DİRENENLER SELAMLANDI

Göktepe, Haseke’de DAİŞ çetelerinin katliamları dolayısıyla Newroz’u buruk kutladıklarını da belirtikten sonra Kobanê ve Şengal’da DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan direnişçileri selamladı. İsveç ve Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların farklı bir dünya ve sistemin mümkün olduğunu gösteren Rojava devriminin yanında yer almaya devam edeceklerini vurguladı.

İsveç Demokratik Kürt Merkezi Eşbaşkanı Orhan Demirbağ da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış sürecini ve Kobanê direnişinin Kürdistanlılar ve Ortadoğu halkları için taşıdığı önemi ele alan bir konuşma yaptı.

Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimlerinin barış sürecinin geleceği ve Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından özel bir önem taşıdığını belirten Demirbağ, AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kurmaya çalıştığı dikta rejimini engelleyebilecek tek gücün HDP olduğuna vurgu yaptı.

HDP’YE DESTEK ÇAĞRISI

HDP’nin % 10 barajını aşıp parlamentoya girmesi ve güçlü bir şekilde tüm ezilenleri temsil edebilmesi için diasporada yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip olan 400 bin Türkiye ve Kürdistanlıya büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Demirbağ, emekten yana olan ve barış sürecinin anlaşma ile sonuçlanmasını isteyen herkese oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu.

Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin dayanışma mesajlarının okuduğu kutlamalarda, Rojava devrimi ve Kobanê direnişini selamlayan sloganların yanı sıra “Biji Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” gibi sloganların yoğun olarak atıldığı gözlendi.

‘2016 NEWROZU’NDA ÖCALAN VE SİYASİ TUTSAKLAR ÖZGÜR OLACAK’

Osman Baydemir, Kürt Halkının kararlı tutumu sonucu Türk devletinin Kürt Halk Önderi Öcalan’la görüşmek ve müzakere etmek zorunda kaldığını belirttikten sonra, Mahabat’tan Hewler’e, Hewler’den Kamışlı’ya kadar 40 milyon Kürdün desteğiyle önümüzdeki yılın Newroz’unda Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşacağını söyledi.

2016 Newroz’unun aynı zamanda cezaevindeki tüm siyasi tutsaklara özgürlük getireceğine olan inancını dile getiren Baydemir’in , “Bugün Amed’de Newroz milyonların katılımıyla kutlandı. Bütün dünyanın gözü Amed Newroz’undaydı. Kürt Halkı artık korku duvarını yıkmıştır. Ülkenin dört bir yanında bir araya gelip Newroz’u kutladı. Bugünleri şehitlerimizin fedakarlıklarına borçluyuz” şeklindeki ifadeleri Kürdistanlıların “Şehit namırın” sloganını atılmasıyla karşılık buldu.

Kürt halkının iradesi dışında Ortadoğu’da çizilen sınırların ortadan kalkacağını söyleyen Baydemir, bunun Kürdistan’ın değişik parçalarında yaşayan Kürt halkının ayağa kalkıp birlikte direnmesiyle mümkün olabileceğini söyledi. Kobanê direnişi sırasında diğer parçalarda yaşayan Kürdistanlıların ve peşmergelerin dayanışmalarını örnek olarak gösterdi.

KÜRTLER TÜM İNSANLIĞIN ONUR VE HAYSİYETİNİ KORUYOR

DAİŞ çetelerinin Ezidilere yönelik saldırı ve katliamlarına da değinen Baydemir, “Ezidi kardeşlerimiz 73. fermanı yaşadılar. Tüm dünya Kürt halkının çok din ve inançlı bir halk olduğunu bilmeli. Bir tarafımız Ezidi, bir tarafımız Sunni, bir tarafımız Alevi ama hepimiz Kürt ve Kürdistanlıyız” dedi.

Değişik inanç ve lehçeleri konuşmakla birlikte Kürt halkının tek bir halk olduğunun altını çizen Baydemir, “Bu farklılıklardan dolayı bizi birbirimize düşman edemeyecekler. Şengal, Kobanê, Kerkük ve Mahmur’da halkımız gögüsleriyle ve vücutlarıyla DAİŞ çetelerine karşı kalkan oluşturarak Ortadoğu’da yeni bir sayfa açtı. Tarih bu direnişi ve birliği altın harflerle yazacaktır. Bu direnişlerle sadece Kürdistan değil, tüm insanlığın onur ve haysiyeti korunuyor” şeklinde konuştu.

‘AKP ATLI GELDİ, YAYA GİDECEK’

Konuşmasında Kürtlerin Ulusal Birliklerinin önemine özel bir vurgu yapan Baydemir, 7 Haziran günü Türkiye ve Kürdistan’da yapılacak seçimlerin sonuçlarının önemine de değindi.

Baydemir, 1980 cuntasının getirdiği, AKP’nin iktidarını korumak için kullandığı % 10 barajını halkın desteğiyle kaldıracaklarını da ifade ettikten sonra AKP’nin atlı geldğini ve yaya gideceğini söyledi.

“Onların zulümlerine boyun eğmeyeceğiz. Ellerindeki kamçıyı alacağız ve bir daha bu kamçı ellerine geçmeyecek. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin tüm Ortadoğu halklarına umut ışığı olmuştur. Fars, Türk, Arap, Ermeni, Süryani kardeşlerimiz bilsinler ki, Kürt halkı özgürlüğüne kavuştuğunda onlar da demokrasiye ve onurlu bir barışa ulaşacaklardır” diye konuşan Baydemir, “Biz ya birlikte özgür oluruz, ya da ülkemizi özgürleştiririz” dedi.

İÇ ANADOLU KÜRTLERİNE ÇAĞRI

İsveç ve Avrupa’da çok sayıda İç Anadolu Kürdü olduğunu söyleyen Baydemir, İç Anadolu Kürtlerine şu cümlelerle seslendi:

“Sizler 300 yıldır sürgündesiniz. Biz biliyoruz ki, sizler sürekli sürgün yaşadınız. Ama artık tek bir Sunni ve Alevi Kürdü bile AKP’de görmek istemiyoruz. Başkalarının kapısında olanın toprak başına diye bir deyim vardır. Artık Kürt halkı başkasından medet ummamalı. Başkasından medet umanın her zaman başına bela gelmiştir” diyen Baydemir tüm Kürdistanlıların Newrozlarını kutladı ve seçimlerde HDP’ye destek vermelerini istedi.

Nasir Rezazi, Nuarin, Cömert, Koma NurDil, Miran ve Ferhat’ın okudukları Kürtçe türküler eşliğinde Kürdistanlıların halaya durdukları ve zılgıtlar çektikleri Newroz kutlamaları gecenin geç saatlerine kadar devam etti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER