Özgecan için on binler meydanlarda

Mersin’in Tarsus ilçesinde katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için Ergani, Nusaybin, Mersin, Siirt, Hakkari, Yüksekova, Doğubayazıt, Muş ve Halfeti’de on binler alanlara çıktı.

Özgecan için on binler meydanlarda
Mersin’in Tarsus ilçesinde katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için Ergani, Nusaybin, Mersin, Siirt, Hakkari, Yüksekova, Doğubayazıt, Muş ve Halfeti’de on binler alanlara çıktı. 


ERGANİ

Amed’in Ergani ilçesinde yapılan yürüyüşle, Mersin'in Tarsus ilçesinde vahşice katledilen Özgecan Aslan ve Çermik'te eşi tarafından bıçaklanarak katledilen Meryem Yılmaz (27) katliamları kınandı. Selis Kadın Derneği öncülüğünde yapılan yürüyüşe HDP ve DBP ilçe yöneticileri, belediye eş başkanları, Eğitim Sen, ESP yöneticileri ve kitle katıldı. Selis Kadın Derneği önünde bir araya gelen kitle, Mahsun Karaoğlan Parkı'na yürüdü. Yürüyüşte, "Jın, Jiyan, Azadi", "Tecavüz erkeklikse ben erkek değilim", "Bana ne giyeceğimi değil, oğluna tecavüz etmemeyi öğret", "Tecavüz insanlık suçu Özgecan'ı unutma" dövizleri ve Özgecan ile Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları taşındı. Kadınlar adına konuşan SELİS Kadın Derneği üyesi Fatma Oyan, Özgecan'ın katledilmesinin bir kez daha kadınların yaşam hakkının yok edilmek istendiğini gerçeğini gözler önüne serdiğine işaret etti. 

Meryem Yılmaz'ın katledilmesine de değinen Oyan, "AKP Hükümeti'nin kadın politikası kadını yaşamın tüm alanlarında izole etmektir. Yasalar kadını korumadığı gibi katil erkekleri temize çıkarmaktadır. Bugün öldürülen kadınların çoğu sözde yasal koruma altında olan kadınlardır" dedi. 

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise DBP Genç Kadın Meclisi öncülüğünde Özgecan Aslan'ın katledilmesine tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Barış Parkı önünde bir araya gelen ve aralarında DBP ve HDP ilçe yöneticileri, Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, Nusaybin Barış Anneleri Meclisi üyeleri, KJA aktivistleri, KESK İlçe Kadın Meclisi üyeleri ve öğrenciler, Mitani Kültür Merkezi'ne yürüdü. Yakalarına Özgecan'ın fotoğraflarını taşıyan kadınlar adına konuşan Meclis Üyesi Sidar Ziyanek, Türkiye'de son dönemde kadına yönelik artan şiddet, tecavüz, taciz ve katliamların egemen sistemin bir parçası olduğuna vurgu yaptı. 

Yapılan açıklamaların ardından kitle Çağ Çağ Caddesi'ni kısa bir süre trafiğe kapattıktan sonra eylemlerine son verdi.

MERSİN

Mersin'in çeşitli liselerinde okuyan öğrenciler, okul çıkışında yürüyüşler yaparak taziye evini ziyaret etti. Mersin'de bulunan kadın örgütleri ve sivil toplum örgütleri ise yaptıkları basın açıklamaları ile cinayeti lanetledi.

Mersin'in birçok noktasında Özgecan Aslan için yürüyüşler gerçekleştirilirken, Kiretmithane Mahallesi'nde bulunan taziye evi ise ziyaretçi akınına uğruyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan taşeron işçiler, Özgecan'ın evine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye çıkışında kısa bir açıklama yapan işçiler, katillerin en ağır cezaya çarptırılmasını istedi. 

Cinayetin yaşandığı günden bu yana Mersin'de çeşitli liselerde okuyan öğrenciler de Aslan ailesini yalnız bırakmıyor. Ders çıkışlarında 100 kişilik bir öğrenci grup, taziye evine ziyarette bulundu. Taşıdıkları dövizlerle hükümetin kadına dönük politikalarına dikkat çeken öğrenciler, başka Özgecanlar ölmesin diye sokaklarda olduklarını ifade etti. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi ise Forum Alışveriş Merkezi önünde yaptığı basın açıklaması ile Özgecan cinayetini lanetledi. Açıklamayı yapan EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, kadına yönelik şiddetin son bulmasını istedi. Kadına dönük şiddetin baş sorumlusunun Cumhurbaşkanı olduğunu söyleyen Atar, Özgecan'ın katilleri hak ettiği cezayı alana dek olayın takipçisi olacaklarını belirtti. 

