Sezgin Tanrıkulu: Ezdiler toplu göçe zorlanıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, IŞİD saldırısı sonucu Türkiye’ye kaçmış Ezdi halkının korunmasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlıklarının ve mülki amirliklerin doğrudan sorumluluğu olduğunu belirtti.

Sezgin Tanrıkulu: Ezdiler toplu göçe zorlanıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, IŞİD saldırısı sonucu Türkiye’ye kaçmış Ezdi halkının korunması ve insan ticareti yapan çetelerin ağına düşürülmemesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlıklarının ve mülki amirliklerin doğrudan sorumluluğu olduğunu belirtti. 

IŞİD’in işgali sonucunda Ağustos 2014 tarihinden itibaren kaçarak Türkiye’ye gelen 30 bini aşkın Ezdi’den 10 bininin halen ülkenin çeşitli illerinde yaşadığını dile getiren Tanrıkulu, Ezdilerin küçük bir kısmının AFAD’a ait Midyat ve Nusaybin’deki kamplarda tutulduğunun bilindiğini ifade etti. 

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, şunları kaydetti: 

“Ezdilerin önemli bir kısmı halen Siirt, Batman, Şırnak, Diyarbakır ve Viranşehir’de belediyelerin kurduğu kamplarda yaşamaktadırlar. Söz konusu kamplarda bulunan Ezidilere hala ‘geçici sığınmacı’ statüsü bile verilmediği için herhangi bir hizmete erişimleri bulunmamaktadır. 

Toplu halde göçe zorlama 

Türkiye’de karşılaştıkları bazı ayrımcı politikaların yanı sıra, iddiaya göre kaynağı belirsiz bir güç Ezdileri Türkiye’den toplu halde göç etmeye iten bir söylentiyi kamplarda yaymaktadırlar. 

Ezdi Kültür Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göre bu söylentiye kanan bazı Ezdiler sınıra göç etmek üzere şimdiden hazırlığa girişmişlerdir. Ezdilerin bulundukları il ve ilçelerdeki mülki amirliklerin de bu söylentiden ve hareketlenmeden haberdar olduğu gelen iddialar arasındadır.

IŞİD saldırısı neticesinde büyük bir travma yaşamış, katliama maruz kalmış olan Ezdi halkının Türkiye’ye kaçmış olan kesiminin korunması ve insan ticareti yapan çetelerin ağına düşürülmemesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili bakanlıkların ve mülki amirliklerin doğrudan sorumluluğudur. 

Belediyelerin kurduğu kamplarda yaşayan Ezdilerin özellikle bu kampları boşaltması için mi yeniden göç yoluna sürülmek istendiği iddiasına açıklık getirilmelidir 

Azami duyarlılık çağrısı 

Ezdi Kültür Vakfı tarafından yapılan söz konusu iddialara Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bir an önce yanıt vermesini beklemekteyiz. Ezdilerin tekrar bir göç yoluna sürülmemesi konusunda duyarlılığımızı korumaktayız. IŞİD vahşetine maruz kalmış olan Ezdilerle ilgili tüm demokratik güçleri de bu konuda azami duyarlılık içinde olmaya çağırıyorum. Ezidilerin Türkiye’deki statülerinin netleştirilmesi, güvenliklerinin sağlanması ve insani koşullarda yaşamaları için gerekli koşulların yaratılması konusunda yapılacak her türlü çalışmanın içinde olmaya da hazırız.”  
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 15:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER