Şerzan Kurt'u öldüren polisin tutukluluk itirazına ret

Şerzan Kurt’u öldüren polis Gültekin Şahin’in tutuklanmasına ilişkin yapılan itiraz reddedildi.

Şerzan Kurt'u öldüren polisin tutukluluk itirazına ret

Muğla’da 2010 yılında üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’u silahıyla öldüren polis memuru Gültekin Şahin’e verilen 16 yıl hapis kararına yapılan itiraz reddedildi.

Şahin’in avukatı Kemal Ertuğrul, sunduğu itiraz dilekçesinde, Şahin’in kasten öldürme suçundan cezalandırılmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savunarak, “Müvekkil işlemediği bir suçtan ötürü yeterince mağdur edilmişken, bu kere kasten öldürme suçundan cezalandırılarak hukuk ve adil yargılama tamamen ortadan kaldırılmıştır” demişti.

Cezada takdir indirimi yapılmadığını belirten Ertuğrul, “İlk duruşma öncesinden bu yana programlı bir biçimde uygulanan haksız linç kampanyasına mahkeme de katılmış ve müvekkil açılım sürecine kurban edilmiştir” dedi.

Ne olmuştu?

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi, 21 yaşındaki Şerzan Kurt, 12 Mayıs 2010’da vuruldu, ağır yaralandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 19 Mayıs’ta yaşamını yitirdi.

Kurt’un ölümü ile ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nde “olası kasıtla nitelikli insan öldürme” suçundan dava açıldı. Dava “güvenlik gerekçesiyle” Eskişehir’e nakledildi.

Eskişehir 1.Ağır Ceza Mahkemesinde 2,5 yıl tutuklu yargılanan polis Şahin, 7 Eylül 2012’deki son duruşmada suçlu bulunarak sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, polis Şahin’i önce Kurt’u öldürmekten suçlu bularak müebbet hapis cezası verdi.

Daha sonra davanın tanığı Oktay Kebapçı’nın da olay yerinde olduğu ve silahını ateşlediği öne sürülerek, sanık Şahin’e “faile yardım etmekten” ceza indirimi uygulandı. “Polis olarak ben görevimi yaptım. Üstlerimden gelen talimat ile havaya ateş ettim” diye savunma yapan Şahin tahliye edildi.

Kurt ailesi davayla ilgili açıklamasında, polise nasıl ceza indirimi verildiğini şöyle anlattı: “İki buçuk yıl mahkeme sürdü. Tanıklar, kanıt ve kamera görüntüleri polisin Şerzan’ı kasten hedef alarak vurduğunu tespit etmesine rağmen mahkeme ‘olası kast’ maddesinden ceza vermiş gibi yaparak ve 2005 yılında uygulamadan kalkmış bir maddeyi de işleterek polisin serbest bırakılması sağladı. Serbest bırakılan polisin, Muğla Üniversitesine giderek tekrar olayların çıkmasına sebep olduğu basına yansıdı.”

Yargıtay “fiilin kasten işlendiği” ve “polis Şahin’in görevden atılması gerektiği” kararıyla yerel mahkemenin kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesine karar verdi.

İlk duruşma 4 Kasım’da görüldü, sanık polis duruşmaya katılmadı, tutuklanması talebi reddedildi.

Kurt’u öldüren polis Şahin’in yargılandığı davanın 20 Şubat’ta görülen duruşmasında polis Şahin “tahrik indirimi”nden yararlandırılarak 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 23:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER