Sarıyıldız, 'özel harekat-asker çatışması' haberimizi Davutoğlu'na sordu

HDP Milletvekili Sarıyıldız, 'özel harekat polisleri ile operasyona çıkmak istemeyen askerler arasındaki çatışma' haberini Meclis'e taşıdı.

Sarıyıldız, 'özel harekat-asker çatışması' haberimizi Davutoğlu'na sordu
 HDP Milletvekili Sarıyıldız, 'özel harekat polisleri ile operasyona çıkmak istemeyen askerler arasındaki çatışma' haberini Meclis'e taşıdı. Sarıyıldız, Davutoğlu'na, "Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmak üzere Hükümetinizin bilinçli olarak askerleri çatışma bölgesine gönderdiği ve seçim öncesi bundan siyasi rant elde etmeye çalıştığı yönündeki iddialar doğru mudur" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, ANF'de yer alan, özel harekat polisleri ile asker çatışması konulu haberi Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu.

Sarıyıldız, soru önergesinde, Gazeteci Baki Gül’ün 16 Mayıs günü Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yayımlanan, özel harekat polisleri ile operasyonun genişletilmesine karşı çıkan askerler arasında çıkan çatışmada 3 astsubay ile 5 özel harekat polisinin yaşamını yitirdiğine yönelik haberine dikkat çekti.

Olayda yaşamını yitiren bazı askerlerin isimlerinin de verildiği haberde, çatışmanın kamuoyunda duyulmaması için ölen asker ve polislerin ailelerine 250 bin TL, yaralılara da 125 bin TL teklif edildiği ortaya çıkmış, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Mersin mitinginde konuyu gündeme getirmişti.

'İZLEME KURULU OLUŞTURULMALI'

Sarıyıldız, belli bir merkezden planlandığı aşikar olan kutuplaştırıcı strateji çerçevesinde asker ile gerilla arasında çatışma çıkarılıp, cenazeler üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, "Aynı merkezden HDP il ve ilçe binalarına yönelik dönük ırkçı ve silahlı-bombalı saldırılar tezgâhlanmakta ve hayata geçirilmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, şahsınızın ve Hükümetinizin diğer sözcülerinin yaptıkları açıklamaları emir olarak kabul eden kirli ellerin yaptıkları provokatif eylemler ülke genelinde seçim güvenliğini ortadan kaldırma noktasına getirmiştir. Gazeteci Baki Gül’ün imzasıyla yayımlanan haberdeki iddiaların araştırılması, son dönemde yaşanan provokasyonlarla ilgili  sorumluların açığa çıkartılması, diyalog ve müzakere sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için bir an evvel tarafsızlığından şüphe duyulmayan kişilerden oluşan bir İzleme Kurulu oluşturulmalıdır” dedi.

'BELLİ BİR MERKEZDEN Mİ YÖNETİLİYOR?'

Türkiye’nin geleceğini Başkanlık sistemine kurban eden, toplumu etnik ve inançlar üzerinden kamplaştıran tehlikeli gidişatın durdurulması ve seçim güvenliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Sarıyıldız, Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

"Yüksekova’da Özel Harekat polisleri ile operasyonun genişletilmesine karşı çıkan askerler arasında çıkan çatışmada 3 astsubay ile 5 özel harekat polisinin yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddianın araştırılması için herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır?

Olayın duyulmaması için de ölen astsubayların ailelerine 250 bin, yaralılara da 125'er bin lira para teklif edildiği doğru mudur?
Bu çatışmada ismi geçen Üsteğmen Mehmet Yıldız, ölen askerlerden Üsteğmen Mehmet Yaşar, ve Volkan isimli askerler Yüksekova ya da Şemdinli Jandarma Komutanlığı’nda kayıtlı mıdır?

Çıkan çatışmadan yaralandığı belirtilen asker ve polislerin Bursa’daki bir hastanede tedavi edildiği iddiası doğru mudur?

Hakkâri’de son 2 ayda zayiat adı altında yaralanan ya da yaşamını yitiren asker ve polis bulunmakta mıdır? 
Tahkim edilmiş ateşkese rağmen neden ısrarla PKK’ye yönelik askeri operasyonlar yapılmaktadır? Son 2 ay içerisinde PKK’ye karşı kaç askeri operasyon düzenlendi? Düzenlenen operasyonlarda kaç asker ve gerilla yaşamını yitirdi?

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmak üzere Hükümetinizin bilinçli olarak askerleri çatışma bölgesine gönderdiği ve seçim öncesi bundan siyasi rant elde etmeye çalıştığı yönündeki iddialar doğru mudur?

Çatışma senaryoları ile HDP binaları ve mitinglerine dönük ırkçı, silahlı-bombalı saldırıların belli bir merkezden yönetildiği yönündeki iddiaları araştırdınız mı? Seçim öncesi kutuplaştırıcı stratejiyi hayata geçiren söz konusu merkezin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve Hükümetiniz ile bir ilgisi var mıdır?

Diyadin ile başlayan ve Yüksekova’da yaşandığı iddia edilen çatışmaların, HDP’ye dönük saldırıların araştırılması için tarafsız kişilerden oluşan bir İzleme Kurulu kurulacak mıdır?"

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2015, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER