SES, SGK’ya Covid-19 için 'iş kazası' davası açacak

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, SGK’nın Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmaması yönündeki genelgesine karşı dava açacağını duyurdu.

SES, SGK’ya Covid-19 için 'iş kazası' davası açacak
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 7 Mayıs 2020 tarihinde yayınladığı, “Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınamayacağı” yönündeki genelgesine karşı açıklama yaptı. Genelgenin iptali için dava açılacağı ifade edilen açıklamayı SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden okudu.

‘ANLAŞILAN İŞVERENLERİ RAHATSIZ ETMİŞ’


“SGK Genelgesi ile İş Kazası ve Meslek Hastalığı Kayıtlarının Engellenmesi Tüm Emekçilere Saldırıdır, İzin Vermeyeceğiz” başlığıyla yapılan açıklamada, “ Korona virüsü salgını döneminde izlenen sağlık politikalarını, salgınla mücadele yönetimini ve önlemler alınmadan zorla çalıştırılan ve bunun sonucunda hastalanan 10 binlerce sağlık emekçisini, yine zorunlu mal ve hizmet dışındaki üretime ara verilmeden, koruma önlemleri alınmadan zorla çalıştırılarak hayatları riske atılan ve hastalanan işçileri, bu tercihler sonucu yaşanan ölümleri konuşuyoruz” denildi.

Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini sürecin başından bu yana ifade ettiklerini belirten Erden, SGK’nın genelgesine tepki göstererek, “Anlaşılan emekçilerin ve örgütlerinin bu işe sahip çıkması iktidarı ve işverenleri rahatsız etmiş olmalı ki yaklaşık iki aydır hiçbir açıklama yapmayan, iş ve çalışma hukukunu emekçiler lehine daha geniş yorumlaması gereken Sosyal Sigortalar Kurumu, yayınladığı genelge ile birçok yönden emekçilere saldıran ve onların haklarını yok sayan politika ve uygulamalara kendi cephesinden dahil olmuştur” dedi.

‘İŞ KAZASI FORMLARI TUTMAYA DEVAM EDİN’

SGK’nın uygulamadan vazgeçmesini, genelgeyi geri çekmesini ve iş kazası ve meslek hastalığı kayıtlarının sağlıklı tutulmasını talep eden SES’in açıklaması şu ifadelerle sürdü:

• Tüm hekimlere ve iş sağlığı ve güvenliği birimlerine çağrımız mesleki sorumluluk ve 6331 sayılı yasanın gereği olarak Covid-19 için iş kazası ve meslek hastalığı formlarını tutmaya devam ediniz, bildirimleri yapınız.

• Başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm emekçilere çağrımızdır, kayıt ve bildirimin yapılması için ısrarcı olunuz, yapmıyorlarsa sizler bizzat posta yolu ve elden SGK’ya başvuru yapabilirsiniz, bunu mutlaka yapın ve süreci başlatın. Bulunduğunuz yerdeki temsilcilerimiz ile iletişime geçebilir, süreci birlikte yürütebilirsiniz.

• Tüm emek ve meslek örgütlerine çağrımızdır. Bunu ortak, birlikte ve güçlü bir tutum ve eylem hattına dönüştürebiliriz, dönüştürmeliyiz.

• SES Şube/temsilcilik yönetimlerimize ve iş yeri temsilcilerimize çağrımız ve kararımızdır; bizler bu sürecin aktif yürütücüsü olacağız. Kayıt ve bildirim konusunda ısrarcı olacağız. Üyemiz olsun olmasın tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile birlikte aktif olarak bu çalışmayı yürüteceğiz. Baskılar sonucu başvuru yapamayan emekçi arkadaşlarımız için de başvuruları bizler yapacağız. Bu bizim çalışan sağlığı ve toplum sağlığını koruma sorumluluğumuzun bir gereğidir.

• Ayrıca SGK’nın hukuka aykırı genelgesinin iptali için dava açıyoruz. (DUVAR) 



Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2020, 21:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER