'Öcalan'ın özgürlüğü için buradayım'

Avrupa’da yaşayan Kürtler Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi ile 3 koldan Fransa’nın Strasbourg kentine yürüyor.

'Öcalan'ın özgürlüğü için buradayım'
Avrupa’da yaşayan Kürtler Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi ile 3 koldan Fransa’nın Strasbourg kentine yürüyor. 2 Şubat’ta başlayan Luxembourg-Strasbourg kolunda yer alan Fatima Jazzmine Warsame, “Öcalan, bir filozoftur. Barış savaşçısıdır. Onun özgürlüğü için buradayım” dedi.


Avrupa’da yaşayan Kürtler, uluslararası komployu 16. yıl dönümünde protesto etmek ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi ile Almanya’nın Frankfurt, İsviçre’nin Bern ve Luxembourg’tan “Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Özgürlük“ sloganıyla Fransa’nın Strasbourg kentine yürüyor.

2 Şubat Pazartesi günü Luxembourg’taki Avrupa Adalet Divanı önünde başlayan yürüyüş, “PKK’nin üzerindeki yasak kaldırılsın“ şiarıyla sürüyor. Toplumun farklı kesimlerinin bulunduğu yürüyüşte, 20 yaşındaki gençten, 83 yaşındaki yaşlıya kadar, her yaştan insan var. Yürüyüşte farklı uluslardan insanlar da yer alıyor.

Bunlardan biri de Almanya’nın Kassel kentinden yürüyüşe katılan Fatima Jazzmine Warsame. Kürtlerle ilişkisinin 7 yıl Almanya’da bir iltica kampında başladığını belirten, Fatima Jazzmine Warsame, “Bana çok büyük ilgi gösterdiler bir aile gibiydik. Ben hayatım boyunca hiç bir zaman unutmam” diyerek anlatıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yazılarını okuduğunu vurgulayan Fatima Jazzmine Warsame, “Bana göre bir filozoftur. Barış savaşçısıdır. Onun özgürlüğü için buradayım” diye konuşuyor.

Fatima Jazzmine Warsame, yürüyüşe katılma amacını ve Kürtlerle olan ilişkisini ANF’ye anlattı.

İLTİCA KAMPINDA KÜRTLERLE TANIŞMA

İsminiz ne?

Fatima Jazzmine Warsame.

Aslen nerelisiniz?

Babam Etiyopya, annem ise Tunus ve Somalilidir. Şu anda da Almanya’da yaşıyorum.

Kürtleri nereden tanıyorsunuz?

7 yıl önce Almanya’ya geldiğimde kaldığım mülteci kampında Kürtlerle tanıştım. O zamanlar çocuklarıyla aram iyiydi, arkadaştık. Hepimiz yeni gelmiştik, hiç birimiz Almanca bilmememize rağmen çok iyi anlaşıyorduk. Büyük paylaşımlarımız vardı. İyi insanlardı. Sıcak ilişkilerimiz vardı, bir aile gibiydik. Çok etkilendim. Almanya devleti o aileyi Türkiye’ye geri gönderdi. Bir daha görmedim. Kürtlerle olan ilişkim o günden bu yana devam ediyor.

Nerede yaşıyorsunuz? Bu yürüyüşe nasıl katıldınız?

Ben Almanya’nın Kassel kentinde yaşıyorum. Orada Kürt arkadaşlarım var. Sürekli etkinliklerine gidiyorum. Ancak ilk defa uzun bir yürüyüşe katılıyorum. Buraya Kürt arkadaşlarımla birlikte geldim.

’KÜRTLERİN TALEBİ BENİM DE TALEBİMDİR’

Neden böyle bir yürüyüşe katılma ihtiyacı hissettiniz?

Özgürlükleri savunan, sol ve demokrat biriyim. Bunun için her fırsatta bir şeyler yapıyorum. Kürtlerin barış ve özgürlük talepleri benim de taleplerimdir. Eğer ben bugün Kürtler ile dayanışma içerisinde olamıyorsam o zaman ben kendime insanım diyemem, çünkü Kürtlerin yaşadığını benim halkım da yaşadı. Ben küçükken bu acıları gördüm, yaşadım. Ailem El Şebab terör örgütünün baskılarından dolayı kaçıp, ülkeyi terk etti. Onun için Kürtlerin yaşadığı acıları hissediyorum. Abdullah Öcalan gibi biri cezaevinde olmamalı. Onun özgürlüğü için buradayım.

Kürtlerin yürüttüğü mücadeleyi nasıl görüyorsunuz?

Kürtlerin üzerinde büyük baskılar var. Bütün dünya buna karşı sessiz bu ikiyüzlülüktür. Ancak Kobanê’deki zafer bende büyük bir heyecan yarattı. Eğer bugün burada bu kadar Kürt bir araya gelip mücadele ediyorsa bu kazanılmıştır demektir. Umut ediyorum ki bir gün benim ülkemde de insanlar mücadele eder ve demokrasiyi getirir. Çünkü Kürtlerin Kobanê zaferi bu umudu veriyor.

Kürtler, liderleri Öcalan’ın özgürlüğü için Avrupa’nın 3 merkezinden Strasburg’a yürüyor. Sen de bu yürüyüştesin. Öcalan’ı tanıyor musun?

Evet, Abdullah Öcalan’ı tanıyorum. Şimdiye kadar çok sayıda yazı ve makalesini okudum. Bana göre entelektüel ve birikimli biri. Bir özgürlük savaşçısıdır. Halkının özgürlük ve barış mücadelesini çok iyi veriyor. 

‘NİÇİN YÜRÜDÜĞÜMÜ BİLİYORUM’

Günde ortalama 30 kilo metre yürünüyor ve hava çok soğuk. Zorlanmıyor musunuz?

Ben 7 yaşındayken ailemle birlikte Somali’den Kenya’ya kaçarken tam 25 günde sınırı geçmiştik. Hep yürüdük. Bu tür yürüyüşlerin yabancısı değilim. Tabii ki insan yoruluyor, ayaklarım ağrıyor. Ama bu sorun değil. En büyük sorunum, havanın soğuk olmasıdır. Üşüyorum. Beni biraz zorlayan hava koşulları. Ama insan niçin yürüdüğünü bilirse sorun olmuyor. Burada birçok yaşlı insan var. Onları görünce yorgunluğu hissetmiyorum.

Evet, yürüyüşte 80 yaşındaki insanlar bile var. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Etkileyici. İnsan bu yaşlı amcaların bu çabasına hayranlık duyuyor. Büyük bir emek gerçekten. Bu konuda bir anımı paylaşmak istiyorum. Biz yürüyüşe katılmak için sabah Saarbrücken’den otobüslerle Lüksemburg’a gelirken etrafta bir sürü genç vardı. Onlarda yürüyüşe katılacağını düşünmüştüm ancak biz otobüse binerken bir sürü yaşlı amca da bindi ama onlar binmedi. Çok şaşırmıştım. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2015, 12:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şemdinli!
Şemdinli! - 9 yıl Önce

helal! helal ! helal! başka dieneblecek bişey yok !!!

SIRADAKİ HABER