SİİRT

Siirtli kadınlar, Özgecan Aslan'ın katledilmesine kınamak amacıyla Siirt Belediye binasında basın toplantısı düzenledi. Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir, kadın cinayetlerinde, kadın bedeni, davranışı, yaşam ve giyim tarzının tartıştırılarak cinayetlerin normalleştirilmeye çalışıldığını işaret etti. "Bize çözüm olarak 'tecavüzcülere karşı çığlık atmayı öğretin 'diyen bakan, Özgecan'ın çığlığını duyabildi mi?" diye soran Epözdemir, "Sorunun asıl kaynağı cinsiyetçi, ayrımcı, kadını ötekileştiren eril zihniyettir. AKP iktidarlarında kadın kırımının sürekli tırmanması tesadüfü değildir" dedi. 

HAKKARİ

Hakkari'de çoğunluğu kadın, on bine yakın kiyi, Binevş Kadın Merkezi öncülüğünde Belediye binası önünde bir araya gelerek, Mersin'in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan için yürüyüş gerçekleştirdi. Üzerlerinde Özgecan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyan kadınlar siyahlara büründü. Yürüyüşe, lise öğrencileri dersleri boykot ederek katıldı. Sık sık, "Katil devlet hesap verecek", "Jin, jiyan, azadî" ve "Özgecan'ın hesabı sorulacak" sloganlarının atıldığı yürüyüşte "Özgecan'ın katilleri hesap verecek", "Bu ülkede tecavüz suç değil 'kadın' olmak suç" ve "Tecavüzcü devlet istemiyoruz" dövizleri taşındı. Yürüyüş boyunca artan kitlenin sayısı, Hakkari Devlet Hastanesi civarına varıldığında on bine ulaştı. Belediye binası önünde son bulan yürüyüşün ardından kadınlar adına Binevş Kadın Merkezi koordinatörü Özgül Doğan açıklama yaptı. 

Yaşanan vahşetin asıl suçlularının hiyerarşik ve iktidarcı eril zihniyetin kendisi olduğunu ifade eden Doğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bazı AKP bakanlarının kadınlara dönük sözlerini hatırlatarak, "Bu sözlerden sonra bu ülke için söylenecek başka bir söz kalmamıştır" dedi. Sokaklara çıkarak, erkek şiddetine karşı tutum alarak, erkek terörünün son bulacağını söyleyen Doğan, "Bugüne kadar sürekli kadına ne yapması gerektiğini, nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenler artık susmalılar. Bu kadar kışkırtılmış erkeklik saldırganlığı ortada dolaşırken kadını terbiye edilme yaklaşımından vazgeçilsin. Terbiye etmek istiyorlarsa canavarlaşmış erkek zihniyetini terbiye etsinler" diyerek, tepkisini dile getirdi. 

Açıklamanın ardından kitle "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile dağıldı.

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise Gever Kadın Meclisi ve KESK Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen binlerce kadın, Özgecan için Sanat Sokağı'ndan Cengiz Topel Caddesi'ne yürüyüş düzenledi. Lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra seçilmişler ve siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı yürüyüşte, Özgecan'ın fotoğrafları ile "Devlet tecavüzcüyü koruma, aklama, yargıla; Kadın cinayetleri politiktir" pankartı taşındı. Özgecan anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Gever Kadın Meclisi'nden Reyhan Ören, Özgecan'ın eril devletin yarattığı zihniyetin kurbanı olduğunu söyledi. Kadınlar olarak erkek devlet şiddetine karşı mücadelelerini yükselteceklerini belirten Ören, "Biz kadın haklarının aktivistleri olarak kadınlar, toplumun ışığı ve rehberi olarak kabul eden ve böyle yaşama geçiren özgür ve demokrat kadınlar Gever'den sesimizi Özgecan'ın katledilişine karşı yükseltiyoruz. Kobanê'nin devrimci kadınlarının ruhuyla Özgecan'ın katillerine meydan okuyoruz" ifadesinde bulundu. 

KESK Kadın Meclisi'nden Sezen Solhan ise Ahmed Arif'in "Uy Havar" şiirinden bir mısra okudu. 

Konuşmaların ardından binlerce kadın polislerin konuşlandığı Eczaneler Sokağı'nda zırhlı araç ve polislerin arasından geçerek "Erkek vuruyor, devlet kuruyor", "Özgecan'ın katili, AKP'nin adaleti" ve "Jin, jiyan, azadi" sloganlarını haykırdı. Kadınlar yürüyüşlerini caddelerde tur atarak sonlandırdı.

DOĞUBAYAZIT 

Özgecan için alanlara çıkılan bir diğer nokta Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde ise Ağrı Barosu Doğubayazıt Temsilciliği'ne bağlı avukatlar açıklama gerçekleştirildi. Temsilcilik önünde yapılan açıklamada, Kobanê’de yaşanan şiddet ve tecavüzün vahşetler karşısında kelimelerin tüm anlamını yitirdiğini belirten Avukat Suna Kılıç, "Talihsizliğimiz odur ki erki temsil eden kimi yetkili ve etkiler kadına dair zavallıca açıklamalar yaparak, toplumsal varlığımızı daha da kötü bir noktaya doğru itmişlerdir. Kadını erkeğe bağımlı hale getiren cinsiyetçi politikalar ve eril yasalar sonucu, kadın kıyımları hızla artmıştır. Dün Dilan Doğan, Şengal'de tecavüze uğrayan kadınlar, bugün ise Özgecan Aslan, yarın sizin kızınız, kardeşiniz, belki de siz olacaksınız. Özgecan Aslan şahsında yapılan kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti kınıyor ve lanetliyoruz" diye konuştu.

İlçede okuyan liseli gençler ise İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, açıklama ve yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte sık sık, "Jin jiyan azadi", "Türkiye uyuma kadınlara sahip çık", "Özgecan Bazid seninle" sloganları atılırken, Aslan'ın fotoğrafları taşındı.

Açıklamanın ardından gençler yürüyüşle Ehmedê Xani Parkı'na kadar yürüdü.

MUŞ

Muş'ta Emek ve Demokrasi Kadın Platformu, Belediye Meydanı'nda Özgecan Aslan'ın katledilişini yaptığı açıklamayla protesto etti. Açılamaya platform üyelerinin yanı sıra DBP, HDP yönetici ve üyeleri, Muş Kadın Derneği aktivistleri ve kitle katıldı. "Erkek şiddetini kınıyoruz, yasta değil isyandayız" pankartı, "Erkek öldürüyor, devlet koruyor", "Hepimiz Özgecanız" dövizleri açan kitle sık sık, "Jin jiyan azadî" sloganları attı. Platform adına açıklama yapan Tuba Yılmaz, Aslan'ın tecavüz edilerek katledilişini nefretle kınadı. Erkek egemen sistem içerisinde kadınlar için hiçbir yerin güvenli olmadığını söyleyen Yılmaz, Özgecan cinayetinin münferit vaka olmadığını, sistematik kadın katliamının bir parçası olduğunu ifade etti.

DBP İl Eş Başkanı Nursel Yiğit de her geçen gün kadına şiddet olaylarının ve kadın cinayetlerinin arttığına işaret ederek, kadın katliamlarının durması için mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.

Kitle, "Kadına uzanan eller kırılsın" sloganları atarak dağıldı.

VAN

Özgecan'ın katledilmesine bir tepki de Van'dan geldi. Kentteki özel halk otobüslerinin şoförleri, otobüslerine Aslan'ın fotoğraflarını astı. 

HALFETİ

Urfa’nın Halfeti ilçesinde kadınlar, Özgecan’ın katledilmesini ve AKP hükümetinin politikalarını protesto etti. Halfeti Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen ve KJA bileşenlerinin destek verdiği eylem için kadınlar DBP Halfeti İlçe Örgütü önünde bir araya geldi.

Yüzlerce kadının katıldığı eylem için kadın DBP İlçe Örgütü önünden Halfeti Hükümet Konağı’na kadar yürüyüş yapıldı. Kadınların eylemine erkeklerde destek verirken, DBP Urfa İl Eş Başkanı Yasamin Kılıç, Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Durmuş ve DBP ve HDP’li yöneticiler de eylemde yerini aldı.

Sık sık “Yasta değil isyandayız”, “Jin jiyan azadî”, “Kadına uzanan eller kırılsın” ve “Hepimiz Özge’yiz öldürmekle bitmeyiz” sloganları atıldı. “Tecavüze ve kadın katliamlarına başkaldırıyoruz. Özgecan’ın hesabını soracağız” pankartının taşındığı yürüyüşte “Batsın bu dünya yeniden kurarız”, “Kahrolsun cinsiyet ayrımcılığı”, “Erkeklerin sevgisi her gün 3 kadın öldürüyor”, “Tecavüz insanlık suçudur”, “T.C.AVÜZ” ve “Kadın cinayetlerine son” yazılı dövizler taşındı. Eyleme katılan herkesin yakasında siyah kurdele takması ise dikkat çekti.

Çoğunluğunu genç kadınların oluşturduğu yürüyüşü Hükümet Konağı’na varıldığında Özgecan şahsında tüm katledilen kadınlar için yapılan saygı duruşunun ardından basın açıklaması ile devam etti. Kadınlar adına basın metnini KJA üyesi Naide Sağlamcan okudu. Yakılmamak için yıkacağız diyerek başlayan Sağlamcan, “Mersin’de hunharca katledilen 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın ve yaşamdan koparılan tüm kadınların hesabını soruyoruz” diye belirtti.

Özgecan’ın bedenini yakanların elindeki ateşin fitilini “fıtrat”la tutuşturulduğunu ifade eden Sağlamcan, o ateşin cezasızlık ve erkeklik indirimleriyle körüklendiğini, gericilikle ve pohpohlanan erkek egemenliği ile de her tarafa yayılarak tüm kadınları ateş hattının orta yerinde bıraktığını söyledi. Her an her yerde tehdit edilirken yapacakları tek şeyin “Yakılmamak için yıkmak” olduğunu kaydetti.

Kadınlar yapılan basın açıklamasının ardından tekrardan DBP İlçe Örgütü’ne geçerek yaşanan kadın cinayetlerinin önüne geçebilmek adına toplantı gerçekleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER