Savaşın ve direnişin izleri!

Kobanê’de DAİŞ çetelerinin işgal saldırıları sonucu Suruç’ta çadır kentlere yerleşen Kobanêlilerin her birinin farklı bir yaşam öyküsü var.

Savaşın ve direnişin izleri!
Kobanê’de DAİŞ çetelerinin işgal saldırıları sonucu Suruç’ta çadır kentlere yerleşen Kobanêlilerin her birinin farklı bir yaşam öyküsü var. Çadır kentlerde bedel vermeyen aile yok. Kimi torunlarını, kimi çocuklarını, kimi anne ve babalarını, kimileri de dedelerini bu savaşta kaybetti. Çadır kentlerde yaralanıp iyileşmeyi bekleyen Kobanêliler de çok. Ama hepsi de direnişin kalesi olarak tarihe geçen Kobanê’ye yüzünü çevirmiş durumda.


DAİŞ çetelerinin katliam amaçlı işgal saldırısı, Kobanê’de Kürt özgürlük mücadelesinin direniş geleneğine çarptı. Direnişin kalesi Kobanê’de her gün çetelere darbe üstüne darbe vurulurken, Şengal katliamının Kobanê’de yaşanmaması için kentten çıkarılarak Suruç’a gönderilen binlerce Kobanêli, zor koşullara rağmen çadır kentlere alışmaya çalışıyor. 50 günü aşkındır çadırlarda kalan Kobanêliler, soğuk havanın çetinliğine rağmen sitem etmeyi ayıplıyor. Çadır kentlerdeki kış hazırlıkları ve savaşın bıraktığı izler objektifimize yansıdı.

Kobanê direnişine katılan 4 çocuk babası YPG savaşçısı Murad Abbas, bundan 15 gün önce DAİŞ çeteleri tarafından katlediliyor. Murad Abbas’ın eşi Emine Lalo, kız çocukları 13 yaşındaki Nesrin, 8 yaşındaki Henen, 4 yaşındaki Marin ve 6 yaşındaki Mihemed Arîn Mîrkan Çadır Kenti’nde yaşıyor. Eşini savaşta kaybeden Emine Lalo’nun, YPJ savaşçısı olan kızı Amara Dersim Cezaa’da çıkan çatışmada yaşamını yitiriyor. Diğer bir kızı YPJ savaşçısı Stêra Welat ise, Kobanê direnişinde babasının silahını yerde bırakmadığını söylüyor. Evin en küçük çocuğu 4 yaşındaki Marin, babası ve ablasının yaşamını yitirdiğini bilmezken, 6 yaşındaki Mihemed ise, “Biji Berxwedana Kobanê” sloganlarıyla etrafa neşe kaynağı saçıyor.

Kobanê devriminin ilk gününden buyana YPG ve YPJ savaşçılar ile birlikte çalışan 60 yaşındaki  Nuredin Eli Sadiq, Kobanê’nin doğu cephesindeki Kaniya Kurda bölgesinde DAİŞ çetelerinin keskin nişancıları tarafından ayağından vuruluyor. Bir aydır gördüğü tedavinin ardından Arîn Mîrkan Çadır Kenti’nde koltuk değnekleri ile iyileşmeyi bekliyor.

12 yaşındaki Kobanêli Şiyar, bundan 50 gün önce DAİŞ çetelerinin eline düşmemek için Suruç’a geçmek isterken Türk devletinin mayını ile bir eli kopuyor. Tedavi gördükten sonra Rojava Çadır Kenti’nde yaralarının iyileşmesini ve Kobanê’ye tekrar geri dönmeyi bekliyor. Karnı acıkan Şiyar, ateşteki tencere başında beklerken objektifleri fark edince mayından kurtulan iki parmağıyla zafer işareti yapıyor.

Kürtçe eğitim gören çadır kentin minik çocuklar öğretmenleri tarafından yüzleri pastel boyalarla rengarenk çiziliyor. Oyuncağı teker olan çocuklar ise, çadır kentin etrafında kendilerine oyun alanları yaratıyor. Leğende elbise yıkayan annelerini taklit eden kız çocukları da soğuğa aldırış etmeden elbise yıkamayı çalışıyor. Güneşin kızıllığında zafer işareti yapan çadır kentin direnişçi çocukları…

Kobanê ile Suruç’u birbirinden ayıran sınırlar nedeniyle akrabalarını bile yıllarca göremeyen Kobanêliler, şimdi kaldıkları çadır kentlerde güvenlik nedeniyle etrafına çevrilen tel örgüleri bile artık tahammül edemeyen çocuklar, çadır kent güvenliğinden gizli tel örgüyü kesmeye çalışıyor.

İsmini yazmasını istemeyen Kobanêli bir kadın, 3 kız çocuğu ile birlikte çadır kentte yaşıyor. Bir ay önce Qeder adındaki kızı dünyaya geliyor. Eşinin ikinci evlilik yaptığı için çadır kente gelmeye yüzü tutmadığını ve Mersin’e göç ettiğini söylüyor.

Kobanê’de Koma Botan’da bağlama çalan Bozan Ehmed, Rojava Çadır Kenti’nde yaşıyor. Ehmed, şimdi de 12 yaşındaki kızı Silva ile birlikte çadırda bağlama çalıyor.

Çadır kent sakinleri, kış hazırlıklarına koyuldu. Her ihtimale karşı kış temizliği için kolları sıvamaya başlayan kadınlar, halı ve kışlık elbiselerini sulama havuzunda yıkıyor.

10 yaşındaki Ehmed, Kobanê’den geldiği günden beri saç tıraşı olmamış. Güneşli havayı fırsat bilen Ehmed’in babası çadırın orta yerinde eline aldığı makas ve tarakla Ehmed’i tıraş ediyor.

Kobanê Çadır Kenti’nde beton borudan yapılan küvetten banyo yapan 9 yaşındaki Sîdra, köpükten gözü yansa da annesinden yardım almamakta ısrar ediyor.

Çadır kentte yaşayan bir genç, uyanır uyanmaz başını yıkamaya koyuluyor. Uyuklayan gence ailenin fertleri yardıma gelmediğinden iş başa düşüyor; ibrikten suyu başına kendisi döküyor.

DAİŞ’in korkulu rüyası olan kadınların direnişi Kobanê savaşına damgasını vurarak dünya gündemine otururken, orta yaşlı geleneksel yönleri ağır basan erkekler oturduğu çadırdan kadından hizmet bekliyor.

Kobanê direnişini anlatan şarkılar dilden dile dolaşırken, Kobanê’den getirdiği küçük erbanesi ile ritim tutan bir çocuk, çadır kentte YPG direnişini seslendiriyor.

Bağ, bahçe ve tarlasından edilen Kobanêli kadınlar, çadırda kuruttukları mısır ve isotlarını kış için hazırlıyor.

70 yaşındaki Mihemed Şêxo, çadırının en güzel köşesinde asılı olan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin altında kaçak tütün sarıyor.

Görme engelli Xelef Şêxo, Rojava Çadır Kenti’nde bedensel engelli eşi ile 9 yaşındaki tek kızı Feride ile hayata tutunmaya çalışıyor.

Sonbaharın en sıcak günlerini yaşanırken, Kobanê Çadır Kenti’nde yaşayan yaşlılar da güneşin tadını çıkartıyor.

Çadır kentlerde Kobanê’deki direnişi anı anına Ronahi TV’den izlemek için ilk iş çanak antenleri kurmak oluyor. 

Rojava Çadır Kenti’nde yemek pişiren kadınlar, odun bulamadıkları için topladıkları kağıtları depoluyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 16:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER