Peşmergeden ulusal birlik mesajı

Federe Kürdistan Bölgesi peşmergeleri Kobanê’nin özgürleşmesinin ulusal birlik için önemli olduğunu ve YPG/YPJ ile peşmerge arasında hiçbir fark olmadığını ifade ettiler.

Peşmergeden ulusal birlik mesajı
YPG/YPJ savaşçıları Kobanê’nin batı cephesinde Fırat’ın diğer yakasında işgal altındaki Cerablus’u izlemeye başladı. Qiran köyündeki YPG/YPJ’liler “Topraklarımızı özgürleştireceğiz” derken, Güney Kürdistan peşmergeleri Kobanê’nin özgürleşmesinin ulusal birlik için önemli olduğunu ve YPG/YPJ ile peşmerge arasında hiçbir fark olmadığını ifade ettiler.


Kobanê kent merkezinin özgürleştirilmesinin ardından YPG/YPJ öncülüğünde köyleri kurtarmaya dönük başlatılan ikinci hamle kapsamında köyler adım adım özgürleştiriliyor. Doğu, batı ve güney cephelerinde devam operasyonlarla DAİŞ çeteleri Kobanê kent merkezinden kilometrelerce mesafeyle uzaklaştırılırken, direnişçiler DAİŞ’in doğu hattında üstlendiği Girê Spî’ye (Tel Ebyad) batı hattında ise Cerablus kenti sınırına dayandı. Kuzey Kürdistan sınır hattı üzerinden Kobanê’nin batı cephesinde özgürleştirilen köyleri bir bir geçtikten sonra ulaştığımız nokta Qiran köyü. Kobanê kent merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Qiran’daki en dikkat çekici ayrıntı, Cerbalus ile Kobanê arasında sınır olan ve Kuzey Kürdistan’dan güneye doğru uzanan Fırat Nehri. Yoğun bir hareketliliğin olduğu Qiran’ın hemen bir kilometre ötesinde ise çetelerin işgali altında bulunan Çariqlî köyü bulunuyor. Savaşçıların Çariqlî’ye karşı mevzilendiği köyde, zaman zaman silah sesleri yükseliyor.

‘KÖYLERİ BİR BİR TEMİZLİYORUZ’

Kobanê’ye göre çok daha küçük bir kent olan ve özgürleştirilen son nokta ile arasında yaklaşık 7 kilometre mesafe bulunan Cerablus’un da çıplak gözle izlenebildiği Qiran köyünde, konuştuğumuz YPG’li Îdo Ehmed, Kobanê’nin tüm köylerinin kısa bir süre içerisinde çetelerden temizleneceğini ifade etti. DAİŞ saldırıları ile birlikte YPG’ye katılan ve aynı zamanda bulunduğumuz Qiran köyünden olan Ehmed, kent zaferinin ardından köyleri kurtarmaya dönük başlattıkları ikinci hamlenin aralıksız devam edeceğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “DAİŞ saldırdığında ailelerimiz evlerini terk etmek zorunda kaldı. Uzun süren bir direnişin ardından önce kentte zafere ulaştık şimdi ise köyleri bir bir temizliyoruz. Şuan da doğup büyüdüğüm Qiran köyündeyiz. Hemen bir kilometre ötede DAİŞ var ama bu çetecileri topraklarımızdan tamamen temizleyeceğiz.”

‘KOBANÊ ULUSAL BİRLİK AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR AŞAMA’

DAİŞ çetecilerinin saldırılarına karşı Kobanê’yi savunmak üzere Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin kararı ile gelen peşmerge komutanlarından Tariq Ehmed Elî ise operasyonlarına ilişkin, “Kobanê’de kardeşlerimizle birlikte işgalcilere karşı savaştık ve savaşmaya devam ediyoruz. Kobanê direnişi ve zaferi ulusal birlik açısından da çok önemli bir aşama oldu. Bir damla kanımız olduğu müddetçe Kürdistan toprağını işgal eden çetecilere karşı savaşacağız” diye konuştu. YPG kıyafeti ile direnişe katılan peşmerge Şakir Omer de, “YPG/YPJ ile Peşmerge arasında bir fark yoktur. Burada birlikte bize düşman olanlara karşı savaşıyoruz. Kobanê özgürleşti, köyleri de çetelerden kurtaracağız”  ifadelerini kullandı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 20:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER