Sincan Cezaevi'nde işkence yetmedi soruşturma açtılar

Sincan’da bulunan Ankara Gençlik ve Çocuk Cezaevinde işkence gören çocukların, ‘isyana teşvik’ gerekçesiyle cezalandırılmak istendiği ortaya çıktı.

Sincan Cezaevi'nde işkence yetmedi soruşturma açtılar
Sincan’da bulunan Ankara Gençlik ve Çocuk Cezaevinde işkence gören çocukların, ‘isyana teşvik’ gerekçesiyle cezalandırılmak istendiği ortaya çıktı. Avukat Murat Yılmaz çocuklara 4 ayrı suçtan soruşturma açıldığını belirterek, çocuklar hakkında 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendiğini bildirdi. Yılmaz, cezaevi idaresinin suçunu örtbas etmek için çocuklara alelacele soruşturma başlattığını söyledi.

Adalet Bakanlığı Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından başlatılan soruşturma ilk olarak M.K. adlı çocuğa tebliğ edildi. M.K’ye sunulan dilekçede, işkence gören 12 çocuk tutuklunun da ismi sıralanarak, haklarında soruşturulma başlatıldığı bildirildi.

GARDİYANLARI DARP ETMİŞLER!

12 çocuğa ayrı ayrı tebliğ edilen soruşturma evrakında, neredeyse çocukların görevlilere işkence yaptığı iddia ediliyor. Evrakta çocukların “sayım vermeyi reddederek isyan çıkardıkları” ve “görevlileri darp ettikleri”, “araç ve gereçlere kasten ağır hasar verdikleri” ifadeleri yer alıyor.

Çocuk Cezaevi İnfaz Kurumu 2. Müdürü Funda Çekiç’in imzasıyla çocuklara gönderilen evrakta hükmün baştan verildiği anlaşılıyor.

Diğer taraftan soruşturmanın işkence skandalının ortaya çıkmasının hemen ertesinde, başlatılması da dikkat çekti. Üzerinden 1 gün geçmeden ve olay tam olarak araştırılmadan çocuklara jet hızıyla soruşturma açılması, “ceza vermek için fırsat mı kollanıyordu” şüphesini de uyandırıyor.

‘SUÇU ÖRTBAS TAKTİĞİ’

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz çocuklara 4 ayrı suç atıldığını ve her bir suç için 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğüne dikkat çekti. Yılmaz, bunun bilindik bir suçu örtbas etme yöntemi olduğunu belirterek, “Suçluları aklamak için mağdurlar sanık yapılır, işkence suçundan sanık olması gerekenler de mağdur yapılır. İşkence yapan memurlar ile cezaevi idaresi hakkında derhal etkin bir soruşturma başlatılıp, cezalandırılmaları gerekmektedir” dedi. Yılmaz, “Cezaevi yetkililerinin içinde olduğu işkence olayları açığa çıktı. Her fırsatta çocuklar dövülmüş ve işkenceye maruz bırakılmışlar. Yani burada mağdur çocuklardır. Orada bir suç var. Suçun adı işkence yapmak. Mağdurları da çocuklar” dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 23:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER