RSF: Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülkeden 149. sırada

RSF basın özgürlüğü endeksini yayınladı. Türkiye listede 180 ülke içerisinde 149 sırada yer aldı.

RSF: Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülkeden 149. sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınladı. Listede Türkiye, 180 ülke arasında 149. sırada yer aldı.

RSF’in her yıl bir kez yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde listesinde Avrupa ülkelerinin düşüşte olduğu gözlendi.

Liste 2013 Ekim-2014 Ekim arası dönem dikkate alınarak hazırlandı.

Avrupa ülkelerinin durumu

Avrupa ülkeleri arasında 24 basamaklık düşüşle İtalya 73’üncü sıraya yerleşti. Mafya tehditleri, saldırılar ve asılsız suçlamalarla açılan davalarla medya kuruluşları ve gazetecilere uygulanan baskı, İtalya’nın gerilemesinde etkili olduğu öğrenildi.

Listenin son 4 sırasında Suriye, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre yer alıyor.

Rusya, geçen yıla kıyasla dört basamak gerileyerek 152’nci sırada yer aldı.

Raporda, “Rusya medyasında Kırım’ın ihlalinin eleştirilmesine hiçbir şekilde izin verilmiyor” denildi.

Tayland, Kazakistan ve Mısır, “ulusal güvenlik” gerekçesiyle medyaya baskı uygulayan diğer ülkeler olarak anıldılar.

En iyiler

ABD’nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kentinde polisin siyahları öldürmesini protesto edenleri ve polisin şiddetini görüntüleyen basın mensuplarının gözaltına alınmış olması, ABD’yi 3 basamak gerileterek 49. sıraya düşürdü.

Basın özgürlüğünde en büyük yükseliş ilgili yasaları düzelten Moğolistan’da oldu. Ülke 34 basamak birden yukarıya fırlayarak 54’üncü sıraya yerleşti.

Listenin ilk sırasında Finlandiya, Norveç ve Danimarka yer aldı.

RSF’nin hazırladığı raporda hazırlanırken 87 farklı kriter dikkate alınıyor.

Türkiye’de gerileme sürüyor

Türkiye önceki yıla kıyasla beş basamak tırmanarak 149’uncu sıraya yerleşti. Türkiye’nin basın özgürlüğü puanı 44,16 olarak açıklandı. Ancak RSF, internet sansürünün ağırlık kazanması, davalar, eleştiri getiren gazetecilerin işlerine son verilmesi, bazı konulara yayın yasağı getirilmesi gibi faaliyetlerle Türkiye’de gerilemenin sürdüğünü söyledi.

RSF ayrıca, söz konusu ihlallerin de, geçen yolsuzluk skandal iddialarıyla sarsılan iktidarın, hukuk devletini istediği gibi kullanarak, bir numaralı düşmanı Fethullah Gülen Cemaati’nin etkisini kırmak için bu iddiaları boğma yoluna gittiği bir süreçte yaşandığını duyurdu.

Türkiye daha önce 2012’de 179 ülke arasında 148, 2013’te 179 ülke arasında 154, 2014’te 180 ülke arasında 154. sırada yer almıştı.

RSF Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nin İngilizce metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2015, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER