Şemdinli'de askerlerin vurduğu Necdet Yaman defnedildi

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırında bulunan Derecik Beldesi’ne bağlı Samanlı Köyü’nde dün askerlerin silahla vurarak öldürdüğü Necdet Yaman’ın cenazesi defnedildi.

Azer DEMİR - Abdullah KAYA / ŞEMDİNLİ HABER

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırında bulunan Derecik Beldesi’ne bağlı Samanlı Köyü’nde dün askerlerin silahla vurarak öldürdüğü Necdet Yaman’ın cenazesi defnedildi.

Şemdinli İlçesi’nin Irak sınırındaki Samanlı Köyü’nde askerleri ile köylüler arasında çıkan olaylarda askerler tarafından silahla vurarak öldürdüğü Necdet Yaman’ın cenazesi Hakkari’de yapılan otopsinin ardından bugün sabah saatlerinde aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şemdinli Eş Başkanı Davut Evin, Yüksekova Belediye Eş Başkanı Tacettin Sefalı, Demokratik Bölgeler Partisi PM Üyesi Şahabettin Sırma, DBP Genel Merkez çalışanı Salih Yıldız, HDP Şemdinli ilçe yöneticileri, il genel ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu, kalabalık bir heyet ile Samanlı Köyü’ne götürüldü. Köy camisinde kılınan cenaze namazının ardından bir süre omuzlarda taşınarak köy mezarlığına getirilen Yaman’ın cenazesi burada göz yaşları arasında toprağa verildi. 

"SİLAHINI KULLANMAZSAN RÜTBELERİNİ SÖKECEĞİM"

Cenazenin toprağa verilmesinden sonra konuşan hayatını kaybeden Necdet Yaman’ın ağabeyi Rayıf Yaman ateş emrini Derecik Tabur Komutanı Yarbay Ali Biter'in verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
"Yüksekova Tümen Komutanı ile Şemdinli Tugay Komutanı ve Derecik’teki askeri yetkililer işte bu alana gelerek, kadın ve çocuklar hariç erkekler sopalarını getirip meydana gelsin. Derecik Tabur Komutanı Ali Yarbay alanda bulunan askere seslenerek silahını kullanmazsan rütbelerini sökeceğim. Köy meydanında ve herkesin yanında bunu söyledi. Tugay Komutanı ve Tümen Komutanı ellerinde sopalarla gelerek kadın ve çocuklar hariç erkekler gelsinler. Burada birbirimize girelim. 300 asker ile bu alana geldi. Kardeşim yanımda öldürüldü. Kardeşimin hiçbir suçu yoktur. Ali Yarbay emir verdi yanımda öldürdüler" dedi.

"CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'IN TALİMATI İLE BİR GENÇ DAHA KATLEDİLDİ"


Cenazeye katılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şemdinli İlçe Eş Başkanı  Davut Evin, 150-200 kişinin silahla askere saldırdığı yönünde Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamayı kınadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"öncelikle bu olayda hayatını kaybeden Necdet Yaman ailesine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz. Allah mekanını cennet eylesin. Değerli halkımız yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun talimatı ile bir gencimiz daha katledildi. Bu olayla ilgili yapılan ve özellikle Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamayı kınıyoruz. Hakkari Valisi açıklamasında Samanlı köyünde 150-200 kişi tarafından silahlı bir şekilde askerlerin üzerine yürüdüğü ve saldırı yapıldığı yönünden. Bu açıklamalarda gösteriyor ki; Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın talimatıyla yapılmış. Burada AKP hükümeti Federe Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasına sınır koymak istiyor. Ama herkes iyi bilsin ki, Kürdistan arasında hiçbir sınır yoktur. Bu insanlar yıllardır burada akrabalarını ziyarete gidip geliyorlar. Kaçakçılık adı altında insanlarımız şehit ediliyor. Roboski’de şehit edildikleri gibi. Irak’ta ve Suriye’de DAİŞ’i aramaya gerek yok. AKP hükümeti ile olanlar iyi bilsinler ki, DAİş ile beraberdirler. DAİŞ, Suriye ve Irak’ta değil işte buradadır. Derecik Tabur Komutanı’nın açıklamasında ‘Vur Emri’ talimatını ben verdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu ve halkımız şunu iyi bilsin ki, biz bunun takipçisi olacağız" dedi.

"KOMUTAN EMİR VERDİ"

DBP İlçe Eş Başkanı Davut Evin’den sonra açıklamada bulunan Necdet Yaman’ın abisi Fazıl Yaman ise; “ ben buradaydım ve öldürülen Necdet Yaman’ın ağabeyisiyim. Az ötedeki tepede bulunan komutan emir verdi. Tarayın diye emir verdi ve ilerde bulunan iki asker tarama yaptı. Kurşunlar ayaklarımıza değdi. Tarıyorlar diye çocuklara seslendim. Tepede bulunan Yunus Emre isimli uzman çavuşun emri ile tarama yapıldı. Cenaze uzun süre burada kaldı ve müdahale yapamadık. Kardeşim zaten aşırı kan kaybından öldü. Biz bunlardan davacıyız” dedi. 

Köy muhtarı Salih Yaman ise; "ben defalarca Vali’nin yanına gittim. Savcı ve karakol komutanının yanına gittim. Askerler bahçelerimizin içinde ve arsalarımızın içindeler. Çoluk çocuklarımız köpeklerden dolayı dışarıya çıkamıyorlar. Tabur komutanın yanına Ali Yarbay’ın yanına gittim. Tabur komutanı bana diyor ki, bu emir bakanlıktan gelmiş. Ben iki defa vatandaşa dur derim. Durmazsa ben bunu infaz etmek zorundayım. Bu emir bize gelmiş. Bende komutana sen hangi gerekçe ile vatandaşlarımızı köyün içinde öldürüyorsun. Hangi amaç ile öldürüyorsun. Sizin karşınızda silahlı mı var? Ben Tümen komutanı ile telefonda görüştüm. Köyümüz sınırda ama bütün arazilerimiz tabulu. Ama Tümen komutanı sizin arazileriniz tabulu bile olsa vatandaşlar içerisine girdikleri zaman vururum. Ben bu görevi yapmazsam suçlu sayılırım. Bu emir bakanlıktan gelmiş. Tümen komutanı, alay komutanı ve tabur komutanı öyle diyor. Basın buraya geldiği anda asker hemen gidiyor. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum. Derecik Beldesi’nde  % 85 oy alırken sen böyle mi mükafat edeceksin. Bize bu mu layıktır. Ey Erdoğan, sen bakmıyorsun bu Derecik Beldesi ne kadar eziyet çekmiş. Sen askerin ile geliyorsun ve köyün içinden vatandaşlarımızı öldürüyorsun" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından köy camisinde taziye kabul edildi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2015, 11:48
YORUM EKLE
YORUMLAR
sibel özmen
sibel özmen - 9 yıl Önce

Allahhhh onlari bildigi gibi yap sin allahindan bulsunlar

asker
asker - 9 yıl Önce

oylar bdp ye giderse askerin seklinin degişeceginimi sanıyorsunuz her zaman kacakcilikla mucadele devam edicek okuyun ogretmenlerinize sahip cikin avukat olun ogretmen olun haram lokma yemegin yalan soylemeyin

.......
....... - 9 yıl Önce

Derecik halkı daha da oy versin. Allah rahmet eylesin yürek yakıcı bi durum

......,
......, - 9 yıl Önce

Kaçakçılık sence haram mı asker efendi lafını bil de konuş

SIRADAKİ HABER