RSF'den yayın yasağına tepki

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, IŞİD’in Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu personelini kaçırması olayıyla ilgili olarak Türkiye’deki haberlere getirilen yayın yasağını kınadı.

RSF'den yayın yasağına tepki

Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Türkiye ’nin Musul Başkonsolosluğu personelini kaçırmasıyla ilgili gelişmeyle ilgili yayın yasağını kınadı.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 16 Haziran’da IŞİD’in bilinmeyen bir yere götürdüğü Türkiye yurttaşlarının can güvenliğini gerekçe göstererek aldığı yayın yasağı için RSF, “Türkiye yetkilileri zorluklara yine sansürle karşılık verdi” değerlendirmesi yaptı.

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Büro temsilcisi Johann Bihr, “Bu düpedüz sansür, Türkiye halkının kamu yararı olan bir konuda bilgilenme hakkını ihlal ediyor” dedi. Bihr, “Medya, Irak’taki 80 rehineden söz edemeyecek” başlıklı bildiride şu tespiti paylaştı:

“Yetkililerin rehinelerin can güvenliğiyle ilgili kaygıları meşru karşılanabilse de, Ankara’nın Suriye’de izlediği politika tartışmanın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle, yetkililerin sorumluluklarıyla yüzleşmek yerine bir kez daha eleştirileri bastırmaya kalkışmaları kabul edilemez. Yargıyı hiçbir ölçüye sığmayan bu yasağı derhal kaldırmaya çağırıyoruz.”

Türkiye’de muhalefetin, uyarıları göz ardı ederek zamanında Musul Başkonsolosluğu’nu boşaltmadıkları gerekçesiyle başta Savunma Bakanlığı ve MİT olmak üzere yetkilileri sert şekilde eleştirdiği hatırlatılan RSF açıklamasında, yayın yasağı kararından iki gün önce Başbakan Erdoğan’ın, ‘medyayı kışkırtıcılıkla suçladığı’ ve ‘çok konuşmamalarını’ istediğine de dikkat çekildi.

Türkiye, RSF’nin 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında 180 ülke içerisinde 154. sırada yer alıyor. / İMC

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER