Dünya Kobani zaferi için ne diyor?

Dünya basını bugün Kobanê zaferini şu başlık ve manşetlerle duyurdu: “Kürtler DAİŞ’i Kobanê’den çıkardı”, “Kobanê özgür, DAİŞ’e karşı en büyük ilk zafer”, “Zafer bütün Kürtlerin”, “DAİŞ Kobanê’de yenildi” ve “DAİŞ için yenilgi günü”…

Dünya Kobani zaferi için ne diyor?
Dünya basını bugün Kobanê zaferini şu başlık ve manşetlerle duyurdu: “Kürtler DAİŞ’i Kobanê’den çıkardı”, “Kobanê özgür, DAİŞ’e karşı en büyük ilk zafer”, “Zafer bütün Kürtlerin”, “DAİŞ Kobanê’de yenildi” ve “DAİŞ için yenilgi günü”…


YGP/YPJ savaşçılarının DAİŞ çetelerini Kobanê’den temizleyerek zafer ilan etmesi Kürtler arasında büyük sevince neden olurken, Kobanê’den dün gelen haber bugün dünya basınında geniş yer aldı. İşte Kobanê zaferine ilişkin değişik ülkelerin bugünkü gazetelerinden yapılan haberlerden bazıları:

DANİMARKA (Politiken gazetesi):

Kürt askerler hava saldırıları desteğiyle Kobanê’nin tamamına yakını bölümünü DAİŞ’in elinden kurtardı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre DAİŞ gücünü doğuya doğru kaydırıyor. Suriye’deki iç savaşının ağır izlerini Kobanê’de görmek mümkün. Kentin yarısı yıkılmış durumda. Reuters’e konuşan Kürt temsilcisi Idris Nassan, kentin şu anda sağlık ve insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Terör örgütü DAİŞ Suriye ve Irak’ta yenilmez gibi görünüyordu, girdikleri bölgelerde ilerliyordu. Bu yüzden birçok gözlemciye göre Kobanê Suriye’deki iç savaşta sembolik bir anlam taşıyor. Danimarkalı Prof. Peter Vigo ise “Kobanê yüzölçümü küçük, fakat stratejik önemi büyük olan bir kent. Bu zaferin moral yönünü ABD kullanabilir” dedi.

ALMANYA (Der Tagesspiegel gazetesi):

Kobanê özgür, DAİŞ’e karşı en büyük ilk zafer… Suriye’deki iç savaşın kaderini etkileyecek kadar sembolik önemde bir zafer yaşanıyor. Gözlemcilere göre Kürt savunma güçleri neredeyse yarım senedir DAİŞ’in işgali altında olan Suriye’nin kuzeyinde olan Kobanê kentinin tamamını DAİŞ’in elinden kurtardı. Kobanê’deki Kürt zaferi Suriye’deki savaşı etkileyebilir.

Kürt medyası Pazartesi sabahı daha önce DAİŞ’in elinde olan bir tepeye bayrak astıktan sonra zaferi dans ederek kutlayan Kürt savaşçılarının fotoğraflarını geçti. DPA’ya konuşan Kürt sözcüsü Idris Nassan, “Bu bütün Kürtlerin zaferidir” dedi. Kobanê savaşı ve işgali Türkiye sınırında bulunan gazetecilerin gözü önünde gerçekleşmişti. DAİŞ Kobanê’yi işgal ederek Türkiye sınırından Halep’e uzanan bağlantı yolunu ele geçirmek istemişti. Fakat bu gerçekleşmedi, Kobanê DAİŞ’in diğer bölgelerdeki yenilgisi için de bir başlangıç olabilir.

KUVEYT (Kuwait Times gazetesi):

Kürtler DAİŞ’i Kobanê’den çıkardı… Uluslararası gözlemcilere göre Kürt savaşçılar DAİŞ üyelerini Kobanê’nin merkezinden çıkardı. Aynı kaynaklara göre DAİŞ’çilere yönelik kentin doğusunda “temizlik operasyonu”  başlatan Kürt savaşçılar görevlerini tamamladı. “Ain Al-Arab” olarak bilenen Kobanê’deki zafer DAİŞ’in yenilgisi için de büyük bir öneme sahip. 16 Eylül’den bu yana DAİŞ’in Kobanê’de binden fazla kayıp verdiği tahmin ediliyor. DAİŞ Kobanê’yi de Halifelik bölgesine dahil ettiğini açıklamıştı.

AVUSTURYA (Kurier gazetesi):

“Zafer bütün Kürtlerin”, DAİŞ Kobanê’den temizlendi… 4 aylık savaştan sonra Kürt güçleri Suriye’nin kuzeyinde yer alan Kobanê kentini DAİŞ teröristlerinden temizledi. Kobanê’den gelen zafer haberleri DPA’ya konuşan Kürt sözcü Idris Nassan tarafından da doğrulandı. Nassan, “Bu zafer bütün Kürtlerin” dedi. DAİŞ’in saldırıları yüzünden yüzbinlerce sivil bölgeyi terk etmişti. DAİŞ üyesi teröristlerinin hala Kobanê kenti etrafında etkili olduğu belirtiliyor.

HİNDİSTAN (The Hindu gazetesi):

Kürt savaşçılar DAİŞ’i Kobanê’den çıkardı… Uluslararası gözlemciler Pazartesi günü DAİŞ çetelerinin Kürt savaşçılar tarafından Kobanê’den çıkartıldığını bildirdi.  Bu zafer DAİŞ’in moraline karşı kilit ve sembolik bir anlam taşıyor. AFP’ye konuşan bölgedeki akvist Mustafa Ebdi, Kobanê’deki çatışmaların durduğunu bildirdi. Kobanê’deki başarı DAİŞ’in yenilgisi konusunda sembolik açıdan büyük önem taşıyor.

İTALYA (Libero gazetesi):

DAİŞ Kobanê’de yenildi… 4 aylık savaştan sonra sembol şehir Kobanê’de zafer Kürt savaşçılarının oldu. Fakat bundan sonra DAİŞ’in savaşının globalleşmesi söz konusu. Kobanê’nin tepesine bayrak asan Kürt savaşçılar “Twitter” üzerinden fotoğraflarını yayınladı. Gözlemciler de aynı şekilde Kobanê’nin yüzde 90’ının Kürt savaşçılarının eline geçtiğini bildirdi. Eylül ayından bu yana başlayan Kobanê’deki kanlı savaşta toplam 1600 kişi hayatını kaybetti.

KANADA (Le Journal De Montreal gazetesi):

 Dün Kobanê’de DAİŞ için yenilgi günüydü. Suriye’nin kuzeyinde yer alan Kobanê kenti artık tamamen Kürt Savunma Güçleri (YPG)’nin kontrolü altında. Eylül ayından bu yana çatışmaların başladığı Kobanê DAİŞ’e karşı bir sembol kent haline gelmişti. Zira DAİŞ 16 Eylül’de Kobanê’ye yönelik büyük bir saldırı başlatmıştı. Suriye’deki Kürt bölgelerinde yaşayanlar Kobanê’deki zaferi sokaklara çıkıp dans ederek kutladı. Ayrıca Paris’te de cumhuriyet meydanına çıkan 300 civarında Kürt bayraklarla zaferlerini kutladı.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2015, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER