Oyumuz HDP’ye kadınlar Meclis'e

İstanbul Kadın Seçim Koordinasyonu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kadın, barış, özgür ve eşit yarınlar için , "Oylar HDP'ye kadınlar Meclis'e" şiarıyla Tünel'den Galatasaray'a yürüdü.

Oyumuz HDP’ye kadınlar Meclis'e
İstanbul Kadın Seçim Koordinasyonu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kadın, barış, özgür ve eşit yarınlar için , "Oylar HDP'ye kadınlar Meclis'e" şiarıyla Tünel'den Galatasaray'a yürüdü. HDP Kadın milletvekilli adayların ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, halay çekip, horon tepen kadınlar, Sakine Cansız’ların bıraktığı mücadele ve direniş mirasını meclise taşıyacaklarını haykırdı.


"Oylar HDP’ye kadınlar meclise” şiarıyla bir araya gelen kadınlar, barış, özgürlük, eşitlik, adalet için oylarını HDP’ye vereceklerini Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e yaptıkları görkemli yürüyüşle duyurdu. HDP kadın milletvekili adaylarının ön saflarda yerini aldığı eylemde, kadınlar Kürtçe, Türkçe seçim müzikler ile erbane ritmi eşliğinde saatlerce hayal çekip, horon tepti. “Özgürlüğümüzü örgütlüyoruz 7 Haziran’da buluşuyoruz” yazılı pankart ile “Oyumuz HDP’ye, kadınlar meclise” dövizleri açıldığı yürüyüşte, hep bir ağızdan “Jin jîyan azadî”, “Oyumuz HDP’ye kadınlar Meclis’e”, “ Bijî yekitiya jinan”, “Barajlar yıkılsın Tayyip altında kalsın”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” , “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganları atıldı. Üzerinde “Azadî, HDP, erkek adaleti adalet değildir,” yazılı rengarenk balonlarıyla İstiklal Caddesi’ni adeta gökkuşağı renklerine boyayan kadınlara, kafe ve restoranlardan oturan kadınlardan ıslık ve alkışlı destek geldi.

‘MAĞDURİYET TARİHİNDEN DEĞİL MÜCADELE TARİHİNDEN GELİYORUZ’

Tünel Meydanı’na varan kadınlar, çektikleri halaylarla şenlik meydanına dönüştürdüğü meydanda, HDP milletvekili adayları teker teker söz aldı. “Yaşasın kadın dayanışması” eşliğinde söz alan HDP milletvekili adayı Filiz Kerestecioğlu, “Bize ‘ananı da al git’ dediler, ‘her kürtaj bir Uludere’dir’ dediler, ‘fıtratımızda eşitlik yok’ dediler, ‘kadın erkek eşit olmaz dediler’, ‘üç çocuk doğur’ dediler. Biz analarımızı, kardeşlerimizi, kendi hem cinslerimizi akarak o barajları yıkacağız başlarına” diye konuştu.

İktidardan kadınlara hayatına müdahale ettikçe, erkeklerin de kadınlara her şeyi yapmakta kendilerinde hak gördüğünü belirten Kerestecioğlu, bu nedenle tüm kadın cinayetlerinde o tepedekiler sorumlu olduğunu vurguladı. “Bizler o cinayetleri engelleyeceğiz” diyen Kerestecioğlu, “Bedenimize, emeğimize, kimliğimize yapılan tüm müdahalelere karşı hep birlikte sokağın sesini meclise taşıyacağız. Biz kadınlar bir mağduriyet tarihinden değil bir mücadele tarihinden geliyoruz. Bizim mağduriyetlere sığmayacak kadar mücadele tarihimiz var. O nedenle gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük” dedi.

AKP’NİN ERKEK EGEMEN ANLAYIŞINI SANDIĞA GÖMECEĞİZ

Filiz Kerestecioğlu’ndan sonra söz alan HDP milletvekilli adayı Gülsüm Ağoğlu’nun ise “Herhalde önce soyadımı değiştirmem lazım” diye espri yararak sözlerine başlaması herkesi güldürdü. Kadınlara, “Bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük bir güç alıyoruz” diye seslenen Ağoğlu şöyle konuştu: “Bizler yüzde 51’iz, bizler doğanın devrimci ve dönüşümcü gücüyüz, bizler kadınız, bizler tarihin geri sayfalarında bırakılmaya çalışılan ataerkil erkek egemen düzeninin üzerimizde kurmaya çalıştığı baskıyı sokakta bertaraf etmeye çalışanlarız, bizler tekrar bu haklarımızdan vazgeçmemek için, tarih yazmak için, AKP’yi ve AKP’nin erkek egemen anlayışını sandığa gömmek için, 8 Haziran itibariyle horona, halaya, zeybeğe durmak için oylarımızı HDP’ye, kadınlarımızın sözünü meclise taşıyacağız” dedi.

‘SAKİNELERİN BIRAKTIĞI MİRASLA MECLİS’E’

Gülsüm Ağoğlu’nın ardından HDP milletvekili adayı Meliha Varışlı söz aldı. Konuşmasını Kürtçe yapan Varışlı , “Merhaba özgür kadınlar” diyerek kadınları selamladı. “Kadınlar barıştır, eşitliktir, adalettir” diyen Varışlı, kadının yer almadığı bir dünya düzeninin barış beklemenin hayal olduğunu hatırlattı. Kadınların beş bin yıldır devlet tarafından ötelendiğini tacize, şiddete ve tecavüze uğradığın vurgulayan Varışlı, bu zulmü ancak ve ancak HDP’li kadınların durdurabileceğini vurguladı. HDP’nin gücünü Sakine Cansız’lardan aldığını hatırlatan Barış, “Onların şahadeti ve Kobanê’de direnen kadınların karşısında başımızı eğiyoruz ve onların bıraktığı yoldan devam edeceğiz” dedi.

Söz alan HDP milletvekili adayları Ayşe Çınar, kadınlar olmadan bir çözümün mümkün olmayacağını vurgularken, Elif Bulut , “Biz barış ve toplumsal eşitsizliğe karşı isyandayız ve bu isyanı meclise taşıyacağız” dedi. Fatma Özdemir ise bugün Kandil’den Rojava’ya, Kürdistan’dan Batı’ya Sakine Cansız’ların, Arîn Mirkan’ların, Kader Ortakaya’ların verdiği mücadele sayesinde bir arada olduklarını vurgulayarak, “Bizler onların bize bıraktığı mücadele ve direnme mirasıyla şiddeti bertaraf edeceğiz ve özgür bir toplum yaratacağız” dedi.

Konuşmalar ardından “ Sara, Rojbîn, Ronahî”, “ Jin jîyan azadî” sloganları atan kadınlar, akşama kadar eğlendi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2015, 19:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER